1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS VoetbalAangepast

KNVB en Oranjevrouwen trots op gelijke beloning: 'Historische mijlpaal'

Miedema trots op gelijke beloning: 'Gaat ons als team laten groeien'

Lachende gezichten op de training van de Oranjevrouwen maandag na de bekendmaking dat voetbalbond KNVB de internationals hetzelfde gaat belonen als de mannen. "Ik vind dit een historische mijlpaal."

Aan het woord is Jan Dirk van der Zee, directeur van de KNVB en verantwoordelijk voor het vrouwenvoetbal. "Ik ben er ongelooflijk trots op. Voor de toekomst staat het als een huis. Slechter dan dit wordt het nooit."

Ook Vivianne Miedema, topscoorder aller tijden van het Nederlands vrouwenelftal, is te spreken over de nieuwe regeling. "Dat is absoluut goed nieuws."

Miedema of Frenkie de Jong, het maakt niet uit

De gelijke beloning heeft onder meer betrekking op het geld dat de spelers krijgen als ze worden opgeroepen voor een trainingskamp. Dan maakt het niet uit of je Miedema of Frenkie de Jong heet.

ANP
Jan Dirk van der Zee

"Alles wat de KNVB onder controle heeft, wordt hetzelfde betaald. Het maakt daarbij niet uit wie je bent", legt Miedema uit. "We hebben meiden die in Nederland voetballen die dit geld keihard nodig hebben. We hebben dit nodig om de volgende stap te maken. Dit gaat ons als team alleen maar laten groeien."

Stroef begin

De eerste gesprekken tussen de KNVB en de internationals werden al gevoerd in 2017. "In het begin ging het stroef", erkent Van der Zee. "We hebben toen veel discussie gehad over de betaling en een traject afgesproken. In 2019 hebben we er opnieuw over gesproken en nu kunnen we eindelijk zeggen dat we gelijke betaling hebben voor mannen en vrouwen."

Van der Zee laat weten dat oorspronkelijk het idee was om het in 2023 rond te hebben, maar dat is dus al een jaar eerder gelukt. De directeur vrouwenvoetbal van de KNVB is echter van mening dat het alsnog te lang heeft geduurd. "Maar sommige processen hebben tijd nodig en het mooie is dat we met elkaar in gesprek zijn gebleven."

Wat Van der Zee betreft, is dit ook nog niet het eindpunt. "Onze oproep aan de UEFA en FIFA is dat de toernooipremies omhoog moeten. Het gaat al wel omhoog, maar echt te langzaam. In het tennis bijvoorbeeld is het prijzengeld voor mannen en vrouwen gelijk, dat kan in het voetbal ook."

Over ruim twee weken beginnen de Oranjevrouwen aan het Europees kampioenschap in Engeland. De wedstrijdpremies die voetbalbond UEFA uitkeert tijdens het vrouwen-EK staan niet in verhouding tot de prijzengelden bij de mannen.

Europees kampioen

De zestien deelnemende landen kunnen komende maand een totaalbedrag van zestien miljoen euro verdelen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de vorige editie van het vrouwen-EK, in 2017.

Een land dat in Engeland Europees kampioen wordt door alle wedstrijden te winnen, mag een bedrag van iets meer dan twee miljoen euro bijschrijven. Ter vergelijking: bij het EK voor mannen konden alle deelnemende landen vorig jaar alleen al rekenen op een startpremie van 9,25 miljoen euro.

"We moeten gewoon Europees kampioen worden, dan houden er er wat leuks aan over", besluit Miedema.

  • NOS
    Programma Oranje in aanloop naar EK voetbal voor vrouwen
  • NOS
    Programma EK voetbal voor vrouwen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl