NOS Voetbal

Oranjevrouwen krijgen fors pak slaag tegen Wiegmans Engeland in aanloop naar EK

Oranjevrouwen gaan twee weken voor start EK hard onderuit tegen Engeland

De Oranjevrouwen hebben zo'n twee weken voor de start van het EK een forse nederlaag geleden tegen het Engeland van Sarina Wiegman. Nederland kwam op voorsprong via Lieke Martens, maar na een gemiste strafschop van Sherida Spitse liep Engeland in het oefenduel in Leeds uit naar 5-1.

Zo vlak voor het EK was het duel op Elland Road een belangrijke test voor de twee Europese grootmachten. Een duel tussen het EK-gastland en de regerend Europees kampioen. Een weerzien bovendien met succescoach Sarina Wiegman, die de Oranjevrouwen vorig jaar verruilde voor die van Engeland.

De Nederlandse bondscoach Mark Parsons had voor het eerst dit jaar een volledige selectie tot zijn beschikking. Hij gaf de niet geheel fitte Vivianne Miedema rust en Daniëlle van de Donk, terug van een slepende voetblessure, begon ook op de bank. Lieke Martens, eveneens terug van weggeweest, mocht wel starten.

Martens opent score in sterk begin

De kersverse aanwinst van Paris Saint-Germain maakte een gretige indruk en dat gold voor de hele Nederlandse ploeg. De Engelse vrouwen kregen door de hoge druk van Oranje nauwelijks kans om op te bouwen en leden regelmatig balverlies.

Via onder anderen Lineth Beerensteyn kreeg Nederland al mogelijkheden en in de 22ste minuut was het raak. Uit een hoekschop van Sherida Spitse kopte Martens raak. Met die voorsprong gingen de Oranjevrouwen niet beter voetballen en Engeland vocht zich terug in de wedstrijd.

Via een gelukstreffer van Lucy Bronze werd het gelijk. De rechtsback wilde een voorzet geven, raakte de bal verkeerd, maar met haar buitenkant rechts viel de bal precies over Sari van Veenendaal in de verre hoek.

Gemiste strafschop Spitse keerpunt

Na rust kwam Caitlin Dijkstra in de ploeg voor Stefanie van der Gragt en maakte Van de Donk haar rentree als vervanger van Martens. Van de Donk drukte meteen haar stempel. Ze werd in het strafschopgebied onderuitgehaald door Alex Greenwood en dat leverde, na ingrijpen van de VAR, een strafschop op.

Aanvoerder Spitse ging in haar 200ste interland achter de bal staan. Het had zo mooi kunnen zijn, maar de routinier schoot op de buitenkant van de paal. Tot overmaat van ramp scoorde Engeland uit de daaropvolgende tegenaanval. Dribbelkoningin Lauren Hemp zette voor en Beth Mead gleed de bal binnen.

AFP
Sherida Spitse mist de strafschop

Met invalster Miedema poogde Parsons het tij te keren, maar het was Engeland dat in de tweede helft de klok sloeg. Van Veenendaal ging in de fout op het schot van invalster Ella Toone en incasseerde zo de 3-1. En het werd nog pijnlijker.

Nadat Toone de paal had geraakt en Aniek Nouwen en Dijkstra halfslachtig wegwerkten, verschalkte Hemp de Nederlandse doelvrouw met een boogbal (4-1) en in de slotminuten maakte Mead er met haar tweede goal 5-1 van. De lat voorkwam een zesde doelpunt, van Alessia Russo.

Werk aan de winkel

Daarmee werd het voor Wiegman een mooi weerzien. Ze bleef ongeslagen als bondscoach van Engeland en boekte haar 11de zege. Wiegman werd in 2017 met gastland, Oranje, Europees kampioen en hoopt dat kunstje volgende maand te herhalen.

Voor Parsons en de Oranjevrouwen is er nog werk aan de winkel. De Oranjevrouwen leden hun zwaarste nederlaag sinds de 5-0 tegen Duitsland op 7 juni 2011.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl