NOS Wielrennen

Geel, groen en bolletjes: alles valt samen op perfecte dag voor Jumbo-Visma

Vingegaard heeft Tourzege bijna binnen: 'Het was een perfecte dag'

Geel en groen winnen in de Tour de France. Dat was de droom van de Jumbo-Visma-ploeg. Met nog drie etappes te gaan lijkt de droom van het Nederlandse team uit te gaan komen, met ook nog de bolletjestrui als bonusprijs.

Met zijn zege in de laatste bergrit en de extra minuut voorsprong op Tadej Pogacar kan het bijna niet meer misgaan met Jonas Vingegaard. En dus waren er louter vrolijke gezichten bij Jumbo-Visma.

"Het was een perfecte dag, het had niet beter gekund", sprak de Deense geletruidrager na afloop op de Hautacam. "Het team was ongelooflijk sterk vandaag. Vanochtend vertelde ik mijn vriendin en dochter dat ik de etappe voor hen wilde winnen. En dat lukte, dus ik ben supergelukkig."

Pogacar trots op tweede plek

Zijn rivaal Pogacar, die nu 3.26 achterstand heeft op de gele trui, zei dat hij de Tour vandaag waarschijnlijk wel heeft verloren. "Ik heb alles gegeven. Ik dacht vandaag niet aan de etappezege, maar aan de gele trui. De tweede plaats is het hoogst haalbare, ik kan trots zijn op dit resultaat."

Pogacar: 'Ik heb alles gegeven, tweede plek is het hoogst haalbare'

Het plan van Jumbo-Visma voor de achttiende etappe werkte perfect, zo concludeerde de ploegleiding tevreden. "Dit is wat we wilden", aldus Grischa Niermann. "Natuurlijk zijn we emotioneel, maar vooral opgelucht dat het zo werkte."

"Het plan was om in het begin al mensen mee te sturen en achterin de controle te houden", vertelde zijn collega Arthur van Dongen. "Sepp Kuss moest een strak tempo rijden om Pogacar onder druk te zetten. En dan lijkt het wel een fabeltje dat Wout van Aert zich terug laat zakken en Pogacar de nek omdraait. Grandioos."

Van Aert reed het grootste deel van de etappe in de kopgroep en kon zo op de slotklim nog van waarde zijn voor zijn kopman. Sterker nog: door toedoen van Van Aert kon Vingegaard bij Pogacar wegrijden. "Het werkte perfect, en gelukkig had ik superbenen. Ik ben enorm trots dat we vandaag zo hebben kunnen koersen", aldus de Belg.

Geel, groen en bolletjes

En zo is de kans groot dat Jumbo-Visma zondag in Parijs de gele, de groene én de bolletjestrui in ontvangst kan nemen. "Geel en groen was onze droom, maar het mag ook meer zijn", zei ploegbaas Richard Plugge. "Vingegaard heeft ontzettend veel geleerd de afgelopen twee jaar, en daar heeft Primoz Roglic hem ook veel bij geholpen. Hij is echt een koele kikker geworden."

En ook Van Aert, winnaar van het groen, kreeg veel lof toegezwaaid. "We hebben vaak gehoord dat geel en groen niet te combineren is, maar met een renner als Wout kan dat wel", aldus ploegleider Niermann. "Grote klasse, wat een geweldige coureur."

Feest pas in Parijs

Maar feestvieren, daarvoor is het nog te vroeg en is Parijs nog altijd iets te ver, zo beklemtoonden alle Jumbo-Visma-leden eensluidend. Wellicht met de dramatische ontknoping van de Tour van 2020 in het achterhoofd, toen Roglic op de voorlaatste dag het geel verloor aan Pogacar.

"We zijn er nog niet, we moeten geconcentreerd blijven", aldus Van Aert. "De Tour wordt pas in Parijs beslist", sprak Van Dongen. "De kans is heel groot geworden, maar laten we nog even met de voeten op de grond blijven", zei Plugge. "Feestvieren doen we pas in Parijs, niet nu, niet morgen, niet overmorgen", beklemtoonde Niermann.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl