1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Voetbal

'Het waren lange maanden', verzuchten eindelijk weer fitte Martens en Van de Donk

Van de Donk terug na blessureleed: ‘Heb minuten nodig’

Vanwege hun langdurige blessures begon de klok te tikken, maar ze hebben het allebei gered. Lieke Martens en Daniëlle van de Donk zijn op tijd fit voor het EK. Vandaag trainen de twee sterkhouders voor het eerst weer met de selectie mee in Zeist.

"Ik ben heel blij om hier te zijn", zei Martens. "De laatste maanden heb ik veel mooie wedstrijden gemist. Daar heb ik heel erg van gebaald."

De 29-jarige linksbuiten sukkelde van begin maart tot begin mei met blessures aan haar bovenbeen. Ze was op tijd fit voor het seizoenslot en speelde de laatste vier duels van haar club FC Barcelona nog mee. Zo kon ze een half uur invallen in de Champions League-finale, die Barça met 3-1 verloor van Olympique Lyonnais.

Lieke Martens heeft 'heel erg gebaald' van blessure

In die finale bleef Van de Donk bij de Franse club op de bank. De 30-jarige middenvelder was zeven maanden uitgeschakeld met een slepende voetblessure. Het was twijfelachtig of ze op tijd fit zou zijn voor het EK, maar op 1 juni maakte ze haar rentree op de slotdag van de Franse competitie.

'Met sommige meiden nooit getraind'

"Het waren zeven lange maanden, ik ben hartstikke blij dat ik terug ben", zegt Van de Donk. "Er zijn hier een paar meiden met wie ik nog nooit heb gespeeld of getraind. Maar gelukkig is iedereen heel lief en geduldig met me."

Want Van de Donk is nog niet helemaal wedstrijdfit, drieënhalve week voor de start van het EK. "Ik heb nog maar 45 minuten gespeeld. Soms zullen ze geduldig met me moeten zijn, maar de inzet die is er zeker."

Van de Donk: 'Na mijn blessure is iedereen is lief en geduldig met me'

Kort nadat ze geblesseerd was geraakt, kon Van de Donk het niet opbrengen om op tv naar de wedstrijden van Oranje te kijken. "Ik vond dat veel te moeilijk, omdat ik niet wist of ik het EK zou gaan halen."

"Later heb ik wel gekeken. De flow kwam weer terug in het team. Ik zag veel goede dingen en veel doelpunten", stelt ze tevreden vast.

Parsons steunde sterkhouders

Zowel Van de Donk als Martens voelde tijdens haar revalidatie de steun van bondscoach Mark Parsons. "Hij stelde me gerust", vertelt Van de Donk. "Mark zei: ik weet wat je kan. Zelfs als je helemaal geen minuten speelt, dan zal ik aan je denken."

Martens werd in Barcelona door de bondscoach bezocht. "We hebben uitgebreid gesproken", zegt de wereldvoetballer van 2017. "Nu voel ik me gewoon goed. Ik zat zo lekker in het seizoen, als dat dan door een blessure stopt, is dat heel vervelend. Op het EK hoop ik weer te kunnen leveren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl