AFP
NOS Voetbal

Na omslagpunt in februari wil Parsons stijgende lijn doorzetten richting EK

Over een kleine maand gaat in Engeland het EK voetbal voor vrouwen van start. Bondscoach Mark Parsons begon donderdag met een kleine groep speelsters aan de voorbereiding op het toernooi én op de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Belarus.

Want inderdaad, ingeklemd tussen oefenwedstrijden tegen Finland en Engeland staat dus zomaar dat duel met Belarus op het programma. De KNVB kondigde in verband met de Russische inval in Oekraïne (en de rol van Belarus daarbij) een boycot af, maar trok die uiteindelijk weer in.

Zo kan het dat de voorbereiding op het EK dus even onderbroken moet worden. "Ik heb er gemengde gevoelens over", vertelt Parsons. "We hebben samen tijd nodig en meer wedstrijden, dus in die zin draagt het duel aan Belarus daar ook aan bij. Maar we moeten ook in de gaten houden wat het beste is voor onze ontwikkeling en voorbereiding op het EK."

Omslagpunt

Onder Parsons liep het aanvankelijk wat stroef bij de Oranjevrouwen. Op het Tournoi de France in februari leken de eerste puzzelstukken toch in elkaar te vallen. In april werd vervolgens ruim gewonnen van Zuid-Afrika en Cyprus.

"Februari was echt een omslagpunt voor ons", blikt Parsons terug. "We leerden speelsters beter kennen en begrijpen. Andersom kregen de speelsters een beter begrip van ons spelplan als team."

AFP
Vivianne Miedema tegen Frankrijk op het Tournoi de France

Voor Parsons is het nu dus zaak die stijgende lijn voort te zetten. Dat gebeurt nu nog met een kleine groep: sommige speelsters sluiten later aan. "Met deze kleine groep kunnen we de toon vast zetten. Het geeft ons daarbij de kans om veel tijd in het individu te steken."

"Het is heel belangrijk om met een positief gevoel iedereen weer op één lijn te krijgen. We moeten met z'n allen nog steeds beter worden en daar hebben we deze quality time voor nodig."

Kop thee

Voor bondscoach Parsons, eerder actief als trainer bij het vrouwenteam van Chelsea en bij Amerikaanse clubs, is het EK in Engeland de eerste internationale eindronde die hij coacht. Wat doet dat vooruitzicht met hem?

"Over een paar maanden ga ik eens rustig zitten met een kop thee en terugkijken, maar voor nu kan ik dat niet. Dat is enerzijds goed, want daardoor kan ik alles geven aan de spelersgroep. Anderzijds vergeet je weleens te genieten van het moment."

Oranjevrouwen werken toe naar EK: 'Ik besefte dat het nu écht gaat beginnen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl