Amerikaans president Joe Biden tijdens zijn toespraak na de midterms
NOS Nieuws

Biden 'optimistisch' over uitslag, maar erkent 'pijnlijk' verlies

De Amerikaanse president Joe Biden is tevreden over de resultaten van de tussentijdse verkiezingen. "Vandaag was een goede dag voor de democratie, en een goede dag voor de VS", zei hij in een eerste publieke reactie op de resultaten van de midterms.

De Democratische Partij behaalde betere resultaten dan de peilingen deden vermoeden. In het Huis van Afgevaardigden winnen de Republikeinen minder zetels dan verwacht. De verkiezingsstrijd in de Senaat is nog niet beslist, alles hangt nu af van de nek-aan-nekraces in swingstates Arizona, Nevada en Georgia.

In laatstgenoemde staat moeten kiezers volgende maand opnieuw naar de stembus, omdat de Republikeinse noch de Democratische kandidaat de meerderheid heeft. Dat heeft te maken met een derde kandidaat, die ongeveer 2 procent van de stemmen wist te behalen.

Biden noemde het verlies van zetels aan de Republikeinen "pijnlijk", maar was toch te spreken over het verkiezingsresultaat. "We weten nog niet alle uitslagen. Maar terwijl de pers en de experts een gigantische rode golf voorspelden, is dat niet gebeurd."

'We moeten niet vergeten wie we zijn'

Hoewel hij zich optimistisch toonde, erkende Biden ook dat de resultaten laten zien dat er nog veel frustraties zijn onder het Amerikaanse volk. "Ik snap het. Het zijn moeilijke jaren geweest in dit land", zei hij. Maar hij voegde eraan toe dat de kiezers hebben gestemd "voor het behoud van de democratie".

Hij is bereid om samen te werken met de Republikeinse partij. "En het Amerikaanse volk heeft duidelijk laten weten dat ze verwachten dat de Republikeinen ook met mij samenwerken. Er is niets wat buiten ons bereik ligt, zolang we maar samenwerken. We moeten niet vergeten wie we zijn: de Verenigde Staten van Amerika."

Biden verwacht begin volgend jaar te beslissen of hij zich herkiesbaar stelt voor een nieuwe termijn als president. In 2024 zijn er weer presidentsverkiezingen in de VS. Biden herhaalde dat hij van plan is om zich opnieuw kandidaat te stellen, maar dat het een beslissing van de hele familie is. Tijdens de feestdagen hakt hij de knoop door.

Mogelijk neemt hij het in 2024 op tegen Donald Trump, die al lang zinspeelt op een nieuwe kandidatuur. Mogelijk maakt hij volgende week bekend dat hij zich verkiesbaar stelt.

Trump ziet 'erg grote overwinning' voor zichzelf

Trump heeft zich actief bemoeid met deze midterms, onder meer door campagne te voeren en nadrukkelijk zijn steun uit te spreken voor bepaalde Republikeinse kandidaten in swingstates. Maar omdat hij nu beperkte successen heeft geboekt, worden de midterms in veel Amerikaanse media als een verlies voor Trump beschreven.

"Republikeinen presteerden ondermaats, en er zullen koppen moeten rollen", twitterde conservatief commentator Ben Shapiro. The Washington Post beschrijft in een analyse "waarom de verkiezingen van 2022 zo'n ramp voor Trump waren". Fox News schetst dat "Conservatieven met de vinger naar Trump wijzen na teleurstellende verkiezingsresultaten".

Op zijn eigen sociale medium Truth Social noemt Trump de eerste resultaten van de tussentijdse verkiezingen "ietwat teleurstellend" voor zijn Republikeinse Partij. Vanuit zijn "persoonlijk oogpunt" zijn ze echter "een erg grote overwinning", schrijft hij, zonder daarover uit te weiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl