NOS Wielrennen

Etappe 20: ook de tijdrit lijkt een kolfje naar de hand van Van Aert

Parijs is niet meer zover. Nog twee etappes is het inmiddels behoorlijk vermoeide peloton verwijderd van de Champs-Élysées. Maar op de voorlaatste dag van de Tour de France moeten de klassementsmannen nog één keer vol aan de bak.

Op het menu staat een individuele tijdrit over 40 kilometer van Lacapelle-Marival naar Rocamadour. De eerste 33,5 kilometer zijn redelijk vlak, daarna volgen een afdaling en twee korte klimmetjes: de Côte de Magès (1,6 kilometer à 4,7 procent) en de Côte de l'Hospitalet (1,5 kilometer à 7,8 procent).

Het profiel van de twintigste etappe van de Tour

Gaat het nog spannend worden voor de klassementsrenners? Neuh, waarschijnlijk niet. Wil Tadej Pogacar alsnog voor de derde keer op rij de Tour winnen, dan moet hij 3.26 minuten goedmaken op Jonas Vingegaard.

In de Tour van vorig jaar was de Sloveen in de eerste tijdrit (27,2 kilometer) 27 seconden sneller dan de Deen en in de tweede (30,8 kilometer) was hij 25 tellen langzamer. Dat wordt dus een lastig verhaal.

'Een kolfje naar de hand van Van Aert'

Op wie moeten we dan letten? Stef Clement, voormalig uitstekend tijdrijder en tegenwoordig huisanalist bij de NOS: "Het is best een lastige rit over 40 kilometer toch wel geaccidenteerd terrein. Ik blijf ze maar inkoppen - het is ook het beeld van deze Tour - maar ook dit is natuurlijk een kolfje naar de hand van Wout van Aert."

Vrijdag leek Van Aert in de negentiende etappe niet de juiste benen te hebben. "Misschien heeft hij gezegd: ik ga me in de finale een beetje sparen voor morgen", filosofeert Clement. "Vorig jaar won hij allebei de ritten in het slotweekeinde van de Tour. En dat kan zomaar nog een keer gebeuren."

Bekijk de overwinningen van Wout van Aert in de 20ste en 21ste etappe van de Tour van 2021.

De Belgische winnaar van de groene trui - mits hij Parijs haalt - was vrijdag zelf iets voorzichtiger: "Het was echt afzien voor mij. Ik hoop dat ik bij de tijdrit betere benen heb, en dan ga ik er opnieuw voor."

Specialisten

Van Aert start niet in zijn gebruikelijke tijdritpak, maar in een groen exemplaar van de organisatie. Een minder snel pak dan hij gewend is bij zijn ploeg. "Maar meestal gaat het in zo'n tijdrit tussen de klassementsmannen", zei hij al. "Mijn concurrenten zullen allemaal in zo'n pak van de Tour rijden."

Bauke Mollema mikt in zijn roodwitblauwe pak van de Nederlandse kampioen net als bij de tijdrit in Kopenhagen op een toptienklassering. Voor specialisten als Filippo Ganna, Stefan Bissegger en Stefan Küng wordt het een dag waarop ze een bleke Tour alsnog tot een geslaagde kunnen maken.

Bekijk de vooruitblik van Herman van der Zandt over finishplaats Rocamadour, bekend van het zwaard van Ridder Roeland, geitenkaas, het ballonnenfestival en de muziek van Gérard Blanchard en Francis Poulenc.

Etappe 20: een tijdrit naar Rocamadour, bekend van muziek, ballonnen en geitenkaas

Zijn er al met al genoeg ingrediënten om vandaag naar de tijdrit te gaan kijken, Stef Clement? "Ik wil mijn collega's Maarten en Joris niet tekort doen, en iedereen moet ook kijken, maar er staat eigenlijk bar weinig op het spel."

"Vingegaard moet overeind blijven, de verschillen in de top-10 lijken groot genoeg, misschien wordt het nog stuivertje wisselen rond de vijfde plek.... Oké, we hebben de dagoverwinning. Laten we daar dan alsjeblieft nog één keer een verrassing krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl