Een gewond kind wordt naar een ambulance gedragen na de nieuwe aardbeving
NOS NieuwsAangepast

Grensgebied Turkije en Syrië opnieuw getroffen door krachtige beving

Twee weken na de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië, is het rampgebied opnieuw getroffen door een krachtige aardbeving. De beving had een kracht van 6,4 en werd gevolgd door een naschok van 5,8.

Volgens de Turkse minister van Binnenlandse Zaken zijn er tot dusver drie doden en 213 gewonden geteld. Het Syrische persbureau SANA meldt dat er zeker zes gewonden in Aleppo zijn. De Syrische Witte Helmen spreken in het oppositiegebied van zeker 140 gewonden.

Het epicentrum van de nieuwe aardbevingen lag bij de stad Defne, 14 kilometer ten zuidwesten van Antakya, en dus zuidelijker dan bij de aardbevingen van twee weken geleden.

Het epicentrum van de aardbeving ten opzichte van eerdere bevingen

In de eerder getroffen provincie Hatay zijn opnieuw gebouwen ingestort en volgens de lokale autoriteiten zijn er weer mensen onder het puin terechtgekomen. Daarbij waren mensen die kort geleden naar hun huis waren teruggekeerd en bewoners die bezittingen uit hun beschadigde woningen probeerden te halen.

In het getroffen gebied in Turkije proberen reddingsteams slachtoffers onder drie ingestorte gebouwen vandaan te halen. De Turkse rampenbestrijdingsautoriteit roept mensen op om de beschadigde panden niet in te gaan.

Ooggetuigen in Syrië zeggen tegen de NOS dat er in het noordwesten van het land gebouwen zijn ingestort. Toen de bevingen begonnen zouden mensen in de stad Idlib uit angst uit het raam gesprongen zijn. In en rondom de stad Jindires in het noorden van Syrië is het internet uitgevallen.

Dit zijn de eerste beelden van de aardbeving:

De eerste beelden na de nieuwe aardbeving in Turkije en Syrië

De nieuwste aardbeving veroorzaakte veel paniek en verwarring, zegt een TRT-verslaggever die net op het moment van de beving live verslag wilde doen in Kahramanmaras.

Die verwarring komt ook doordat er duizenden naschokken zijn sinds de vorige bevingen. "Je voelt hier behoorlijk veel naschokken, maar uiteraard niet op de schaal die we nu zien." De verslaggever zegt dat hij mensen in paniek naar buiten zag rennen.

VPRO-presentator Bram Vermeulen kon de bevingen in Adana voelen. "Mijn hotel begon twintig seconden lang hevig te schudden", vertelt Vermeulen. "Mensen renden in paniek naar buiten en begonnen te schreeuwen. De stress van de afgelopen twee weken zit nog in ieders lijf."

Het slachtoffertal lijkt volgens Vermeulen mee te vallen: "Dat komt doordat mensen sinds de eerdere bevingen op straat leven of in tentenkampen, en niet in de gebouwen die al zwaar beschadigd zijn."

NRC-journalist Toon Beemsterboer was op het moment van de beving eveneens in Adana, vertelde hij op NPO Radio 1. "Het schudden duurde vrij lang en de keukenkastjes gingen open en dicht", zegt hij. Na de beving rende hij met zijn schoonfamilie de straat op. "De hele stad is nu eigenlijk op straat."

Erdogan op bezoek

President Erdogan was vandaag op bezoek in de getroffen provincie, of hij daar op het moment van de aardbeving nog was, is niet duidelijk. Hij zegde vandaag toe dat er in Hatay zo'n 200.000 nieuwe woningen gebouwd zullen worden en dat de nieuwe gebouwen niet hoger zullen worden dan vier etages.

Bij de zware aardbevingen twee weken geleden kwamen meer dan 45.000 mensen om het leven. Het dodental loopt nog op, omdat veel slachtoffers nog onder het puin liggen. Zo'n 1,6 miljoen mensen in Turkije worden als gevolg van de vorige bevingen tijdelijk in tentenkampen opgevangen.

Het Nederlandse reddingsteam USAR laat in een reactie weten voorlopig niet inzetbaar te zijn omdat veel materieel nog onderweg is naar Nederland. Het team keerde vier dagen geleden terug uit Turkije.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl