Timmermans praat met journalisten in Sharm-el-Sheikh
NOS NieuwsAangepast

Zorgen over afloop klimaattop, Timmermans wil 'liever geen deal dan een slechte'

Na ruim twee weken onderhandelen is een akkoord op de klimaattop in Egypte nog niet in zicht. De klimaattop in de badplaats Sharm el-Sheikh had eigenlijk gisteren afgelopen moeten zijn, maar er wordt nog flink gediscussieerd over twee onderwerpen: het sneller terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen en het oprichten van een wereldwijd klimaatschadefonds voor landen die kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering.

Over dat laatste hebben onder meer de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk gisteravond een voorstel neergelegd. Dat de VS nu ook wil meedoen, wordt gezien als belangrijk. Dat land was altijd fel tegen een schadefonds. De Europese Unie liet eerder al wel weten voorstander te zijn van zo'n fonds.

De grote vraag is nu hoe andere machtige landen erover denken, met name China. China wordt formeel nog als een ontwikkelingsland gezien, maar in de praktijk is dat volgens de EU al lang niet meer zo. "We kunnen een schadefonds alleen accepteren als dat gericht is op de meest kwetsbare landen", aldus Eurocommissaris Timmermans.

'Te weinig beweging'

Minister Jetten voor Klimaat en Energie, die ook in Sharm-el-Sheikh is, ziet het somber in. "Europa heeft een grote handreiking gedaan voor klimaatschade voor de meest kwetsbare landen. Maar is te weinig beweging vanuit de andere blokken. En daarom zijn we vooralsnog niet dicht bij een akkoord."

Timmermans en Jetten zien liever geen deal dan een slecht klimaatdeal:

'Liever geen klimaatakkoord dan een slecht akkoord'

Jetten zegt dat sommige punten uit de klimaatdeal van Glasgow van vorig jaar opnieuw ter discussie staan. In Glasgow werd onder meer afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Europese landen willen dat volgens hem concreet maken met een actieplan, maar andere landen willen daar niet aan. "Dan zul je de komende jaren zien dat te veel landen nog altijd te veel CO2 blijven uitstoten, en daarmee de opwarming van de aarde nog aan het versnellen zijn, en er dus ook weer meer klimaatschade ontstaat die niet meer met elkaar op te lossen is."

Eurocommissaris Timmermans benadrukt dat het doel van maximaal 1,5 graad opwarming in stand moet worden gehouden. Hij zegt afgelopen nacht te weinig beweging te hebben gezien van de andere kant. "We zullen geen resultaat accepteren als er stappen terug worden gedaan. We hebben liever geen deal, dan een slechte deal."

Ondanks zijn zorgen denkt Timmermans dat een positief resultaat vandaag nog steeds mogelijk is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl