NOS Voetbal

Wiegman in de zevende hemel, met een kusje van geluk op de armband van haar zus

Wiegman na winst op EK: 'Niet normaal, dringt nog niet helemaal door'

Sarina Wiegman kan er nog geen woorden voor vinden. Dat ze de eerste bondscoach is die Engeland naar de Europese titel leidde, op een volgepakt Wembley dat smachtte naar succes.

"Niet normaal, echt niet normaal. Ik geloof niet dat het tot me doordringt", stamelt ze na de zege op Duitsland. "Volgens mij hebben we wel heel wat teweeggebracht."

Met de tranen in haar ogen liet ze het gejuich na afloop op zich afkomen. Tijdens een momentje voor zichzelf kuste ze haar rechterpols.

Hartverwarmende steun

Daar droeg Wiegman het armbandje van haar zus. Vlak voor het toernooi overleed die, waarna de bondscoach hartverwarmende steun kreeg van het team. Deze hechte groep was voorbestemd een goed EK te spelen.

Maar zo makkelijk begon het niet, toen het Engelse elftal op een uitverkocht Old Trafford de eerste groepswedstrijd maar moeizaam van Oostenrijk won. Een land dat volgens Wiegman sterker was dan velen dachten, een beetje te vergelijken met Duitsland.

Bekijk hier de reacties van aanvoerder Leah Williamson en Chloe Kelly:

Heel Engeland keek over haar schouders mee. Althans zo voelde dat wel, mede door alle aandacht in de media. Elke dag weer. "Het ging uiteindelijk ook over mij en over mijn gezin."

Na de vernedering van Noorwegen (8-0) leek de ploeg bevrijd, met alleen nog wat bange momenten in de kwartfinale tegen Spanje. "Dat vond ik echt wel een finale. Dat vond ik een hele speciale", blikt ze terug op haar zegereeks.

Na verlenging werd tegen recordkampioen Duitsland de kroon op het werk gezet, wat Wiegman na de successen met Oranje de tweede Europese titel op rij oplevert.

"Deze wedstrijd was zo fysiek. Een moeilijke wedstrijd, maar we hebben hem wel gewonnen", zegt ze over de finale, gespeeld op de mooist denkbare plek voor het Engelse voetbal: een volgepakt Wembley. "Dat gejuich, dat was best wel gaaf."

Geen mooier moment voor een kusje op die armband. Een kusje van geluk, nu de missie is volbracht. En vooral ook voor haar zus. "Ik denk dat ze op de lat zat vandaag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl