Reuters
NOS NieuwsAangepast

Dit weten we nu over uitslagen van de midterms in de VS

De nieuwe machtsverhoudingen in het Amerikaanse Congres zijn nog altijd niet bekend. Dit weten we nu van de uitkomsten van de midterms.

Tussenstand: Republikeinen aan kop in Huis, nek-aan-nekrace om Senaat

Vandaag zijn er ten opzichte van gisteren geen grote verschuivingen in de uitslagen geweest. De Republikeinen staan op winst in het Huis van Afgevaardigden, in de Senaat gaat het nek aan nek. Een definitieve uitkomst is er nog niet.

Met 209 zetels gaan de Republikeinen aan kop in het Huis tegenover 185 'blauwe' zetels. De stemmen worden nog geteld voor tientallen resterende zetels.

In de Senaat gaat het gelijk op. De Republikeinen staan op 49, de Democraten op 48. Een van de meest verrassende uitslagen was de overwinning van de Democraten op Republikeinen in swing state Pennsylvania.

Alle ogen gericht op Arizona, Nevada en Georgia

Alles hangt nu af van de nek-aan-nekraces in swing states Arizona, Nevada en Georgia. Dit is de stand van zaken rond 14.00 uur:

  • In Nevada is zo'n 83 procent van de stemmen geteld. De Republikeinse kandidaat ligt daar 1,8 procentpunt voor op zijn Democratische tegenstrever.
  • In Arizona valt de tussenstand juist in het voordeel uit van de Democratische kandidaat, voormalig astronaut Mark Kelly. Die ligt 5 procentpunt voor op zijn Republikeinse rivaal, met circa 70 procent van de stemmen geteld.
  • In Georgia moeten kiezers volgende maand opnieuw naar de stembus, omdat de Republikeinse noch de Democratische kandidaat de meerderheid heeft. Dat heeft te maken met een derde kandidaat, die ongeveer 2 procent van de stemmen wist te behalen.
EPA
President Biden

De reactie van Biden: goede dag voor de VS

De Amerikaanse president Biden is tevreden over de resultaten van de tussentijdse verkiezingen. "Vandaag was een goede dag voor de democratie, en een goede dag voor de VS", zei hij in een eerste publieke reactie op de resultaten van de midterms.

Biden noemde het verlies van zetels aan de Republikeinen "pijnlijk", maar was toch te spreken over het verkiezingsresultaat. "We weten nog niet alle uitslagen. Maar terwijl de pers en de experts een gigantische rode golf voorspelden, is dat niet gebeurd."

Biden verwacht begin volgend jaar te beslissen of hij zich herkiesbaar stelt voor een nieuwe termijn als president.

Associated Press

Trump ziet 'erg grote overwinning' voor zichzelf

Oud-president Trump heeft zich actief bemoeid met deze midterms, onder meer door campagne te voeren en nadrukkelijk zijn steun uit te spreken voor bepaalde Republikeinse kandidaten in swing states. Maar omdat hij nu beperkte successen heeft geboekt, worden de midterms in veel Amerikaanse media als een verlies voor Trump beschreven.

"Republikeinen presteerden ondermaats, en er zullen koppen moeten rollen", twitterde conservatief commentator Ben Shapiro. The Washington Post beschrijft in een analyse "waarom de verkiezingen van 2022 zo'n ramp voor Trump waren". Fox News schetst dat "Conservatieven met de vinger naar Trump wijzen na teleurstellende verkiezingsresultaten".

Op zijn eigen sociale medium Truth Social noemt Trump de eerste resultaten van de tussentijdse verkiezingen "ietwat teleurstellend" voor zijn Republikeinse Partij. Vanuit zijn "persoonlijk oogpunt" zijn ze echter "een erg grote overwinning", schrijft hij, zonder daarover uit te weiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl