Vivianne Miedema
NOS VoetbalAangepast

KNVB gaat Oranjevrouwen dezelfde premies betalen als mannelijke internationals

De voetballers van het Nederlands vrouwen- en mannenteam worden vanaf 1 juli met dezelfde basispremies beloond. Dat is vastgelegd in een nieuwe collectieve samenwerkingsovereenkomst tussen voetbalbond KNVB en de nationale vrouwenselectie.

"We hebben hier met elkaar hard naartoe gewerkt en nu is het een historische stap voor het Nederlandse vrouwenvoetbal", aldus Jan Dirk van der Zee, directeur van de KNVB en verantwoordelijk voor het vrouwenvoetbal.

"De winst van het EK 2017, een finaleplaats op het WK 2019 en deelname aan de Olympische Spelen van Tokio: de Oranjevrouwen zijn niet meer weg te denken uit het landelijke voetballandschap. We willen dat met deze belangrijke stap ook benadrukken."

Verdere professionalisering

Met de ondertekening van een nieuwe collectieve samenwerkingsovereenkomst wordt de bestaande lijn van professionalisering verder doorgetrokken en een gelijkwaardige behandeling van het mannen- en vrouwenelftal nagestreefd, valt te lezen in de verklaring van de KNVB.

Vivianne Miedema vindt dat zowel de KNVB als het Oranje-vrouwenteam heel erg trots mogen zijn op deze stap:

Eindelijk: de vrouwenprofs van Oranje gaan evenveel verdienen als de mannen
Lieke Martens (rechts) en Daniëlle van de Donk

"Dat bleek eerder onder andere al uit de uitbreiding van faciliteiten en de staf, de op de vrouwen toegesneden kleding en campagnes. Nu komt daar een verhoging voor de inzet van speelsters voor commerciële doeleinden bij."

  • NOS
    Programma Oranje in aanloop naar EK voetbal voor vrouwen
  • NOS
    Programma EK voetbal voor vrouwen

De KNVB ziet dit besluit als een eerste stap en hoopt in de toekomst ook de externe vergoedingen voor de vrouwen die direct 'uit de markt' moeten komen (via onder andere de FIFA, UEFA, tv-rechtenhouders) fors worden opgehoogd.

Vivianne Miedema, topscorer aller tijden van het Nederlands vrouwenelftal, is de KNVB dankbaar voor deze stap. "Het is niet alleen een mooie erkenning voor ons als huidige groep, het is een belangrijk maatschappelijk signaal en we hopen ook dat we hierdoor deuren openen voor de toekomstige Oranje-speelsters."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl