NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Boeren steken brandstapels aan op A1 en A50 • Kort protest bij woning stikstofminister

Liveblog gesloten
 • Brandstapels aangestoken op A1 bij Holten en A50 bij Apeldoorn

  Op de A1 bij Holten hebben boeren vanavond actie gevoerd. Daarbij werd ook een brandstapel aangestoken. De politie is ter plekke, maar greep niet in.

  De brand is inmiddels geblust en had "te maken met boerenprotesten", zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Twente tegen de NOS. De politie wil er verder niets over kwijt. Wat er precies in brand werd gestoken, is niet bekend.

  Ook bij knooppunt Beekbergen, waar de A1 aansluit op de A50, zijn er brandende hooibalen in de berm. Boeren hebben de weg daar voor een gedeelte geblokkeerd. Hulpdiensten zijn onderweg.

  De brand op de A1 bij Holten SPS Media
 • Protest bij gemeentehuis in Joure

  Een grote groep boeren met ongeveer honderd trekkers en andere voertuigen is vanavond bij het gemeentehuis van de gemeente De Fryske Marren in Joure geweest. De boeren zijn het gemeentehuis binnengegaan en hebben daar een grote hooibaal achtergelaten.

  De burgemeester, Fred Veenstra, is met een aantal boeren in gesprek gegaan. De politie was bij de demonstratie aanwezig.

  Boeren in het gemeentehuis in Joure Noordernieuws
 • Beelden van blokkades bij grens met Duitsland

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Boerenblokkades bij de grens
 • LTO: niet actievoeren bij politici thuis

  Boerenorganisatie LTO Nederland keurt het protest bij het huis van minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) af. "LTO is niet betrokken bij de acties", schrijft de organisatie, maar begrip voor de acties is er wel: "Ze laten zien hoe hard de kabinetsplannen inslaan".

  Toch roept LTO op om emotie over de stikstofplannen van het kabinet "passend en waardig te uiten en het draagvlak in de samenleving te behouden. Dat betekent ook, zoals eerder gezegd, niet bij politici thuis". Eerder deze maand kwamen actievoerende boeren ook al naar de woning van de minister.

 • Korte actie bij woning minister Van der Wal voorbij

  De meeste boeren die met hun trekkers naar de woning van minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) waren gekomen, zijn weer vertrokken.

  De protesterende boeren hebben een spandoek achtergelaten bij het huis.

 • Politie neemt trekker in beslag op A28

  Op de A28 bij knooppunt Hattemerbroek is de politie nog bezig een blokkade op te heffen. Rond 21.00 uur zijn boeren daar opnieuw dringend verzocht de snelweg te verlaten.

  Even daarvoor heeft de politie al een trekker in beslag genomen en afgevoerd. Agenten dreigen meer tractoren in beslag te nemen als de actievoerders niet vertrekken.

  De politie voert een trekker af op de A28 SPS Media/Stefan Verkerk
 • Boeren weer bij woning stikstofminister

  Boeren hebben zich verzameld bij de woning van minister Van der Wal (Natuur en Stikstof). Op foto's zijn tractoren en boeren met T-shirts van Farmers Defence Force te zien. Een woordvoerder van de minister zegt tegen het ANP dat Van der Wal zelf niet thuis is. De politie heeft een bewakingspost bij haar huis geplaatst.

  Op 10 juni protesteerden tientallen boeren van een andere actiegroep al voor haar huis. Die actie dreigde even te ontsporen. Uiteindelijk schudden de minister en de actievoerder elkaar de hand, waarna de boeren weggingen. De actie werd door onder meer Kamerleden scherp veroordeeld.

  NOS
 • Veehouder zaagt 100 oude knotwilgen om

  Uit frustratie hebben boze boeren in de Krimpenerwaard honderd oude knotwilgen omgezaagd, schrijft het AD. "De knotwilgen zijn net onder de knot afgezaagd, een teken van het kaalslagbeleid van de regering. De bomen zijn nu ten dode opgeschreven. Die overleven dit niet", zegt veehouder en actievoerder Floor de Jong uit Bergambacht.

  Er zitten bomen tussen die zijn geplant door de overgrootvaders van zijn ouders, zegt De Jong, die meerdere keren actie voerde met zijn trekker. "Duizenden boerenbedrijven worden de nek omgedraaid. Ik hoop dat deze actie ergens toe leidt. Zo niet kan ik later wel aan mijn jongens vertellen dat ik er alles aan heb gedaan. Het is zonde van de bomen, maar nog veel erger voor alle bedrijven."

 • Blokkades op wegen richting Duitsland

  Op de A12 richting de Duitse grens blokkeren boeren het verkeer bij knooppunt Oud-Dijk. De afslag naar de A18 is nog maar deels begaanbaar. Rijkswaterstaat meldt dat de vertraging op de A12 een half uur is.

  Ook rijden er trekkers over de N366 in de richting van Ter Apel. De grensovergang naar Duitsland daar vlakbij, Rütenbrock, zou al geblokkeerd zijn door actievoerders. Voor de grensovergangen op de A37 en de A7 zijn eveneens acties van boeren.

  Blokkade op de A12 richting Duitsland Persbureau Heitink
 • Boerenprotest op Mediapark

  Boeren zijn met een groep van tientallen trekkers op het Mediapark in Hilversum geweest. Ze parkeerden daar hun voertuigen en de politie was aanwezig. Inmiddels zijn alle betogers weer luid toeterend onder politiebegeleiding vertrokken.

  Boeren voeren actie op het Mediapark Caspar Huurdeman
 • Morgen mogelijk opnieuw boerenacties

  Mogelijk gaan boeren morgen opnieuw actievoeren. Hoe en waar, is niet duidelijk. Zowel boerengroep Agractie als Farmers Defence Force hebben acties aangekondigd, al zeggen de voormannen van beide clubs dat zij die niet organiseren. "Losse groepen uit de provincies zullen van alles doen", zegt Agractie-voorzitter Bart Kemp.

  Morgen stemt de Tweede Kamer over de moties die vorige week tijdens het stikstofdebat zijn ingediend.

 • Politie: 'protest mag nooit ten koste gaan van verkeersveiligheid'

  De politie doet een dringend beroep op boeren "om hun verantwoordelijkheid te nemen en niet te zorgen voor gevaarlijke verkeerssituaties". Dat zegt een woordvoerder tegen de NOS in reactie op de demonstraties vandaag. "Het protest mag nooit ten koste gaan van de verkeersveiligheid van andere weggebruikers en de openbare orde."

  De afgelopen tijd heeft de politie naar eigen zeggen contact gehad met boeren en belangenorganisaties over het verbod om met trekkers op de snelweg te rijden. Het uitgangspunt is volgens de woordvoerder dat boeren niet op of via de snelweg actievoeren. Als dat wel gebeurt, wordt er "indien mogelijk" bekeurd.

  De politie spreekt daarbij van een dilemma: "het onvoorspelbare karakter en de mogelijke massaliteit maakt dat we niet overal kunnen voorkomen dat boeren toch met tractoren de weg op gaan, of dat we in alle gevallen direct kunnen optreden".

 • A9 rijdt weer door na blokkade

  Rond 18.00 uur is er korte tijd een blokkade geweest van boeren op de A9 richting Amstelveen. Bij Akersloot stonden trekkers, sommige met mestkarren, op de weg.

  Rijkswaterstaat laat weten dat de weg na ingrijpen van de politie weer vrij is. Er is nog wel vertraging op de A9.

 • Ook actie bij provinciehuis Noord-Brabant

  Een groepje actievoerende boeren heeft maandagmiddag met hun trekkers een bezoek gebracht aan het provinciehuis van Noord-Brabant in Den Bosch. Dat meldt Omroep Brabant.

  De politie en ME waren aanwezig bij het protest, alle toegangswegen naar het provinciehuis werden afgesloten. De boeren zijn "tientallen minuten" binnen geweest om te praten over "een lijntje naar Den Haag". Een van hen was Mark van den Oever, voorman van actiegroep Farmers Defence Force (FDF).

  De boeren kwamen echter met lege handen buiten, liet Van den Oever weten. "Er wordt wel gezegd dat ze ons meer perspectief willen bieden, onder meer met een brief in september. Dan is Prinsjesdag. Maar ja, we staan nu weer buiten en we zijn teleurgesteld."

  Trekkers bij het provinciehuis van Noord-Brabant in Den Bosch Bart Meesters
 • Hooibalen op A2 en A7

  Op de A2 en A7 hebben boeren halverwege de middag de snelweg geblokkeerd met trekkers en hooibalen. De politie en ME hebben een tijdje met de boeren gesproken, waarna de actievoerders de hooibalen hebben weggehaald en zijn vertrokken. De A2 was als eerst weer vrij, op de A7 konden weggebruikers rond 17.00 uur weer doorrijden.

  In de video zie je hoe het eraan toeging:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Boeren blokkeren A2 en A7 met hooibalen