NOS Voetbal

Oranjevrouwen geven sobere avond toch tikkeltje vreugde met zege op Belarus

Oranjevrouwen grijpen koppositie WK-kwalificatiepoule na zege op Belarus

In het stadion waar vijf jaar geleden een Oranjezee kolkte voor de Nederlandse voetbalvrouwen, was het dinsdagavond zo stil als tijdens de heftigste coronagolf van de afgelopen jaren. Toen publiek niet welkom was en je een speld kon horen vallen in de Grolsch Veste.

In die ambiance won Nederland met 3-0 van Belarus, waarmee eigenlijk ook alles meteen gezegd is.

Nederland wilde helemaal niet voetballen tegen Belarus, vanwege de betrokkenheid van dat land bij de oorlog in Oekraïne. Maar om nou met een boycot de WK-deelname op het spel te zetten, dat was de nationale voetbalbond ook wat te gortig. Dus dan maar zo sober mogelijk.

Geen volksliederen vooraf. Wel schudde Sari van Veenendaal de aanvoerster van de tegenstander de hand. Maar een vaantje van de KNVB, dat dan weer niet.

Parsons kiest voor sterke ploeg

Over Van Veenendaal gesproken, zij mocht ondanks haar zwakke optreden tegen Engeland het doel van Oranje weer verdedigen. Bondscoach Mark Parsons hoopte met een sterke opstelling op eerherstel van zijn ploeg, na de afstraffing van vorige week vrijdag.

Getty
Oranje voor het duel in Enschede tegen Belarus

En ook het liefst met hoge intensiteit, waarbij de speelsters konden laten zien dat ze klaar waren voor het EK over anderhalve week. Dat er een gezonde concurrentie binnen de selectie heerst, die ook nodig is nu Vivianne Miedema en Danielle van de Donk met pijntjes kampen.

Miedema werd wel weer fit genoeg bevonden om te starten. En was de bliksemafleider bij de openingstreffer van Jill Roord. De opstomende Dominique Janssen vond Lieke Martens, die Roord in haar vertrouwde stadion in stelling bracht.

Kleine slokjes

Nederland spoelde de kater van Engeland weg met kleine slokjes. Zo kopte Aniek Nouwen na een uur spelen de tweede binnen, uit een vrije trap van specialist Sherida Spitse. En Lineth Beerensteyn schoof op aangeven van Martens op de valreep nog een derde binnen.

Er waren nog meer kansen voor Oranje, maar de wedstrijd was gezien het eenzijdige verloop allang gespeeld. Geheel in stijl bleef het hierbij, op een avond die geen voetbalfeest mocht worden. Maar wel een nuttig tussendoortje, die tevens weer de koppositie in de kwalificatiegroep opleverde.

Bekijk hieronder de reacties na afloop van Oranje tegen Belarus:

  • Martens: 'Het moet nog wel een stukje beter voor het EK'
  • Nouwen: 'Het spel dat we hebben laten zien, daar zitten goede dingen in'
  • Roord: 'Lastig vergelijken met wat er straks komen gaat'
  • Bondscoach Parsons: 'Blij met het resultaat, maar we kunnen nog groeien'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl