Jonge activisten demonstreren op de klimaattop
NOS NieuwsAangepast

Op een ontmantelde en verlaten klimaattop in Egypte lijkt een akkoord in zicht

Terwijl de paviljoens verdwijnen, de stoelen worden weggehaald en er van de 40.000 mensen nog maar een handjevol over is, lijkt het erop dat de neuzen op de klimaattop in Egypte steeds meer dezelfde kant op gaan wijzen.

Voorzitter van de VN-klimaattop in Sharm-el-Sheikh, Sameh Shoukry, presenteerde vandaag een concepttekst voor het akkoord, waarna iedereen weer om de tafel ging om te onderhandelen over de laatste woorden in de tekst. Die onderhandelingen gaan nu de laatste fase in.

Een woordvoerder van Shoukry heeft persbureau Reuters laten weten dat het nog om de allerkleinste details gaat en dat een akkoord nabij is. De afsluitende plenaire vergadering werd vandaag al meerdere keren uitgesteld en ook die van 21.00 uur is weer met meerdere uren opgeschoven.

Eigenlijk had de klimaattop gisteravond al moet eindigen, maar na twee weken onderhandelen kwamen de landen er nog altijd niet uit en werd de top verlengd. Wanneer er definitief een klap op wordt gegeven is altijd weer afwachten.

Op de top is er discussie over de eerdere gestelde doelstelling om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Sommige landen willen die doelstelling loslaten, andere zijn het oneens over hoe dat voor elkaar te krijgen. Ook de oprichting van een wereldwijd klimaatfonds voor landen die kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering ligt gevoelig. Daarbij speelt onder meer de vraag welke landen aanspraak op dit fonds zouden mogen maken.

Op dat laatste lijkt nu overeenstemming bereikt te worden, wat zou betekenen dat na jaren van vasthoudendheid van de kwetsbare landen de rijkere landen overstag zijn. Wel is nog onduidelijk welke landen in aanmerking komen voor hulp. Behoren bijvoorbeeld China en Saudi-Arabië ook tot de categorie 'ontwikkelingslanden'?

'Liever geen deal, dan slechte deal'

Wanneer er precies een definitief akkoord ligt is nog onzeker. Vanochtend nog zag Eurocommissaris Frans Timmermans het somber in en zei hij geen resultaat te accepteren als dat betekent dat er stappen terug worden gedaan. "We hebben liever geen deal, dan een slechte deal", zei Timmermans. "We willen níét", benadrukte de klimaatcommissaris, "dat de 1,5 graad hier verdwijnt. Dat is onacceptabel."

Bekijk in de video hieronder de reacties van Timmermans en minister Jetten in Sharm-el-Sheikh deze ochtend:

'Liever geen klimaatakkoord dan een slecht akkoord'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl