Wiegmans Engeland vernedert Noorwegen met recordzege (8-0) en gaat naar kwartfinales

EK: bekijk de samenvatting van Engeland - Noorwegen

Engeland heeft maandag laten zien waarom het tot de topfavorieten voor de Europese titel wordt gerekend - en waarom de ploeg misschien wel als dé favoriet moet worden beschouwd.

De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman plaatste zich voor de kwartfinales en liet in Brighton werkelijk geen spaan heel van Noorwegen, dat met sterren als Ada Hegerberg en Guro Reiten toch als gevaarlijke outsider wordt gezien: 8-0. Het is de grootste overwinning ooit op een EK.

Engeland was het EK woensdag voor eigen publiek stroef begonnen met een benauwde zege op Oostenrijk (1-0). Tegen Noorwegen, de nummer elf van de wereld, gooide het thuisland alle schroom van zich af.

Zes goals in eerste helft

Het duel werd vooraf bestempeld als topaffiche in groep A tussen twee gelijkwaardige teams, maar daar was niets van terug te zien. De ontketende Engelsen legden de onthutsend zwakke Noren met zes doelpunten in de eerste 45 minuten al over de knie.

Ellen White viert haar tweede doelpunt tegen Noorwegen

Tekenend voor de Noren was het optreden van Maria Thorisdottir. Eerst vergreep de verdediger zich in het strafschopgebied aan de geslepen spits Ellen White, waarna Georgia Stanway de bal vanaf elf meter onberispelijk hard achter keeper Guro Pettersen schoot (1-0).

Bij de 3-0 had Thorisdottir weer een negatieve hoofdrol door de bal knullig te verspelen aan White, die geen genade kende en de trekker overhaalde.

Tussendoor had rechtsback en alleskunner Lucy Bronze met een uitstekende steekbal Beth Mead weggestuurd. De aanvaller bediende vervolgens Lauren Hemp, die de bal achter haar standbeen in een leeg doel kon tikken (2-0).

Dynamisch duo

Mead en Bronze, het tandem op rechts, waren in de eerste helft sowieso niet te stoppen. Het dynamische duo was bij vrijwel iedere aanval betrokken, waarbij Mead met twee goals de score verder opvoerde. Nog voor rust zorgde White met haar tweede van de wedstrijd voor de 6-0.

Luister hier naar de reacties van Sarina Wiegman, Beth Mead en Martin Sjögren, de bondscoach van Noorwegen.

Engeland nam na rust logischerwijs gas terug en Wiegman kreeg de gelegenheid om een aantal steunpilaren rust te gunnen. Aan de andere kant probeerde Noorwegen de schade vooral beperkt te houden. Dat lukte enigszins, al moest het nog wel doelpunten van invaller Alessia Russo (7-0) en opnieuw Mead (8-0) incasseren.

Door de tweede zege in twee wedstrijden is Engeland zeker van de volgende ronde. Noorwegen vecht vrijdag in een onderling duel met Oostenrijk, dat net als Noorwegen eerder won van Noord-Ierland, om een plek in de kwartfinales.