NOS Wielrennen

Lampaert stunt met tijdritzege en geel in Tour, Pogacar snelste van favorieten

Samenvatting etappe 1: Lampaert verrast favorieten en wint openingstijdrit Tour

Yves Lampaert heeft voor een stunt gezorgd door de openingstijdrit van de Tour de France te winnen en daarmee de eerste gele trui te veroveren. De 31-jarige Belg van QuickStep was verrassend vijf seconden sneller dan zijn landgenoot Wout van Aert.

"Mijn hoofd spat uit elkaar", reageerde een emotionele Lampaert. "Ik wist dat ik in goede vorm stak, maar om een etappe te winnen in de Tour. De proloog nog wel. Om Van Aert, Van der Poel, Ganna te kloppen. Ik ben maar gewoon een boerenzoon uit België."

Tadej Pogacar deelde op zijn beurt een eerste kleine tik uit in de strijd om de eindzege. Hij zette de derde tijd neer en was negen seconden sneller dan concurrent Primoz Roglic, die de achtste tijd reed.

Regenachtig Kopenhagen

Een jaar later dan gepland deed de Tourkaravaan alsnog Kopenhagen aan. Vanwege de coronapandemie werd het Grand Départ vorig jaar namelijk verplaatst naar Frankrijk. In de regenachtige hoofdstad van Denemarken was vrijdag een tijdritparcours van 13,4 kilometer uitgestippeld.

De tijdritspecialisten en favorieten voor de eindzege gingen al vroeg van start. Mathieu van der Poel was als twaalfde al aan de beurt om van het startpodium af te rollen. In de Giro d'Italia pakte hij dit jaar in de eerste rit de leiderstrui en in de Tour van vorig jaar reed hij liefst zes dagen in het geel. Op de gele trui in deze editie moet hij echter nog even wachten.

NOS
De Tour bij de NOS

Van der Poels tijdrit zag er vlekkeloos uit en aan de finish was hij vier seconden sneller dan landgenoot en Nederlands kampioen Bauke Mollema. In een reactie zei hij "niet echt tevreden" te zijn. "Ik heb zeker niet alle risico's genomen", aldus Van der Poel.

"Het zou me verwonderen als deze tijd blijft staan", zei de kopman van Alpecin-Deceuninck, maar vervolgens zag hij onder anderen Roglic en tweevoudig Europees kampioen Stefan Küng zich stukbijten op zijn tijd.

Bekijk in de videocarrousel hieronder de aankomsten van Mathieu van der Poel en Bauke Mollema en hun reactie.

  • Van der Poel sneller dan Nederlands kampioen Mollema in openingstijdrit Tour
  • Van der Poel 'niet echt tevreden' over tijdrit: 'Zeker niet alle risico's genomen'
  • Mollema in regenachtig Kopenhagen: 'Op zich mooie tijdrit, maar beetje glad'

Toch kreeg Van der Poel gelijk. Wereldkampioen tijdrijden Filippo Ganna dook als eerste onder de tijd van de Nederlander. De Italiaan was nog onderweg naar de hotseat toen hij alweer verwezen werd naar de tweede plaats. Van Aert was vijf seconden sneller.

Achter de Belg was ook Pogacar, die voor zijn derde Tourzege op rij gaat, bezig met een razendsnelle tijdrit. De 23-jarige Sloveen kwam echter twee seconden tekort.

Van Aert leek een niet te kloppen tijd neergezet te hebben en Roglic liet zich in een interview al ontvallen dat zijn ploeggenoot de etappewinnaar zou worden. Toen stopte het echter met hard regenen in Kopenhagen en werden de omstandigheden beter. Lampaert profiteerde daar optimaal van en dook vijf seconden onder de tijd van Van Aert.

Bekijk in de videocarrousel de aankomsten van Ganna, Van Aert, Pogacar en Lampaert en de reactie van Van Aert:

  • Ganna is snelste, Van Aert nog sneller en Pogacar deelt tik uit aan concurrenten
  • Lampaert verrast in openingstijdrit Tour en is sneller dan Van Aert
  • Van Aert ziet tijdritzege aan zich voorbij gaan: 'Morgen gaan we er opnieuw voor'

Stefan Bissegger gold als een van de grote favorieten voor de ritzege vandaag en de eerste gele trui. De Zwitserse tijdritspecialist maakte echter snel na de start al een slippertje op het natte wegdek en schoof even later in een bocht onderuit. Na een tweede glijpartij kon hij een goede tijd wel vergeten.

Hetzelfde overkwam Christophe Laporte. De Fransman van Jumbo-Visma was bezig aan een goede tijdrit. Toen de grote favorieten al gefinisht waren, zette hij op het eerste tussenpunt de snelste tijd neer, maar ook hij gleed in een bocht onderuit.

  • Tijdritspecialist Bissegger glijdt onderuit in openingsetappe Tour de France
  • Jumbo-helper Laporte klokt de snelste tijd halfweg, maar gaat dan onderuit

Het Tourpeloton blijft nog even op Deens grondgebied. De renners krijgen zaterdag een vlakke etappe van ruim 200 kilometer voor hun kiezen.

Helemaal gerust zullen de klassementsmannen er echter niet op zijn, want in het parcours is een brug van achttien kilometer lang opgenomen waar de wind vrij spel heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl