Een gewonde man wordt gered uit de puinhopen in Jandaris, Syrië
NOS NieuwsAangepast

Dodental aardbevingen Turkije en Syrië loopt op tot ruim 3600

Het dodental als gevolg van de zware aardbeving in Turkije en Syrië is opgelopen tot ongeveer 3600. In Turkije zijn volgens de rampenbestrijdingsdienst zeker 2316 mensen om het leven gekomen. Er zijn ruim 13.000 gewonden.

In het noordwesten van Syrië, waar rebellen de macht in handen hebben, meldt hulporganisatie Witte Helmen meer dan 700 doden. Ook zijn daar meer dan 2000 gewonden.

In het deel van Syrië dat onder controle staat van de regering in Damascus zijn zeker 593 doden gevallen als gevolg van de aardbeving, meldt persbureau Reuters. Daar zijn ruim 1300 gewonden.

Het dodental zal nog verder oplopen: veel mensen liggen nog onder het puin.

Instortingsgevaar

De Turkse president Erdogan sprak vandaag van de zwaarste beving sinds 1939. Die had een vergelijkbare kracht als die van vannacht. Qua slachtofferaantal was er in 1999, voor zover nu bekend, een zwaardere beving. Die was bij Izmit, had een kracht van 7,4 en eiste meer dan 17.000 levens. Volgens sommige schattingen vielen er zelfs meer dan 30.000 doden.

Er wordt in het rampgebied nog met man en macht gezocht naar overlevenden. In Zuid-Turkije zijn zeker duizenden gebouwen in tien grote steden ingestort als gevolg van de aardbeving met een kracht van 7,8. In de kustplaats Iskenderun is een ziekenhuis ingestort. Daardoor zijn andere ziekenhuizen in de regio overvol, melden Turkse media.

Reddingswerkers en burgers halen brokstukken weg om bij slachtoffers te komen. Dat werk wordt bemoeilijkt door instortingsgevaar. Ook het winterse weer bemoeilijkt de reddingsoperatie.

Er zitten volgens de hulpverleners nog veel mensen vast onder het puin:

Enorme ravage na aardbeving Turkije: 'Veel mensen vast onder het puin'

Vanuit de hele wereld wordt hulp aangeboden. Zo heeft de EU tien teams van reddingswerkers gemobiliseerd die naar het rampgebied kunnen gaan.

Onder meer Nederland stuurt een team dat bestaat uit 65 personen en acht reddingshonden. Hierin zitten politiemensen, militairen, medisch personeel en brandweerlieden. De bedoeling is dat ze vanavond vertrekken. Naar verwachting vertrekt vanmiddag al een vrachtvliegtuig met benodigd materieel vanaf vliegveld Eindhoven.

De VS heeft eveneens teams klaar staan om naar Turkije af te reizen. Ook de Israëlische premier Netanyahu heeft aangekondigd noodhulp te sturen naar Turkije en Syrië. Vooral dat laatste is opmerkelijk, omdat Israël op voet van oorlog verkeert met het buurland.

'Dringend hulp nodig'

Aan Syrische kant van de grens zijn volgens staatsmedia 783 doden gevallen, enkele duizenden mensen raakten gewond. Daarvan zijn 403 dodelijke slachtoffers gevallen in gebieden die onder controle staan van de Syrische regering. In de overige regio's zijn 380 doden gemeld door hulporganisatie de Witte Helmen.

Een woordvoerder van de Witte Helmen zegt tegen de BBC dat de situatie in Syrië ernstig is. "Veel gebouwen in verschillende steden en dorpen in Noordwest-Syrië zijn ingestort en verwoest door deze aardbeving. Nog steeds liggen veel gezinnen onder het puin. We proberen ze te redden, maar het is een zeer zware taak voor ons."

De burgerhulporganisatie vraagt dringend om hulp. "We hebben de internationale gemeenschap nodig om iets te doen, om ons te helpen, om ons te steunen. Noordwest-Syrië is nu een rampgebied. We hebben hulp van iedereen nodig om onze mensen te redden."

Ook in Syrië is de schade enorm:

Honderden doden in Syrië na aardbeving

Turkije werd tegen het einde van de ochtend (Nederlandse tijd) opnieuw getroffen door een zware aardbeving. Centraal-Turkije werd getroffen door een beving met een kracht van 7,5.

Deze schok werd net als de eerdere beving in de wijde regio gevoeld, tot in Irak en de Syrische hoofdstad Damascus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl