De Turkse president Erdogan vorige week met reddingswerkers in de provincie Hatay
NOS Nieuws

Erdogan vraagt om vergiffenis voor traag begin reddingswerk na aardbevingen

De Turkse president Erdogan heeft zijn excuses aangeboden voor het traag op gang gekomen reddingswerk na de zware aardbevingen van drie weken geleden. Tijdens een bezoek aan de getroffen stad Adiyaman vroeg hij inwoners van Turkije vanmiddag om vergiffenis. "Zoals elke sterveling zijn ook ons fouten, gebreken en onvolkomenheden niet vreemd", zei hij.

Erdogan wijt de vertraging in het reddingswerk aan onder meer de koude weersomstandigheden en de door de aardbeving zwaar beschadigde infrastructuur. Tegelijkertijd benadrukte hij in Adiyaman dat de hulp na enkele dagen wel goed op gang kwam. "Niemand mag eraan twijfelen dat we alles doen wat nodig is."

Bij de zware bevingen en naschokken van begin februari kwamen zeker 50.000 mensen om het leven en stortten vele tienduizenden gebouwen in. Daarna ontstond in Turkije al snel onvrede over de manier waarop de regering op het natuurgeweld reageerde. Volgens een deel van de Turken kwam de hulpverlening veel te langzaam op gang en hadden reddingsteams te weinig materieel en personeel.

Oppositiepartijen reageren kritisch op het verzoek om vergeving van Erdogan, wiens leiderschap in mei op het spel staat bij de presidentsverkiezingen. Zo roept de pro-Koerdische partij HDP Turken op om de excuses van de president niet te accepteren.

Protest in voetbalstadions

Gisteren zwol in Istanbul opnieuw de kritiek aan op de regering van Erdogan. Zo riepen supporters van de voetbalclubs Fenerbahçe en Besiktas de regering op om te vertrekken. "Twintig jaar liegen en bedriegen, stap op", schreeuwden Fenerbahçe-fans vanaf de tribune.

Supporters van Besiktas, die vaker op hand zijn van de oppositie in Turkije, gooiden honderden knuffels op het veld. Daarmee wilden ze aandacht vragen voor de vele kinderen die door de aardbevingen zijn omgekomen.

Bekijk hieronder beelden van het 'knuffelprotest':

Vanochtend was in een deel van het getroffen gebied in Turkije opnieuw een aardbeving. Volgens de Turkse autoriteiten heeft die aan zeker een persoon het leven gekost en zijn meer dan 110 mensen gewond geraakt. Ook zijn door de aardbeving enkele tientallen gebouwen ingestort.

De beving had een kracht van 5,2, zegt het Europees seismologisch centrum (EMSC). Het is niet voor het eerst na de aardbevingen van drie weken geleden dat het rampgebied wordt getroffen door naschokken en nieuwe bevingen. De krachtigste was een week geleden in de buurt van de zuidelijke stad Antakya.

Het epicentrum van de beving van vanmorgen lag iets ten zuiden van de stad Malatya in de gelijknamige provincie:

Malatya werd ook bij de twee grote aardbevingen van begin februari zwaar getroffen. De Turkse reddingsdienst AFAD verwacht de komende tijd nog veel naschokken. "Het gaat om zeer ongebruikelijke activiteit", zegt AFAD-directeur Orhan Tatar over de bevingen. Volgens hem zijn de afgelopen weken meer dan 10.000 naschokken gevoeld, melden Turkse media.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl