NOS NieuwsAangepast

Nog 3 zetels te vergeven in Senaat • Nieuwe verkiezingen nodig in Georgia

  • Welkom in het liveblog over de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen, de midterms.
  • Nog 3 zetels te vergeven in de Senaat, nek-aan-nekrace in Nevada, Arizona en Georgia.
  • Republikeinen op voorsprong in Huis van Afgevaardigden, maar nog tientallen zetels open.
  • Nieuwe Senaatsverkiezingen in Georgia.
  • Bekijk hier alle uitslagen.
  • Beluister Podcast De Dag over de verkiezingen hier.
liveblog gesloten

Biden: 'Ik ben bereid om samen te werken met Republikeinen'

Biden is bereid om samen te werken met Republikeinse congresleden in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Dat zegt hij op een persconferentie waar hij reageert op de voorlopige uitslagen van de midterms. "En het Amerikaanse volk heeft duidelijk laten weten dat ze verwachten dat de Republikeinen ook met mij samenwerken."

Hij onderstreepte ook dat hij nog steeds optimistisch is over de staat van zijn land. "We moeten naar de toekomst blijven kijken. Die is helder. We zijn altijd sterker uit crises gekomen dan we erin gingen", zegt hij. "Er is niets wat buiten ons bereik ligt, zolang we maar samenwerken. We moeten niet vergeten wie we zijn: de Verenigde Staten van Amerika."

Biden: 'Het was een goede dag voor de democratie'

"Het was een goede dag voor de democratie, en het was een goede dag voor Amerika", zegt president Biden over het verloop van de midterms. "Onze democratie is getest, maar de Amerikanen hebben hun stem laten horen."

Biden reageert voor het eerst publiekelijk op de uitslagen van de tussentijdse verkiezingen. "We weten nog niet alle resultaten. Maar terwijl de pers en de experts een gigantische rode golf voorspelden, is dat niet gebeurd."

De president bedankte in het bijzonder jonge Amerikanen, die in groten getale kwamen opdagen bij deze verkiezingen. "Zij stemden over de klimaatcrisis, wapenwetten, en studentenschulden."

• gedeelde update

Opnieuw zijn alle ogen gericht op Georgia

Georgia is deze verkiezingen opnieuw het brandpunt geworden van de Amerikaanse verkiezingsstrijd. De Republikeinse Senaatskandidaat en voormalig American Football-speler Herschel Walker en zijn Democratische tegenstander Raphael Warnock hebben allebei geen meerderheid van de stemmen gekregen. Op 6 december moeten kiezers in die staat daarom nogmaals naar de stembus om te bepalen wie de zetel krijgt.

Deze nieuwe verkiezingsronde kan gaan bepalen welke partij de meerderheid in de Senaat wint. Behalve in Georgia, zijn er nog zetels te vergeven in de swingstates Arizona en Nevada.

2020

In 2020 was het ook spannend in Georgia. In die staat winnen de Republikeinen normaal gesproken, maar bij de laatste presidentsverkiezingen won Biden het nipt van Trump.

Trump probeerde de resultaten tevergeefs aan te vechten, sindsdien worden zwarte stembureaumedewerkers ten onrechte beschuldigd van fraude. Ook krijgen ze te maken met bedreigingen. Dit jaar namen de stembureaus extra veiligheidsmaatregelen.

Verslaggever Simone Tukker keek deze midterms mee met de campagnes van de Republikeinen en Democraten in Georgia:

Verkiezingsrace Georgia: Wordt American football-legende Walker straks Senator?

Biden feliciteert winnaars

President Joe Biden heeft afgelopen nacht de Demoratische kandidaten gefeliciteerd die zetels hebben gewonnen in de Senaat, het Huis van Afgevaardigden en lokale bestuursfuncties. Een video hiervan is gedeeld op Twitter:

Nog 3 zetels te vergeven: dit zijn de voorlopige resultaten in de Senaat

In Washington is inmiddels de middag aangebroken, de stemmen worden nog geteld. De Republikeinse partij lijkt af te stevenen op een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. In de Senaat is er nog een nek-aan-nekrace. Van de 100 Senaatszetels zijn 48 nu in handen van de Democraten. De Republikeinse partij heeft met Wisconsin erbij 49 zetels gewonnen.

Dat betekent dat er nog drie zetels te vergeven zijn van de in totaal 35 zetels waar over is gestemd. Een winst voor de Republikeinen in de Senaat zal grote gevolgen hebben voor Bidens presidentschap. De Senaat kan wetsvoorstellen indienen, federale rechters benoemen en instemmen met internationale verdragen.

Alle ogen zijn nu gericht op de laatste drie staten waar nog geen winnaar bekend is: Arizona, Nevada en Georgia. Hoewel er nog 10.000 stemmen geteld moeten worden in die laatste staat, is nu al duidelijk dat er geen winnaar is. Dat betekent dat kiezers in Georgia op 6 december opnieuw naar de stembus moeten.

In Arizona staat de democratische kandidaat Mark Kelly op een kleine voorsprong. Met tweederde van de stemmen geteld, heeft hij 51,4 procent van de stemmen. Zijn Republikeinse tegenstander staat op 46,4 procent.

In Nevada wordt het nog spannender: de Republikein Adam Laxait heeft 49,9 procent van de stemmen, zijn tegenstander Catherine Cortez Masto staat op 47,2 procent. In die staat is 77 procent van de stemmen geteld.

Republikein Eli Crane wint zetel in Huis van Afgevaardigden

De Republikein Eli Crane wint een zetel voor het Huis van Afgevaardigden in Arizona. Dat brengt de verdeling op 176 zetels voor Democraten, en 203 zetels voor Republikeinen.

Het Huis van Afgevaardigden heeft 435 leden, er zijn dus nog 56 zetels te verdelen.

Waarschijnlijk verliezen de Democraten de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden.

'Nieuwe verkiezingen nodig in Georgia'

Kiezers in Georgia moeten volgende maand nogmaals naar de stembus voor de Senaatsverkiezingen, stelt CNN. De Republikeinse kandidaat Walker en de Democraat Warnock hebben geen van beide een meerderheid van de stemmen weten te bemachtigen.

Bij deze tussentijdse verkiezingen kon ook blanco gestemd worden of op een andere partij dan de Democratische of Republikeinse. Daardoor is het mogelijk dat geen van de kandidaten de helft van de stemmen of meer krijgt.

Zeker 210 Republikeinen verkozen die mythe van gestolen verkiezingen verspreiden

Zeker 210 Republikeinen die de verkiezingsuitslagen van 2020 betwisten hebben zetels gewonnen. Het gaat om kandidaten die zijn verkozen in het Huis van Afgevaardigden, de Senaat, als gouverneurs en andere lokale bestuurders, schrijft The New York Times.

30 van hen ontkennen dat president Biden in 2020 de verkiezingen heeft gewonnen. Zij voerden campagne door twijfel te zaaien over de uitslagen van 2020, in lijn met herhaalde uitspraken van oud-president Trump.

De anderen hebben niet expliciet gezegd dat de uitslag van de presidentsverkiezingen is vervalst, maar hebben wel op andere manieren hun twijfels geuit over de betrouwbaarheid van de resultaten, schrijft de krant. Deze voorlopige uitslagen betekenen dat zeker een derde van de zetels in het Huis van Afgevaardigden naar Republikeinse kandidaten gaat die de uitslagen van 2020 ontkennen of betwijfelen.

Er zijn ook enkele prominente Republikeinen die het verhaal van de gestolen verkiezingen verspreiden die hebben verloren, onder meer bij de strijd om het gouverneurschap in Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Maryland en Illinois, schrijft CNN.

Voor de beweringen dat de presidentsverkiezingen door de Democraten 'gestolen' zijn, is geen bewijs. Joe Biden kreeg in 2020 7 miljoen stemmen meer dan Donald Trump en verschillende rechters in het land hebben Bidens overwinning bevestigd.

Republikein wint Senaatzetel in Wisconsin

De Republikeinse kandidaat Ron Johnson behoudt zijn Senaatszetel in Wisconsin, schrijven verschillende Amerikaanse media. Wisconsin is één van de vier staten waar alle ogen op zijn gericht in de strijd om de meerderheid in de Senaat, samen met Nevada, Arizona en Georgia.

De winst van Johnson betekent dat de Republikeinse partij een stap dichterbij die meerderheid is. Hij wint de verkiezingen van zijn Democratische tegenstander Mandela Barnes.

CNN: Trump is woedend over resultaten Republikeinen

Voormalig president Donald Trump is woedend en "schreeuwt naar iedereen", zegt een adviseur van de oud-president tegen CNN. Trump is volgens de Amerikaanse nieuwszender teleurgesteld over de verkiezingsresultaten van de Republikeinen.

Het grootste verlies voor Trump is volgens CNN de nederlaag van de Republikein Mehmet Oz in de staat Pennsylvania. Die verloor van de Democraat John Fetterman in race om de senaatszetel waarin het meeste campagnegeld is besteed.

Verkiezingsfunctionaris Georgia: waarschijnlijk nieuwe Senaatsverkiezingen

Het lijkt erop dat in Georgia nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden. De twee kandidaten zitten zo dicht bij elkaar dat op 6 december waarschijnlijk opnieuw kan worden gestemd, zegt een verkiezingsfunctionaris van de staat.

Georgia is een van de staten die de doorslag kunnen geven bij de Senaatsverkiezingen.

Democraat Warnock gaat momenteel nipt aan kop, met 98 procent van de stemmen geteld. Als niemand ten minste 50 procent van de stemmen haalt, komen er nieuwe verkiezingen.

Podcast over Amerikaanse Senaatsverkiezingen

Amerika-deskundige Laila Frank licht in podcast De Dag drie Democraten uit die haar positief zijn opgevallen tijdens de verkiezingscampagne - nieuwe stemmen in een partij die het straks mogelijk tegen Donald Trump moet opnemen. Ze bespreekt de profielen van John Fetterman, Stacey Abrams en Pete Buttigieg. Je kunt de podcast hier beluisteren.

Teleurstelling onder Republikeinse politici: 'Duidelijk geen rode golf'

Bij het aanbreken van een nieuwe dag in de VS is er nog altijd geen duidelijke winnaar van de tussentijdse verkiezingen. De Republikeinen staan vooralsnog op meer zetels dan de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, maar met tientallen onbesliste zetels kan het nog alle kanten op.

De Republikeinse senator Lindsey Graham is teleurgesteld over de tussenstand. Hij had, zoals in de peilingen ook werd voorzien, veel meer stemmen verwacht voor de kandidaten van zijn partij. "Het is duidelijk geen rode golf, that is for darn sure", zegt hij in een interview met NBC News.

De senator van South Carolina verwacht wel dat de Republikeinen nipt de meerderheid halen in zowel het Huis als in de Senaat. In nog vier staten worden de stemmen voor de Senaatsverkiezingen geteld. Als de Democraten er daarvan twee weten te behalen, hebben ze het voordeel. Want bij een verdeling van 50/50 geeft de Democratische vicepresident Kamala Harris de doorslag.

Ook het Republikeinse Congreslid Mayra Flores steekt haar teleurstelling over de voorlopige resultaten niet onder stoelen of banken:

Alle ogen gericht op Georgia, Arizona, Nevada en Wisconsin

In de strijd om de Senaat draait het nog om vier staten: Georgia, Arizona, Nevada en Wisconsin. Als het ook maar in een van deze staten lukt om een zetel te flippen, zoals dat in de VS heet, dan kan dat grote gevolgen hebben voor Bidens resterende presidentschap.

Tot nu toe is één Senaatszetel van partij gewisseld: Democraat Fetterman neemt de Republikeinse zetel over in Pennsylvania. Voor de laatste vier staten is het te vroeg om te zeggen wie er gaat winnen.

  • In Nevada gaat Republikein Laxalt nipt aan kop met ruim 72 procent van de stemmen geteld. Het gaat om een verschil van enkele tienduizenden stemmen.
  • Democraat Kelly gaat aan kop in Arizona. Hij heeft ruim honderdduizend stemmen meer dan zijn Republikeinse concurrent - maar slechts 62 procent van de stemmen zijn momenteel geteld.
  • De Republikeinse kandidaat Johnson staat voor in Wisconsin. Ook hier is sprake van een nek-aan-nekrace: met ruim 98 procent van de stemmen staat Johnson op 50,6 procent, zijn Democratische tegenstander op 49,4 procent.
  • Ook in Georgia spant het erom. Ruim 97 procent van de stemmen zijn geteld en het verschil is enkele tienduizenden. Democraat Warnock heeft de beste papieren - maar de kans bestaat dat er nieuwe verkiezingen nodig zijn.

Republikeinse leider optimistisch: 'Wij krijgen de meerderheid in het Huis'

De Republikeinse leider Kevin McCarthy heeft een optimistische speech gehouden voor zijn achterban. Gesterkt door de voorlopige voorsprong in het Huis van Afgevaardigden zei hij dat de Republikeinen de winst gaan pakken in het Huis.

"Als jullie morgen wakker worden, zullen wij in de meerderheid zijn en Nancy Pelosi in de minderheid." McCarthy neemt het stokje over van Democraat Pelosi als nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden - als de Republikeinen inderdaad minstens 218 zetels halen.

Maar dat is volgens analisten nog niet zeker. Hoewel de Republikeinen op 199 zetels staan, en de Democraten op 172, is het verschil de afgelopen uren geslonken. In zo'n zestig staten worden de stemmen nog geteld.

Republikeinse leider stellig: 'Wij gaan het huis heroveren'

Legaal joint opsteken kan straks ook in Maryland en Missouri

In de Verenigde Staten is niet alleen gestemd voor zetels in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. In de staten Arkansas, Maryland, Missouri en North en South Dakota konden kiezers ook laten weten of ze voor of tegen het gebruik van marihuana ter ontspanning en vermaak zijn.

In Maryland en Missouri is het voorstel voor recreatief gebruik van marihuana aangenomen, in de staten Arkansas en North Dakota wezen de kiezers het juist af. De uitslag van South Dakota is nog niet binnen.

President Biden heeft recent stappen genomen om marihuana uit de strafrechtelijke sfeer te halen. Zo besloot hij vorige maand om duizenden Amerikanen gratie te verlenen die waren veroordeeld voor het bezit van een kleine hoeveelheid marihuana. Ook blijkt uit peilingen dat het verzet tegen legalisering afneemt.

Video: zo verliep de verkiezingsnacht in de VS

Van spanning in de swing states tot kapotte telmachines in Arizona en een oproep van Donald Trump. Een terugblik op de verkiezingsnacht van de midterms:

Een terugblik op de verkiezingsnacht

Michigan, Vermont en Californië stemmen voor recht op abortus

In drie staten zal het recht op abortus worden opgenomen in de staatsgrondwet. Een meerderheid heeft daarvoor gestemd in Michigan, Vermont en Californië.

Abortus is een belangrijk thema bij de tussentijdse verkiezingen. Het Hooggerechtshof draaide enkele maanden geleden het recht op abortus terug. Sindsdien hebben dertien staten de ingreep verboden of nagenoeg verboden.

Het viel te verwachten dat overwegend Democratisch stemmende staten zich bij deze verkiezingen ook zouden uitspreken voor vastlegging van het recht op abortus. Ook in andere staten is gestemd om abortus als recht te verankeren in de plaatselijke grondwet, maar daar zijn de resultaten nog niet binnen.

Overwinningsspeech Democraat Fetterman: 'We hebben gedaan wat we moesten doen'

De Democraat John Fetterman, die de Senaatszetel heeft bemachtigd in Pennsylvania, zei in zijn overwinningsspeech dat hij de overwinning niet direct zag aankomen. "Ik had nooit verwacht dat we deze Republikeinse gebieden zouden veroveren. Maar we hebben gedaan wat we moesten doen en we hebben overal het gesprek gevoerd."

Fetterman benoemde in zijn speech ook de belangrijkste thema's van zijn campagne. "Beschermen van het recht van vrouwen om zelf te kiezen, verhogen van het minimumloon, vechten voor onze vakbonden."

Ook benadrukte de Democraat dat gezondheidszorg "een fundamenteel recht" is. Hierbij refereerde hij aan zijn eigen situatie. Fetterman kreeg in mei van dit jaar een beroerte, waarvan hij nog aan het herstellen is. "De zorg heeft mijn leven gered en goede zorg moet er ook voor jullie zijn, wanneer je het nodig hebt."

De overwinningsspeech van Democraat Fetterman in Pennsylvania

Tussenstand: Republikeins aan kop in Huis, nek-aan-nekrace om Senaat

De resultaten van de tussentijdse verkiezingen stromen nog altijd binnen. De Republikeinen staan vooralsnog op winst in het Huis van Afgevaardigden, maar in de Senaat ziet het er juist voor de Democraten iets rooskleuriger uit.

Op moment van schrijven heeft de Republikeinse Partij per saldo zes zetels in het Huis overgenomen van de Democraten. Met 198 zetels gaan de Republikeinen aan kop tegenover 168 'blauwe' zetels. De stemmen worden nog geteld voor tientallen resterende zetels.

In de Senaat gaat het gelijk op: 48/48. Een van de meest verrassende uitslagen was de overwinning van de Democraten op Republikeinen in swing state Pennsylvania.

Er worden ook nieuwe gouverneurs gekozen. De Democraten hebben er vooralsnog twee gouverneurs bij, ten koste van de Republikeinen. Maar de Republikeinse Partij heeft er in totaal nog wel meer: 24 tegenover 21 - en nog niet alle stemmen zijn geteld.

Mogelijk pas over enkele dagen volledige uitslag

Het gaat waarschijnlijk nog dagen duren voordat alle resultaten van de tussentijdse verkiezingen bekend zijn. Onder meer in Nevada, een van de staten waar sprake is van een nek-aan-nekrace, voorspellen functionarissen dat er pas over enkele dagen duidelijkheid zal zijn.

Aangezien de Republikeinen op voorsprong staan in het Huis van Afgevaardigden wordt daar al eerder duidelijk wie de meerderheid heeft behaald. Maar in de Senaat ligt het zo dicht bij elkaar dat het nog wel even zal duren. Vooral omdat in Georgia mogelijk zelfs nieuwe verkiezingen nodig zijn. Als daar niemand minstens 50 procent van de stemmen haalt, volgen er begin december nieuwe Senaatsverkiezingen.

In swing state Georgia kijken Republikeinen gespannen naar live-uitslagen

In de staat Georgia zitten de Republikeinen en de Democraten elkaar zozeer op de hielen dat het nog onmogelijk is om te voorspellen wie de Senaatsverkiezingen daar gaat winnen. Republikeinen kijken samen in een café in Atlanta naar de spannende live-uitslagen van de midterms:

Op deze watchparty in Georgia kijken Republikeinen gespannen toe

Wat doen de Senaat en het Huis van Afgevaardigden eigenlijk?

De voorlopige resultaten van de tussentijdse verkiezingen in de VS tonen aan dat het nog geen gelopen race is voor Democraten of Republikeinen. De Republikeinen staan op winst in het Huis van Afgevaardigden en het staat momenteel 48/48 in de strijd om de Senaat. Maar welke macht hebben deze twee organen?

Het Huis van Afgevaardigden heeft 435 leden, lijkt op de Tweede Kamer en heeft het budgetrecht. Parlementariërs kunnen wetsvoorstellen indienen, goedkeuren of verwerpen.
Daarnaast mag het Huis een onderzoek instellen naar alles waar het meer van wil weten. In die onderzoekscommissies kunnen getuigen onder ede worden gehoord.
Ook kan men een afzettingsprocedure beginnen en met een twee derde meerderheid een veto van de Amerikaanse president overrulen.

De Senaat heeft 100 senatoren en is machtiger dan de Nederlandse Eerste Kamer. Senatoren hebben op vrijwel alle wetsvoorstellen instemmingsrecht en kunnen wetgeving voorstellen.
Daarnaast is de Senaat machtig als het gaat om de benoeming van federale rechters tot aan leden van het Hooggerechtshof. De Senaat moet instemmen met het sluiten van internationale verdragen. Net als het Huis van Afgevaardigden kan de Senaat met een twee derde meerderheid een veto van de Amerikaanse president overrulen.

Senaatsrace Georgia kan uitdraaien op nieuwe verkiezingen in deze swing state

Georgia is een van de staten die de doorslag kunnen geven in de Senaatsverkiezingen en net als bij de laatste presidentsverkiezingen is het ook nu een nek-aan-nekrace. De twee kandidaten zitten zelfs zo dicht bij elkaar dat het uit kan draaien op nieuwe verkiezingen in deze staat.

Op het moment van schrijven is het verschil amper 30.000 stemmen met zo'n 97 procent van de stemmen geteld. Als niemand minstens 50 procent van de stemmen haalt, komen er nieuwe verkiezingen. Aangezien kiezers ook blanco kunnen stemmen of op een andere partij dan de Democratische of Republikeinse, is het mogelijk dat geen van de kandidaten de helft van de stemmen krijgt.

Verslaggever Simone Tukker legt uit wat de mogelijke scenario's zijn:

'Het is heel, heel erg spannend hier'

'Mannen die niet naar Trump luisterden' in Georgia herkozen

In Georgia zijn de gouverneur en de secretary of state herkozen, wat volgens correspondent Marieke de Vries opmerkelijk is. "Dat zijn de twee mannen die niet naar Trump luisterden toen hij na de verkiezingen in 2020 de uitslag betwistte", zegt zij in het NOS Radio 1 Journaal. "Trump belde zelfs met Brad Raffensperger, de secretary of state, en zei dat hij nog 11.000 stemmen voor hem moest 'vinden'. Maar deze twee mannen hielden de rug recht, en dat is blijkbaar door de kiezers gewaardeerd."

Winst Democraat Fetterman definitief in belangrijke staat Pennsylvania

Democraat John Fetterman heeft officieel de Senaatszetel bemachtigd in de belangrijke staat Pennsylvania. Dat bevestigt persbureau AP. De zetel was in Republikeinse handen.

EPA
John Fetterman met zijn familie op het podium

Tussenstand: Republikeinen op winst in Huis, niet in Senaat

De Republikeinen staan momenteel op zes zetels winst in het Huis van Afgevaardigden. Ze hebben met 190 zetels een voorsprong op de Democraten (154), maar zo'n 70 zetels zijn nog niet toegekend.

In de Senaat is het nog altijd een nek-aan-nekrace. Maar de Democraten hebben wel een opsteker te pakken nu hun kandidaat Fetterman heeft gewonnen in Pennsylvania. Daarmee zijn de Democraten de eerste partij die een Senaatszetel afpakken.

Momenteel is het 48-47 in het voordeel van de Democraten in de strijd om de Senaat.

Abortus belangrijkste thema voor Democratische kiezers

Het thema abortus is het belangrijkste thema voor Democratische kiezers, blijkt uit een exitpoll van CBS News. Voorafgaand aan de verkiezingen was al de verwachting dat de maatschappelijke discussie hierover gunstig zou uitpakken voor de Democraten.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof schrapte in juni het landelijk recht op abortus, wat voor progressieve Amerikanen en vrouwenorganisaties als een mokerslag aankwam. Hierna stelden dertien staten een verbod op abortus in. Daarnaast is abortus in Georgia vanaf zes weken zwangerschap verboden, dus op een moment dat veel vrouwen nog niet weten dat ze in verwachting zijn.

Democraat claimt Senaatszetel in swing state Pennsylvania

Hoewel persbureau AP de uitslag nog niet officieel heeft bevestigd, heeft de Democraat Fetterman zichzelf al uitgroepen tot winnaar in de belangrijke swing state Pennsylvania. "Het is officieel. Ik word de volgende senator voor Pennsylvania", twittert hij.

Fox News, CNN en MSNBC melden dat Fetterman de strijd zeer waarschijnlijk gaat winnen, maar het is nog niet definitief. Dat zou een klap zijn voor de Republikeinen: het zou de eerste Senaatszetel zijn die wordt verloren van deze verkiezingen.

Correspondent Lucas Waagmeester: 'Democraten weten best goed stand te houden'

Op veel plekken in de Verenigde Staten worden de stemmen nog geteld en in de cruciale swing states speelt zich een nek-aan-nekrace af. Vooraf was de verwachting dat de Republikeinen een grote winst zouden boeken, zegt correspondent Lucas Waagmeester. "Wat de Republikeinen zelf al hoopvol noemden: 'rode tsunami'."

Toch ziet het er op dit moment niet zo uit, aldus Waagmeester. "De Democraten weten eigenlijk best goed stand te houden, maar: het is nog vroeg."

Correspondent Lucas Waagmeester over nek-aan-nekraces in Amerikaanse midterms