NOS Voetbal•

Statistieken en Britse pers brengen Wiegman niet uit evenwicht: 'Op alles voorbereid'

Wiegman en Engeland gefocust op weg richting EK-kraker tegen Zweden

Sarina Wiegman krijg je niet snel gek. Haar klus als bondscoach van Engeland is tot nu toe een succesvolle. Vanavond wacht op het EK voor de geboren Haagse en haar 'Lionesses' een halve finale tegen het sterke Zweden, maar Wiegman heeft wel voor hetere vuren gestaan.

En dat straalde ze maandagavond op de persconferentie in Sheffield ook uit. Wiegman kreeg van de massaal toegestroomde pers een spervuur aan vragen en geen enkele journalist kon de immer lachende bondscoach uit haar evenwicht brengen.

En dat is ook niet zo gek voor een coach die al een Europese titel op zak heeft (2017), verliezend WK-finalist was (2019) en door de FIFA in 2020 tot coach van het jaar werd verkozen.

Wiegman omzeilde in de perszaal dikwijls lastige vragen door te vertellen dat ze met de Engelse ploeg in het hier en nu leeft.

En dat terwijl de media juist wilden weten wat haar sleutel tot het succes is tegen Zweden: met Oranje schakelde ze de Scandinavische ploeg immers uit in de kwartfinales op EK 2017 en in de halve finales van het WK 2019.

"Het is nu een heel andere situatie. Ik ben nu de manager van Engeland en Zweden presteert nu goed. Die wedstrijden uit het verleden tellen nu niet", hield Wiegman zich op de vlakte.

Misschien is het ook maar goed dat Wiegman niet naar het verleden kijkt. Engeland strandde namelijk op zijn laatste drie grote toernooien in de halve finales (WK 2015 en 2019 en EK 2017) en verloor vier van de zes ontmoetingen met Zweden.

En de Engelsen kunnen het beste ook zo ver mogelijk van strafschoppenseries vandaan blijven. Een Britse journalist meldde Wiegman namelijk dat Engelse vrouwen nog nooit een strafschoppenseries hebben gewonnen.

Het deerde de voormalig Oranje-bondscoach vrijwel niet. Ze hoorde het allemaal rustig aan en gaf telkens hetzelfde antwoord: "Ik denk aan het heden en niet aan het verleden."

Hieronder zie je een reportage over de toegenomen EK-koorts in Engeland, het toernooi tot halve finales is vergevorderd. In de tweede video zie je een interview met de Zweedse speelster Magdalena Eriksson.

Gebeurde er dan helemaal niets spannends tijdens de persconferentie in Sheffield? Eigenlijk niet.

Maar dat is ook niet vreemd in aanloop naar een halve finale van een Europees kampioenschap. De koppies staan strak. "We zijn op alles voorbereid, want we hebben elk scenario doorgenomen", benadrukte Wiegman.

De bondscoach beloofde wel dat ze iets minder emotioneel zal reageren, mocht Engeland de finale halen. Na de winst op Spanje, na verlenging, spatte de euforie ervan af bij doorgaans meer bedeesde Wiegman.

"Ik denk dat ik de volgende keer kalmer zal reageren", glimlachte ze. "Ik denk dat de hele situatie anders dan normaal was, want in een kwartfinale van Spanje winnen is niet iets normaals."

  • EPA
    Sarina Wiegman (rechts) viert feest met de Engelse ploeg na het bereiken van de halve finales
  • AFP
    Sarina Wiegman (links) viert feest met de Engelse ploeg na het bereiken van de halve finales
  • Pro Shots
    Sarina Wiegman (rechts) viert feest met de Engelse ploeg na het bereiken van de halve finales

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl