NOS Nieuws

Snelwegen en waterprojecten later aangepakt door tekort aan stikstofexperts

Veertien infrastructuurprojecten zijn met zeker 2,5 jaar vertraagd vanwege een tekort aan stikstofdeskundigen. Dat schrijft minister Harbers van Infrastructuur aan de Tweede Kamer. De experts zijn nodig om de verplichte stikstofberekeningen te maken.

Volgens Harbers heeft het ministerie een keuze moeten maken welke projecten voorrang krijgen en welke moeten wachten. Onder die laatste vallen onder meer de verbreding van de A7 en A8 tussen Amsterdam en Hoorn en de aanpak van de drukke A1/A35 in Twente. Verschillende waterbouwprojecten lopen ook vertraging op, zoals de aanpak van de vaarweg tussen Meppel en het IJsselmeer.

Harbers meldt ook vertraging bij de verbreding van de A6 tussen Almere en Lelystad en die van de A58 tussen Eindhoven en Tilburg. De minister wil nog wel onderzoeken of provincies stikstofdeskundigen hebben, die de berekeningen zouden kunnen maken. In dat geval zou de vertraging meevallen.

De minister geeft voorrang aan elf andere projecten, zoals de grootschalige werkzaamheden aan knooppunt Hoevelaken en het vernieuwen van de aansluiting van de A1 op de A30 bij Barneveld, waar regelmatig ongelukken gebeuren. Ook de aanpak van de A20 in Zuid-Holland en die van de A67 bij knooppunt Zaarderheiken krijgen voorrang van Harbers.

Volgens de VVD-bewindsman kan uiteindelijk ook de planning van de projecten die nu voorrang krijgen veranderen, omdat het stikstofdossier ook de komende jaren "een onzekere factor" zal blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl