NOS Voetbal

Zweden kruipt door het oog van de naald met late treffer tegen België op EK

EK: bekijk de samenvatting van Zweden - België

Zweden heeft bij het EK voetbal in Engeland na een langslepend duel de halve finales gehaald. In het Engelse Leigh, ten westen van Manchester, werd het in de 92ste minuut 1-0. In de halve finales wacht voor de Zweden thuisland en favoriet Engeland.

Zo sprankelend als de eerste twee kwartfinales, waarin Engeland en Duitsland zegevierden, verliep de kwartfinale tussen Zweden en België allerminst. Zweden, op voorhand favoriet voor een plek in de halve finales, had zoals verwacht wel de overhand.

De ploeg van coach Peter Gerhardsson creëerde na een kwartier spelen een eerste kansje waarbij de Zweedse spits Stina Blackstenius vallend en wel de rebound probeerde binnen te tikken. Dat mislukte door goed ingrijpen van de Belgische keeper Nicky Evrard.

Randje buitenspel

Even later was Evrard kansloos toen ze in een één tegen één wederom tegenover Blackstenius kwam te staan. Na een prachtige steekpass van aanvoerder Kosovara Asllani dacht Blackstenius haar land op voorsprong te zetten.

De videoscheidsrechter dacht daar na het trekken van een paar lijnen anders over; met het puntje van haar schouder stond de Zweedse spits tóch buitenspel. Geen doelpunt.

Stina Blackstenius doet een poging te scoren in de kwartfinale tegen België

Zweden, verliezend finalist op de Olympische Spelen in Tokio, was het aan zijn stand verplicht om te winnen van underdog België. Maar makkelijk ging het allerminst, de Belgen gaven flink wat tegengas.

Met de brilstand op het scorebord bij het klinken van het rustsignaal kon België stiekem gaan dromen van een stunt.

Die droom voor België kwam steeds dichterbij toen halverwege de tweede helft Zweden nog altijd niet - ondanks vele pogingen - tot scoren wist te komen. Telkens was het Evrard die haar ploeg op de been hield.

Door het oog van de naald

Na zeventig minuten leek Blackstenius op twee meter voor het doel de bal binnen te kunnen koppen, maar wéér was het Evrard die daar een stokje voor stak met een uitstekende reflex.

En zo tikte de tijd met een stand van 0-0 nog altijd rustig door. In de slotfase kwamen de drie minuten blessuretijd als een zege voor Zweden. Op aangeven van Asllani - die na een schietgebedje de zoveelste hoekschop nam - schoot Linda Sembrandt in de 92ste minuut een rebound hard binnen. Opluchting en verdriet maakten zich meester van de speelsters van beide ploegen.

Zweden neemt het in de halve finales dus op tegen de Engelse ploeg van bondscoach Sarina Wiegman. Die rekende in een spannende kwartfinale ternauwernood af met Spanje (2-1).

Nederland speelt zaterdag de vierde en laatste kwartfinale van het EK. In Rotherham, een stad nabij Sheffield, neemt Oranje het op tegen Frankrijk. Nog zo'n topfavoriet voor de titel dit EK.

Bondscoach Mark Parsons heeft daarom zijn strijdplan al helemaal klaarliggen. "We moeten geduldig zijn, keuzes maken en bij hen voor problemen zorgen. Zolang wij aanvallen, kunnen zij ons niet bedreigen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl