NOS Voetbal

President Lula neemt emotioneel afscheid, Pelé aangekomen op begraafplaats

Braziliaanse president Lula neemt afscheid van Pelé en condoleert familie

President Lula da Silva heeft dinsdag afscheid genomen van de voetballegende Pelé. Lula, die onlangs werd beëdigd als nieuwe president van Brazilië, condoleerde de zichtbaar geëmotioneerde familie bij de kist in het stadion van Santos.

Pelé is later op de dag in besloten kring begraven in Santos, de stad waar de Braziliaan opgroeide. Zijn lichaam is begraven in een voor hem speciaal ontworpen mausoleum van 200 vierkante meter dat doet denken aan een voetbalstadion.

De drievoudig wereldkampioen overleed donderdag op 82-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Langs honderdjarige moeder

Pelé werd in een optocht door de straten van Santos gereden. Daarbij ging de rouwstoet ook langs zijn moeder Dona Celeste.

Op de dag dat zijn moeder honderd jaar werd (22 november) dankte Pelé zijn moeder op Instagram. Hij was op dat moment net weer opgenomen in het ziekenhuis.

Pelé met zijn moeder

"Vanaf dat ik een kind was, heeft zij me de waarde van liefde en vrede bijgebracht. Ik heb wel meer dan honderd redenen om dankbaar te zijn dat ik haar zoon ben. Ik deel hier met jullie deze foto's, diep geëmotioneerd om deze dag te vieren. Dankjewel voor iedere dag aan je zijde, mama."

Wake in stadion

Het Braziliaanse publiek kon vanaf maandag in het stadion van Santos al afscheid nemen van het overleden voetbalicoon. Sindsdien bezochten ruim 230.000 mensen het stadion Vila Belmiro. Pelé had zelf om dit afscheid gevraagd.

  • Reuters
    Een brandweerauto vervoert Pelé door de straten van Santos richting begraafplaats
  • ANP
    President Lula da Silva condoleert Marcia Aoki, de vrouw van Pelé
  • AFP
    De kist met het lichaam van Pelé verlaat het stadion

Het eerbetoon in Santos duurde in totaal 24 uur, waarna het lichaam van Pelé naar Memorial Necrópole Ecumênica is vervoerd. De begraafplaats ligt op een steenworp afstand van het stadion van Santos. Op deze plek, die hij in 2003 al had uitgezocht, is O Rei in besloten kring begraven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl