liveblog
Tour 2022
NOS WielrennenAangepast

Vollering na val: 'Net een ijsbaan' • Bolletjestrui van Femke naar Femke

  • Etappe 3 Tour de France
  • Van Reims naar Épernay
  • Ludwig wint, Vos behoudt het geel
  • Ook te volgen via de livestream, op NPO 1 en via flitsen op NPO Radio 1
  • Automatisch updates ontvangen op je telefoon? Klik dan op het belletje.
liveblog gesloten

Bonne soirée

We sluiten het blog af voor vandaag. Nog eens nalezen hoe deze derde etappe verliep? Dat kan hier!

Morgen zijn we weer terug met de vierde etappe van de Tour. Uiteraard ook weer te volgen op NPO 1, via een livestream op NOS.nl en in de app (vanaf 14.15 uur) en niet te vergeten via het liveblog natuurlijk.

Bonne soirée et à demain!

Wat brengt morgen?

Morgen is de Tour de France alweer halverwege. De vierde etappe leidt van Troyes naar Bar-sur-Aube over een lengte van 126,8 kilometer. Het Tourpeloton krijgt na een vlakke start een hoop hellingen en heuvels te verduren.

NOS
Het profiel van de vierde etappe

Van Femke naar Femke

Het groen en geel zit om de schouders van Marianne Vos, maar ook de bolletjestrui is in handen van een Nederlandse. Vandaag ging de trui van de ene Femke naar de andere Femke.

Bolletjestrui van de ene Femke naar de andere Femke: 'Da's toch cool?'

Ook buiten de koers gevaarlijk

Met al die valpartijen is het niet alleen gevaarlijk tijdens de koers. Ook na afloop is het nog opletten geblazen. Tijdens een interview wordt Demi Vollering van achteren aangereden.

Vollering na val in slotfase: 'Wegen zijn glad, net een ijsbaan af en toe'

Stand van zaken in het klassement

NOS

'Een Tom Dumoulin-versie'

Een zieke Annemiek van Vleuten stond vanochtend gelukkig weer fit op. Maar de afgelopen dagen waren zwaar voor de kopvrouw van Movistar.

"Ik kon niet eten en niet drinken. Alles kwam er weer uit", zegt Van Vleuten na afloop van de derde etappe. "Gisteren ben ik ook even langs de kant gestopt. Een Tom Dumoulin-versie."

Zieke Van Vleuten weer aan de betere hand: 'Moest hier even doorheen'

Bekijk hier de finish van de derde etappe

Ludwig wint derde etappe Tour, Vos behoudt het geel

De top-10 van de dag

NOS

FINISH - Ludwig wint

Cecilie Uttrup Ludwig wint de derde etappe. De Deense kampioen is in het sprintje bergop sterker dan Marianne Vos, die als tweede over de finish komt.

1 km - Van Vleuten weer terug

Van Vleuten kan weer terugkeren in de voorste groep, waar gestreden gaat worden om de ritzege.

4 km - Van Vleuten op een gaatje

De kopgroep trekt hard door en voor Van Vleuten gaat het te hard. De Nederlandse van Movistar moet lossen.

6 km - Favorieten weer bij elkaar

De groep met Vos en Vollering is weer aangesloten bij de groep met Van Vleuten. Het lijkt erop dat de strijd om de dagzege gaat tussen de elf die nu vooraan rijden.

10 km - Vos op achterstand

Vos zit in een groep van zes met onder anderen Demi Vollering, Cecilie Uttrup Ludwig en Juliette Labous. Het zestal rijdt twintig seconden achter de voorste groep, met Van Vleuten, Moolman, Longo Borghini, Mavi García en Silvia Persico.

14 km - Vollering onderuit

In de voorste groep glijdt Demi Vollering hard onderuit. Achter haar kan ook Liane Lippert haar fiets niet overeind houden.

15 km - Amialiusik ingelopen

Aan de voet van de Côte de Mutigny zit de vlucht van Amialiusik erop. Ze wordt ingelopen door het peloton, dat vervolgens breekt. Annemiek van Vleuten, Demi Vollering, Ashleigh Moolman, Liena Lippert en Elisa Longo Borghini zitten in de voorste groep. Ook Marianne Vos zat mee, maar moest vlak voor de top lossen.

16 km - Twee valpartijen snel achter elkaar

Ook de derde etappe gaat niet voorbij zonder valpartijen. Eerst zit Rachel Neylan op de grond met een gehavende elleboog en een bocht later liggen zes renners op de grond.

22 km - Mechanische problemen Van Vleuten

Annemiek van Vleuten kampte met mechanische problemen en zat daardoor even niet meer in het peloton, maar in een groep geloste renners met onder anderen Lorena Wiebes.

Samen met die groep kan Van Vleuten na een flinke inspanning weer aansluiten.

29 km - Amialiusik weer alleen

Amialiusik is toch weer weggereden bij Borghesi, die nu gezelschap heeft gekregen van Confalonieri.

Amaliusik heeft een goed tempo te pakken en rijdt inmiddels ruim een minuut voor het peloton. Het tweetal Borghesi en Confalonieri rijdt daar precies tussenin. Mischa Bredewold is ook nog weggeslopen uit het peloton en zit tussen het peloton en de twee achtervolgers.

39 km - Duo ervandoor

Amelia Amialiusik plaatst op het juiste moment een demarrage en fietst vervolgens hard door. Letizia Borghesi sluit na een flinke inspanning aan, Maria Giulia Confalonieri probeert dat ook, maar is er nog niet in geslaagd.

Amialiusik en Borghesi rijden een halve minuut voor het peloton uit.

44 km - Gerritse nieuwe leider bergklassement

Ook op de derde klim is Gerritse de sterkste bergop. Daarmee pakt ze opnieuw twee punten en is ze al verzekerd van de bolletjestrui na deze etappe. Ze neemt de trui over van Femke Markus.

48 km - Gerritse wil door

Na haar sprintje op de klim wil Gerritse doorpakken. Ze valt niet stil en krijgt Chabbey en Cordon Ragot mee. De drie hebben een kleine voorsprong te pakken, maar het peloton ziet het niet zitten in de vlucht en dicht het gat.

52 km - Gerritse opnieuw als eerste boven

Femke Gerritse heeft duidelijk haar zinnen op de bollentrui gezet. Ook op de tweede klim van de dag trekt ze er bergop een sprintje uit en sleept daarmee opnieuw twee punten binnen.

57 km - Compact peloton

Het peloton is alweer een tijdje bij elkaar. Er zijn de afgelopen kilometers geen vluchtpogingen meer ondernomen.

De groep nadert nu de voet van de tweede klim van de dag, de Côte de Vertus van de vierde categorie.

Bondscoach Gunnewijk ziet een 'supersterke' Vos

Bondscoach Loes Gunnewijk houdt de renners in de Tour de France nauwlettend in de gaten. Zo zag ze maandag Marianne Vos, die negen jaar geleden een petitie starten voor een Tour voor vrouwen, de ritzege én het geel pakken. "Ze is supersterk, zo attent, zo scherp en ze rondt het ook nog eens heel mooi af."

Bondscoach Gunnewijk ziet een 'supersterke, attente en scherpe' Vos in de Tour

74 km - Markus en Allin teruggepakt

De vlucht van Markus en Allin was van korte duur. Het tweetal is alweer ingelopen door het peloton, dat flink tempo maakt deze etappe.

Nu ook op NPO 1

De koers is nu ook live te volgen via deze livestream en op NPO 1.

93 km - Markus sluit aan bij Allin

Femke Markus heeft de oversteek gemaakt en is aangesloten bij Allin. Thalita de Jong is teruggezakt in het peloton.

Markus en Allin hebben een kleine voorsprong van twintig seconden.

96 km - Allin valt aan, Markus in tegenaanval

Pauline Allin probeert het in haar eentje en rijdt snel een voorsprong van een halve minuut bij elkaar. Ook Femke Markus, drager van de bolletjestrui, ziet een dag in de kopgroep wel zitten en springt erachteraan. Zij krijgt landgenote Thalita de Jong, die eerder deze etappe ook al in de aanval ging, met zich mee.

112 km - Gerritse als eerste boven

Femke Gerritse is als eerste boven op de Côte de Trépail en daarmee pakt ze twee bergpunten. Samen met de twee punten die ze gisteren veroverde staat ze nu op vier en is ze Femke Markus voorbij in dat klassement.

113 km - Eerste klim van de dag

Het peloton begint aan de eerste col van de dag. De Côte de Trépail is 1 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 5.