Twee keer brons op EK in Rome: estafettevrouwen en De Waard

De Nederlandse estafettezwemsters op de 4x100 meter vrije slag hebben op de EK in Rome beslag gelegd op het brons. Kim Busch, Tessa Giele, Valerie van Roon en Marrit Steenbergen kwamen uit op een tijd van 3.37,59.

Steenbergen dook als slotzwemster als vierde het water in. Ze wist nog een positie goed te maken, maar meer meer zat er niet in.

Zweden leek Groot-Brittannië te kunnen onttronen. Sarah Sjöstrom nam als eerste Zweedse twee lengtes afstand en dat gat leek onoverbrugbaar. Maar Medi Harris bewees het tegendeel. De Britse nummer vier was 1,30 rapper dan de Zweedse slotzwemster Sofia Astedt en zorgde ervoor dat het goud in Britse handen bleef: 3.36,47.

Brons De Waard op 50 meter vlinderslag

Maaike de Waard heeft op de EK zwemmen in Rome de bronzen medaille veroverd op de 50 meter vlinderslag. Na een goede start tikte de Waard als derde aan in 25,62, een nieuw persoonlijk record. Kim Busch, de tweede Nederlandse in de finale, eindigde in 26,35 op de gedeelde zevende plaats.

De Europese titel ging zoals verwacht naar Sarah Sjöström. De Zweedse favoriete nam snel afstand en zwom onbedreigd naar de titel: 24,96. Het zilver ging naar de Française Marie Wattel in 25,33).

Sjöström volgt Ranomi Kromowidjojo op als Europees kampioene op de 50 vlinder. De Nederlandse zegevierde vorig jaar in Boedapest, maar beëindigde begin dit jaar haar zwemcarrière. Sjöström ontbrak vorig jaar op de EK vanwege een elleboogbreuk.

Schouten zevende op schoolslag

Tes Schouten kwam op de 100 meter schoolslag nog tekort om een gooi naar de medailles te doen. Ze eindigde op de zevende plaats.

De 21-jarige Schouten tikte na 1.07,66 aan in het idyllische Romeinse buitenbad. Dat was 0,74 boven haar eigen Nederlands record. Het goud ging naar de 17-jarige Italiaanse
Benedetta Pilato: 1.05,97. Zij was haar landgenote Lisa Angiolini (zilver) en de Letse Ruta Meilutyte te snel af.

Wereldrecord Popovici op koningsnummer

David Popovici verbeterde in Rome het wereldrecord op het koningsnummer, de 100 meter vrije slag.

De 17-jarige Roemeense wereldkampioen snelde met een formidabele tweede baan in 46,86 naar het goud. Daarmee dook hij 0,05 onder het al ruim dertien jaar oude wereldrecord van de Braziliaan César Cielo.

Steenbergen gaat voor vierde goud

Marrit Steenbergen maakt op de EK, na drie gouden medailles, kans op een vierde plak. De kampioene op de 100 meter vrij én winnares van twee gouden estafettemedailles plaatste zich op de 200 meter voor de finale. Steenbergen tikte in Rome na vier banen in haar halve finales als eerste aan in 1.57.40.

Steenbergen kan op voor vierde EK-goud: 'Ik ga het natuurlijk proberen'

In de andere race bleek daarna niemand sneller, waarmee Steenbergen als favoriete naar de eindstrijd gaat. Imani de Jong werd in dezelfde race als Steenbergen vijfde in 1.59,56. Dat was net niet genoeg om zich in de finale te zwemmen. De Jong eindigde als tiende.

Toussaint en De Waard naar finale 50 meter rug

Kira Toussaint maakt nog kans om op de 50 meter rugslag haar Europese titel de prolongeren. Toussaint bracht in haar halve finale achter de Italiaanse Silvia Scala en de Britse Medi Harris in 27,84 de derde tijd op de borden. Daarmee ging ze in totaal als vierde naar de finale.

Maaike de Waard werd in de andere race in 28,00 eveneens derde en ging daarmee ook door naar de finale. In totaal zette ze de zesde tijd neer.

Korstanje naar finale 100 meter vlinderslag

Nyls Korstanje drong door tot de finale op de 100 meter vlinderslag. De 23-jarige Fries, die vorig jaar Joeri Verlinden als houder van het Nederlands record afloste, eindigde in zijn halve finale als eerste in 51,46.