Onder luid gejuich winnen topfavoriet Engeland en Wiegman openingsduel EK

EK: bekijk de samenvatting van Engeland - Oostenrijk

Engeland heeft in de eerste wedstrijd op het EK voetbal voor vrouwen een benauwde 1-0 zege geboekt op Oostenrijk. Op een kolkend Old Trafford haalde de Nederlandse bondscoach Sarina Wiegman opgelucht adem na het laatste fluitsignaal; het was tot de laatste minuut spannend gebleven.

Na afloop was Wiegman dan ook opgelucht dat de kop eraf is en vooral dat de eerste drie punten binnen zijn. "Zo'n eerste wedstrijd wil je heel graag winnen", zei de Nederlandse, die onder de indruk was van de sfeer op Old Trafford. "Spelen in deze ambiance is zó gaaf."

Bekijk hier een interview met Wiegman na afloop van de wedstrijd:

Wiegman op Old Trafford: 'Lekker, eerste drie EK-punten zijn binnen'

Al na een dik kwartier spelen ontplofte het stadion, toen Bethany Mead thuisland Engeland op voorsprong zette tegen Oostenrijk.

Na het juichen was er een kort moment van vertwijfeling toen de VAR het doelpunt ging checken, maar al snel bleek de bal over de doellijn en dus gaat Mead definitief de boeken in als de eerste doelpuntenmaakster van het toernooi. De voorsprong deed op dat moment geen recht aan het spelverloop, Oostenrijk begon dreigender.

Drie wissels tegelijk van Wiegman

Na de vroege euforie vielen er in de eerste helft nog sporadisch kansen te noteren. Ellen White kreeg er twee, maar de ervaren Engelse spits kopte beide keren naast. De meeste opwinding was er kort voor rust. Lauren Hemp kreeg namens Engeland een goede kans, maar de marge bleef één.

Wiegman bracht een kwartier na rust verse krachten in om zo de bevrijdende 2-0 af te dwingen. Ze wisselde maar liefst drie keer. Eén van de invalsters, Alessia Russo, kreeg twintig minuten voor tijd meteen de kans om de marge te vergroten. Maar de speelster van Manchester United schampte de bal.

Mead na de openingstreffer

Oostenrijk begon een kwartier voor tijd aan een slotoffensief, maar tot grote kansen leidde dat niet. Wel kon er nog gejuicht worden door het publiek toen de speaker het aantal toeschouwers in het stadion omriep: er waren zo'n 68.000 mensen aanwezig.

Daarna was het opnieuw billenknijpen, maar ook in de twee minuten blessuretijd wist Oostenrijk niet te scoren.

Nederland speelt zaterdag

De andere landen in poule A, Noord-Ierland en Noorwegen, spelen morgen hun eerste groepswedstrijd, Nederland komt zaterdag om 21.00 uur voor het eerst in actie en speelt dan tegen Zweden.

Alle wedstrijden van het EK worden door de NOS live uitgezonden op tv en online.