1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Voetbal

Het tempo op training bij Engeland ligt hoger dan bij Nederland, merkt Wiegman

Wiegman: 'Tempo ligt bij Engeland hoger, maar Nederland heeft exceptionele spelers'

Ze speelde 104 interlands voor Oranje en was zeven jaar (assistent)-bondscoach. Maar vanavond neemt Sarina Wiegman het als bondscoach van Engeland voor het eerst op tégen Nederland.

"Het wordt een hele speciale wedstrijd voor mij. Ik heb zo lang met het team gewerkt. Het is echt leuk om iedereen weer te zien", blikte Wiegman vooruit.

Ze leidde Oranje de afgelopen jaren naar grote hoogte. De Europese titel in 2017, natuurlijk. Maar ook het WK-zilver in 2019 en de kwartfinale van de Olympische Spelen een jaar geleden.

AFP
Wiegman in gesprek met de Engelse verdediger Millie Bright

Nu moet de tweevoudig wereldcoach van het jaar in het vrouwenvoetbal het Engelse team naar succes leiden. Op 6 juli begint het EK in eigen land. Wiegman weet maar al te goed hoe het is om succesvol te zijn als gastland. Al merkt ze wel dat het vrouwenvoetbal in Engeland een voorsprong heeft op Nederland.

Exceptionele talenten

"Ik weet niet of je kan zeggen dat alles hier tien keer meer en groter is dan in Nederland. Maar dat alles hier groter is, dat staat wel vast", glimlacht ze. "Het vrouwenvoetbal is hier wat verder ontwikkeld. Ik heb een grotere staf en de afdelingen binnen de FA zijn uitgebreider."

Maar uiteindelijk blijft haar werk hetzelfde en is ze toch vooral met het team bezig. "In Nederland had je een paar exceptionele talenten, in Engeland is de selectie veel breder. Het tempo op de training is daardoor hoger, net als het gemiddelde niveau van de speelsters."

Doordat het aanbod speelsters groter is, waren de keuzes voor Wiegman om tot een EK-selectie te komen ook lastiger. Zo liet ze aanvoerster Steph Houghton, die herstellende is van een zware blessure, thuis.

Bekijk hieronder de voorbeschouwingen op Engeland-Nederland van Mark Parsons en Sherida Spitse, die haar 200ste interland gaat spelen:

  • Bondscoach Parsons heeft veel respect voor de mentaliteit van Spitse
  • Spitse gaat 200ste interland spelen: 'Het wordt een hele speciale dag'

Groter, meer en lastiger. Het is de uitdaging waarnaar ze op zoek was, na al die jaren in Nederland. "Ze zeggen weleens: coachen is een ervaringsvak. Dat is het zeker", zegt Wiegman. "Wat heeft het team en een individu nodig? Dat zie je steeds beter als je meer ervaring hebt."

Twaalf duels ongeslagen

De speelsters van Engeland lijken weg te lopen met de Nederlandse coach. De ploeg is in de twaalf duels onder Wiegman nog ongeslagen, al moeten de echt sterke tegenstanders natuurlijk nog komen. Tijdens het EK.

Journalisten die voorzichtig vragen of Wiegman een verwachting voor het toernooi wil uitspreken, of voorleggen dat ze mogelijk opnieuw Europees kampioen kan worden, komen van een koude kermis thuis. "We gaan het maximale geven en bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd", is het enige dat de bondscoach wil zeggen.

"We hopen ver te komen, maar er zijn meer sterke landen. Nederland natuurlijk, maar ook Frankrijk, Duitsland, Spanje, Zweden en ook Noorwegen, dat weer over Ada Hegerberg kan beschikken. Ook de top van het vrouwenvoetbal is breder geworden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl