Na twee dagen volop reddingsteams in rampgebied, hulp Syrië moeilijk op gang
Twee dagen na de aardbevingen in Turkije en Syrië wordt er nog altijd met man en macht gezocht naar overlevenden onder het puin. Zo heeft het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR inmiddels zeven mensen levend onder het puin vandaan gehaald.
Het team is sinds gistermiddag operatief in de zwaar getroffen provincie Hatay, in het zuiden van het land.
Het dodental door de bevingen is opgelopen tot ruim 9600, melden lokale autoriteiten, het Syrische staatspersbureau en hulpverleners. Volgens de Turkse reddingsorganisatie AFAD hebben de aardbevingen in Turkije aan zeker 7108 mensen het leven gekost.
Zo'n 48 uur na de aardbeving worden nog altijd mensen levend onder het puin vandaan gehaald:
In buurland Syrië zijn volgens het ministerie van Gezondheid en de hulpverleners van de Witte Helmen zeker 2500 mensen omgekomen. De Syrische overheid meldt 1250 doden en ruim 2000 gewonden in het regeringsgebied.
In het noordwesten van het land, waar de regering niet de macht heeft, zijn volgens de hulporganisatie Witte Helmen 1280 mensen omgekomen en ruim 2600 mensen gewond geraakt. De verwachting is dat het dodental nog flink zal oplopen.
De organisatie heeft het over 400 volledig ingestorte gebouwen waar hun hulpverleners actief zijn en 1300 andere gebouwen die deels verwoest zijn. "Onze teams gaan door met zoeken en redden, onder moeilijke omstandigheden."
Race tegen de klok
In het rampgebied, waar sneeuw ligt en de temperatuur regelmatig tot onder het vriespunt zakt, is het een race tegen de klok om overlevenden onder het puin vandaan te halen. Volgens de Turkse vicepresident Oktay zijn tot nu toe meer dan 8000 mensen levend gered. Zo'n 380.000 mensen in Turkije zijn volgens hem gevlucht naar door de overheid aangewezen schuilplaatsen en hotels.
Ondertussen komen er steeds meer buitenlandse hulpteams aan het getroffen gebied, vooral in Turkije. Afgelopen nacht kwam er ook een Chinees reddingsteam aan in Adana, nabij het getroffen gebied. Dat 82-koppige team gaat met vier reddingshonden op zoek naar overlevenden.
Het team bracht twintig ton aan medisch materiaal en andere noodhulp mee. Eerder stuurde de VS al zo'n 100 reddingswerkers met hulphonden naar Turkije. Zeker negentien EU-lidstaten hebben soortgelijke hulp aangeboden.
Weinig hulp voor Syrië
Qua hulp gaat het moeizaam in Syrië, omdat het regime van president Assad de toegang beperkt tot het door de oppositie beheerste gebied in het noorden.
Het Rode Kruis heeft voor zo'n honderd patiënten medisch materiaal gestuurd naar Aleppo en laat weten dat er meer hulpmiddelen op weg zijn naar Latakia en Tartous. Dat gebied is in handen van de regering. Zo'n 300 Russische militairen die al in het land waren, helpen in regeringsgebied met puinruimen en reddingswerk. Daarnaast zijn er reddingsploegen onderweg vanuit Rusland.
De Verenigde Naties zeggen "alle mogelijkheden te bestuderen" om ook medisch materieel te sturen naar gebied dat in handen is van rebellen, maar worden daarbij gehinderd door het feit dat de enige grensovergang tussen dat gebied en Turkije door de bevingen moeilijker te bereiken zijn.
De VN wil nu proberen om vanuit regeringsgebied in Syrië de oversteek te maken naar rebellengebied. Daarvoor moet alleen eerst toestemming gegeven worden door president Assad.