Yves Lampaert in de gele trui
NOS Wielrennen

Lampaert vol ongeloof na ritzege en gele trui: 'Voelde me net Verstappen vandaag'

"Ik ben maar gewoon een boerenzoon, hè!" Het zijn de woorden van Yves Lampaert na zijn zege in de openingstijdrit van de Tour de France. Toch is de Belg in zijn thuisland al een tv-ster dankzij een realityserie over hem en nu is hij ook een bekend gezicht voor de rest van de wereld.

Zijn ogen vullen zich razendsnel met tranen als hij ziet dat ook de laatst gestarte renner niet aan zijn tijd komt. Hij wint niet alleen de tijdrit, maar mag ook nog eens de gele trui om zijn schouders trekken.

"Mijn hoofd spat uit elkaar", is de eerste reactie van de Belg. "Ik wist wel dat ik in vorm was, maar om een etappe te winnen in de Tour. En dan in een tijdrit specialisten verslaan zoals Van Aert, Van der Poel en Ganna."

Lampaert voelt zich Max Verstappen: 'Speciale truc met regenbanden'

De meeste tijdritspecialisten en favorieten voor de eindzege gingen al vroeg van start, omdat de voorspelling was dat de meeste regen pas later zou vallen. Dat bleek niet zo te zijn.

De regenval werd na de ritten van Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Filippo Ganna juist minder en op de televisiebeelden leek het erop dat Lampaert profiteerde van een iets droger wegdek. "De wegen waren voor mij net zo nat als voor de anderen", pareerde Lampaert. "De gaten zaten nog vol met water."

Moeizaam voorjaar

Het dagsucces in de Tour komt voor Lampaert als geroepen. Hij beschikt over een aflopend contract bij QuickStep en ploegmanager Patrick Lefevere heeft de 31-jarige Belg nog geen nieuwe aanbieding gedaan.

Reden genoeg dus voor Lampaert om zich extra te bewijzen dit seizoen, maar het zat hem in het voorjaar nog niet bepaald mee. Hij was in Parijs-Roubaix hard op weg naar een podiumplaats achter de ontketende Dylan van Baarle. Een onoplettende toeschouwer stak daar echter een stokje voor.

Een toeschouwer applaudisseerde en stak zijn handen te ver naar voren. Lampaert reed tegen hem aan en vloog over de kop: weg podiumplek.

  • NOS
    Yves Lampaert is op weg naar het podium in Roubaix, maar stoot tegen een applaudisserende supporter...
  • NOS
    ...de West-Vlaming probeert zich nog te redden, maar kan een salto niet meer voorkomen...
  • NOS
    Versuft staat Lampaert op en vervolgt zijn weg. Hij zou uiteindelijk nog tiende worden.

Vervolgens toonde hij ook in de Ronde van België zijn vorm. Hij won de tijdrit, maar in de slotetappe ging het mis. Lampaert kreeg het aan de stok met Tim Wellens. Hij sloot zijn landgenoot in, waardoor die niet mee kon sprinten. Lampaert werd daarop gediskwalificeerd en kreeg een boete van bijna 200 euro.

Speciale truc

Na de negatieve publiciteit volgde vrijdag in Kopenhagen een hoogtepunt in de carrière van Lampaert. "Ik ben er volop van aan het genieten", laat hij enkele uren na zijn race weten.

Lampaert verrast in openingstijdrit Tour en is sneller dan Van Aert

Lampaert: "De speciale truc van mij was dat ik op regenbanden reed. Dan ben je iets trager op de rechte stukken, maar sneller in de bochten. Ik voelde me echt Max Verstappen vandaag."

Zijn tijdritzege betekent dat hij in elk geval één dag in de gele trui mag rondrijden, iets waarvan hij nog nooit durfde te dromen. "Dit overstijgt al m'n verwachtingen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl