NOS Wielrennen

Vingegaard wint laatste bergrit en neemt voorschot op Tourzege

Vingegaard kraakt Pogacar op slotklim en wint laatste Pyreneeënetappe

Jonas Vingegaard is een heel grote stap dichter bij de zege in de Tour de France van 2022 gekomen. In de achttiende etappe, de laatste bergrit van deze Tour, wist de Deen van Jumbo-Visma diverse aanvallen van Tadej Pogacar af te slaan. En tijdens de slotklim naar de Hautacam zag zijn rivaal Pogacar zijn kansen op een Tourzege minimaal worden.

Vingegaard bleek op de slotklim de sterkste renner, kwam solo over de eindstreep en boekte zo zijn tweede ritzege in deze Tour. Pogacar kwam als tweede over de finish, op 1.04 van de ritwinnaar. Het verschil in het klassement is daarmee opgelopen tot een onoverbrugbaar lijkende 3.26.

Vingegaard wist zich in de Pyreneeën ook te verzekeren van de bolletjestrui. Samen met de groene trui van Wout van Aert - die derde werd op de Hautacam - is het een bijzonder succesvolle Tour geworden voor de Nederlandse Jumbo-Visma-ploeg.

Zwaarste Pyreneeënrit

De laatste Pyreneeënetappe, over 143,2 kilometer van Lourdes naar Hautacam, was op papier de zwaarste, met twee beklimmingen van de buitencategorie en daartussenin eentje van de eerste categorie.

De Spanjaard Imanol Erviti, de Italiaan Damiano Caruso en de Brit Chris Froome ontbraken vanwege een coronabesmetting bij de start. Vanwege het hoge tempo in de beginfase duurde het even voor er een serieuze kopgroep was, maar die ontstond vlak voor de beklimming van de eerste berg, de Aubisque.

Onder de 26 leden waren twee Nederlanders: Bauke Mollema en Dylan van Baarle. Verder telde de groep bekende namen als de onvermijdelijke Wout van Aert, Thibaut Pinot, Tiesj Benoot, Daniel Martínez en Aleksej Loetsenko.

Opmerkelijke valpartij

Achter in het peloton ging het ondertussen mis met Nils Eekhoff en Jack Bauer. De Nederlander werd aangereden door een motor, waarop een volgauto plotseling moest remmen en de Nieuw-Zeelander achter op de auto knalde.

Opmerkelijke valpartij: Bauer ingesloten en botst op volgauto

Met nog 78 kilometer tot de finish moest Fabio Jakobsen, die woensdag maar nét binnen de tijdslimiet finishte, lossen uit het peloton. Hij wist uiteindelijk iets ruimer op tijd, 3,5 minuut voor het verstrijken van de limiet, te finishen.

De kopgroep, met Mollema veelal sleurend aan kop, bereikte de top van de Aubisque met nog 21 man en een voorsprong van 4 minuten op het uitgedunde peloton met de gele trui.

Vuurwerk op de Spandelles

Op zes kilometer van de top van de tweede berg, de Col de Spandelles van de eerste categorie, ging Pogacar in de aanval. Vingegaard kon zijn Sloveense uitdager volgen. Er volgden nog drie felle aanvallen van Pogacar, maar de gele trui gaf telkens geen centimeter toe.

Van de grote kopgroep waren ondertussen nog maar drie man over: Van Aert, Pinot en Martínez. Het trio bereikte de top van de Spandelles met nog anderhalve minuut voorsprong op Pogacar en Vingegaard.

In de afdaling ging het vervolgens met beide rivalen bijna mis. Eerst ging Vingegaard bijna onderuit op het smeltende asfalt met kleine steentjes en ging Pogacar ervandoor. De geletruidrager wist weer aan te sluiten, waarna Pogacar in een bocht in de berm belandde. De sportieve Vingegaard bleef wachten op zijn uitdager.

Spektakel op de Spandelles: Vingegaard bijna onderuit, Pogacar in de berm

Beiden moesten even van de schrik bekomen en na de afdaling keerden Geraint Thomas, Sepp Kuss,Tiesj Benoot, Louis Meintjes en Hugo Houle terug bij het duo. Aan de voet van de Hautacam bedroeg de voorsprong van het leidende trio Van Aert, Pinot en Martínez nog altijd ruim anderhalve minuut.

Op 9 kilometer van de finish demarreerde de groene trui van Van Aert uit de kopgroep, Martínez kon mee, maar Pinot moest passen. Het groepje van de gele trui bestond op dat moment alleen nog maar uit Vingegaard, Pogacar en Kuss. Op 5 kilometer van de eindstreep werd Van Aert bijgehaald en de Belg nam de taken van ploeggenoot Kuss over.

Een halve kilometer later viel het doek voor Pogacar: Van Aert en Vingegaard versnelden en de Sloveen kon niet volgen. De geletruidrager kwam vervolgens solo over de eindstreep.

Bekijk de reacties van Jonas Vingegaard, Fabio Jakobsen, Sepp Kuss, Jumbo-Visma-ploegbaas Richard Plugge en ploegleiders Grischa Niermann en Arthur van Dongen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl