Kaapverdië heeft de intentie om dit stadion naar Pelé te vernoemen
NOS Voetbal

Kaapverdië geeft gehoor aan oproep Infantino en vernoemt stadion naar Pelé

Door velen werd er maandag lacherig gedaan over de oproep van Gianni Infantino, maar inmiddels heeft het eerste land gedaan wat de FIFA-voorzitter wil: Kaapverdië vernoemt een stadion naar Pelé.

Estadio Nacional de Cabo Verde, het nationale stadion, zal worden omgedoopt tot Estadio Pelé, zo maakte premier José Ulisses Correia e Silva bekend op zijn Facebook-pagina.

"Kaapverdië en Brazilië hebben een geschiedenis en cultuur die hand in hand gaan", schrijft de politiek leider van de Afrikaanse eilandengroep. "Pelé zal in Portugeestalige landen en ook in de rest van de wereld altijd een idool blijven."

Duizenden Brazilianen namen de afgelopen dagen afscheid van Pelé

De premier heeft de intentie tot naamswijziging van het 15.000 stoeltjes tellende stadion gecommuniceerd met de FIFA. "Ik denk dat vele landen ter wereld ons voorbeeld zullen volgen."

Alle 211 FIFA-lidstaten

Daarmee sluit Correia e Silva zich naadloos aan bij FIFA-voorzitter Infantino. De Zwitser zei maandag bij de rouwplechtigheid van de Braziliaanse voetballegende dat alle 211 lidstaten een stadion naar Pelé zouden moeten vernoemen.

"Ook in de toekomst moet iedereen weten wie Pelé was", zei Infantino in Brazilië. "Het moet ook over 30, 50 of 100 jaar nog bijzonder zijn om een doelpunt te maken in een stadion dat naar hem is vernoemd."

Selfie bij de kist

Overigens kwam de FIFA-voorzitter niet alleen vanwege die oproep in het nieuws. Infantino kreeg gisteren ook een stortvloed van kritiek over zich heen, nadat hij een selfie maakte bij de geopende kist van de op 82-jarige leeftijd overleden Pelé.

Infantino schreef op Instagram 'ontdaan' te zijn door de kritiek. "Oud-teamgenoten van Pelé vroegen me om een selfie van ons allemaal te maken. Om behulpzaam te zijn pakte ik de telefoon van een van hen en nam ik vervolgens de foto."

"Als behulpzaam zijn voor een teamgenoot van Pelé kritiek oplevert, dan incasseer ik die. Maar ik hoop dat degenen die dingen hebben gepubliceerd of gezegd zonder te weten hoe het zit en zonder informatie te zoeken, het fatsoen en de moed hebben om toe te geven dat ze ongelijk hadden en corrigeren wat ze zeiden", schreef de 52-jarige Infantino.

Overigens bestond er voor het overlijden van de voetballegende al een stadion dat naar hem vernoemd is. In de Braziliaanse kustplaats Maceio staat sinds 1970 het Stadio Rei Pelé (Stadion Koning Pelé).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl