Google Streetview
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Voor het eerst in Brabant boerenbedrijf uitgekocht in strijd tegen stikstof

De provincie Noord-Brabant en gemeente Oisterwijk kopen een varkenshouderij in Heukelom uit voor een bedrag van 2,5 miljoen euro. Dat moet leiden tot een verlaging van de uitstoot van stikstof bij nabijgelegen natuurgebieden. Het varkensbedrijf is volgens de gemeente het eerste boerenbedrijf in de provincie dat met een zogeheten piekbelastersregeling wordt uitgekocht.

De varkenshouderij ligt in de buurt van een gevoelig Natura 2000-gebied en stoot te veel stikstof uit. Het bedrijf kwam daarom in aanmerking voor de piekbelastersregeling.

Dat is een regeling van het Rijk die door de provincie wordt uitgevoerd om de uitstoot van stikstof bij Natura 2000-gebieden te verminderen. Broers Sander en Niels de Rooij, de eigenaren van de varkenshouderij, krijgen voor hun bedrijf 1,6 miljoen euro van de gemeente Oisterwijk. De rest wordt door de provincie betaald.

Onduidelijke regelingen

Het bedrijf moet binnen een jaar gestopt zijn. Van het bedrag dat de eigenaren hebben ontvangen moeten ze wel de sloop van hun stallen betalen. Hun huizen mogen op het perceel blijven staan. "Het is een lastige dag, want we beëindigen het bedrijf dat we van onze ouders hebben overgenomen", laten ze aan Omroep Brabant weten.

De provincie is blij met de uitkoop, want steeds meer boeren haakten af bij de onderhandelingen. De provincie was in gesprek met 30 piekbelasters, daar zijn er nog acht van over. De eerste daarvan heeft nu dus getekend.

Gedeputeerde Ronnes weet het afhaken van de boeren eerder aan een zwabberbeleid in Den Haag als het gaat om de verschillende uitkoopregelingen. "De minister heeft haar huiswerk niet gedaan, omdat nog niet alle regelingen en regels duidelijk zijn. Daardoor is het voor boeren heel lastig om keuzes voor de toekomst te maken."

Achterover leunen

Ook het bekende stikstofkaartje van minister Van der Wal zat de Brabantse onderhandelingen volgens Ronnes in de weg. "Als je steeds de regels aanpast en met nieuwe regelingen komt, leunt uiteindelijk iedereen achterover en wacht wel weer op een nieuwe regeling", zegt hij tegen Omroep Brabant.

Volgens de gedeputeerde is er bij de boeren veel interesse voor andere regelingen die eraan komen. "Ik wil de minister dus echt oproepen om haast te maken."

'Win-winsituatie'

Het boerenbedrijf stoot niet alleen veel stikstof uit, maar veroorzaakt volgens de gemeente Oisterwijk ook veel stankoverlast voor omwonenden. "Het bedrijf zorgt voor geuroverlast voor zo'n 1100 woningen in de omgeving. Het valt binnen de top 20 van geuroverlast gevende bedrijven van Noord-Brabant. Omwonenden, college en raad hebben al jaren de wens om het varkensbedrijf op die locatie te saneren", aldus de gemeente.

Het uitkopen is volgens wethouder Logister een win-winsituatie. "Er daalt minder stikstof neer op de natuurgebieden en er is minder stankoverlast voor omwonenden in Heukelom en Oisterwijk", legt hij uit. "Hiermee gaat een langgekoesterde wens in vervulling."

In ruil voor 2,5 miljoen euro moeten de broers De Rooij stoppen met hun bedrijf en mogen ze ook niet ergens anders een nieuw bedrijf beginnen. Landelijk is er discussie over het beroepsverbod dat boeren krijgen opgelegd als ze worden uitgekocht.

Advertentie via Ster.nl