NOS NieuwsAangepast

Droom Feyenoord spat uiteen • Conference League voor Mourinho's Roma • Rust in Rotterdam teruggekeerd

liveblog gesloten

Rust in Rotterdam is teruggekeerd

In Rotterdam is de rust teruggekeerd. Na de verloren finale werden tientallen mensen opgepakt. Op verschillende plaatsen greep de politie in, onder meer met waterkanonnen en paarden. Inmiddels is het weer rustig. Lees er meer over in ons overzichtsartikel. Daarmee sluiten we ook dit liveblog. Goedenacht!

Slot zag wat er in de eerste helft misging: 'Ging veel te veel door het midden'

Arne Slot en Justin Bijlow baalden van de eerste helft die Feyenoord tegen AS Roma afwerkte. Beiden zagen hoe na rust bleek dat er wel degelijk kansen te creëren waren tegen de ploeg van José Mourinho.

"Ik denk dat we in de eerste helft niet goed genoeg waren aan de bal", opende Slot op de persconferentie kort na de verloren finale van de Conference League. "Er was veel meer ruimte op het veld dan de spelers dachten. We zochten ook veel te vaak de oplossing door het midden."

'Hadden beker willen meenemen voor Rotterdam en Feyenoord'

Feestende Roma-spelers verstoren persconferentie Mourinho

Feestende Roma-spelers verstoren persconferentie Mourinho

'Het doet pijn, maar we zijn trots op onze club'

Tienduizenden supporters zagen Feyenoord verliezen in De Kuip.

Tranen in De Kuip, geen Europese prijs voor Feyenoord

Mourinho en de beker

José Mourinho met de beker

Roma wint, de fontein wint

AS Roma had een vilein tweetje klaar staan bij het winnen van de Conference League. Met een beeld van de beroemde Barcaccia-fontein en de tekst 'Roma heeft gewonnen' refereerden de Romeinen aan het vernielen van de inmiddels herstelde fontein door Feyenoord-fans in 2015.

Tientallen aanhoudingen in Rotterdam

In Rotterdam zijn tientallen aanhoudingen verricht. De politie noemt het "onrustig"; de ME heeft meerdere charges moeten uitvoeren en op de Coolsingel is een waterwerper ingezet.

Roma-aanvoerder Pellegrini tilt de beker omhoog

Roma-aanvoerder Lorenzo Pellegrini tilt de beker omhoog

Ook tranen bij supporters

De meegereisde Feyenoord-supporters in Tirana houden het niet droog.

Fans in Tirana kunnen het niet geloven

Het is onrustig in Rotterdam

Doelman Bijlow: 'Verschrikkelijk dat we cup niet mee kunnen nemen'

De nederlaag van Feyenoord in de finale van de Conference League kwam hard aan bij doelman Justin Bijlow. "Het is heel erg verschrikkelijk dat we de cup niet mee kunnen nemen naar Rotterdam. Dat hadden we graag gedaan om het publiek te bedanken en om Rotterdam en Feyenoord weer op de kaart te zetten. Helaas is het niet zo gegaan, ontzettend balen", zei hij in een eerste reactie tegen ESPN.

"De tweede helft kwamen we stukken beter uit de startblokken en zetten we de druk erop en creëerden we kansen. Dan zie je dat ze moeite hebben met ons", aldus Bijlow. "Het was geweldig om weer op het veld te staan, maar dat had ik liever gedaan met een ander gevoel. Toch kunnen we niets anders dan trots zijn op dit team. Het is knap dat we zo ver zijn gekomen en met Feyenoord voor het eerst in twintig jaar weer in een Europese finale stonden."

Justin Bijlow

Feyenoorders in tranen

De spelers van Feyenoord houden het niet droog. De teleurstelling over het verlies van de finale is groot.

 • ANP
  Feyenoord treurt
 • ANP
  Orkun Kökçü treurt
 • ANP
  Cyriel Dessers wordt getroost door Fredrik Aursnes

In Rome is de sfeer beter dan in Rotterdam

De Kuip loopt snel leeg...

ROM-FEY | Klaar in Tirana

Het is Feyenoord niet gelukt om de eerste editie van de Conference League te winnen. De ploeg van Arne Slot speelde in Tirana een moeizame eerste helft, veerde na rust op, maar kwam in de finale tegen AS Roma net tekort: 1-0.

Dessers baalt

ROM-FEY | 90+2' Kans!

Toch nog een kans voor Feyenoord, maar invaller Linssen mist. Tot wanhoop van Slot.

Bijlow gaat daarna tevergeefs mee met een corner en moet snel weer terug. De klok tikt in Romeins voordeel, de Rotterdamse droom is ver weg.

AS Roma - Feyenoord 1-0

ROM-FEY | 85' Nog maar even

Nog maar vijf minuten in de reguliere speeltijd heeft Feyenoord om iets aan de achterstand te doen. Vlak na rust waren de Rotterdammers dichtbij en ongelukkig, maar Roma heeft zijn zaakjes in de slotfase beter op orde.

AS Roma - Feyenoord 1-0

ROM-FEY | 74' Nog twee wissels Feyenoord

Met Pedersen voor Trauner en Linssen voor Nelson probeert Slot het tij te keren. De tijd begint te dringen voor Feyenoord. Nog een kwartier te gaan!

AS Roma - Feyenoord 1-0

ROM-FEY | 70' Momentum

Met nog 20 minuten te gaan in de reguliere speeltijd is Feyenoord het momentum van het eerste kwartier na rust een beetje kwijt. Het tempo moet weer omhoog om Roma te overvallen.

AS Roma - Feyenoord 1-0

ROM-FEY | 67' Entree Spinazzola

Italiaans international Leonardo Spinazzola, die eerder deze maand zijn comeback maakte na bijna een jaar afwezigheid vanwege een gescheurde achillespees, maakt zijn entree. Hij vervangt Zalewski. Jordan Veretout komt in de ploeg voor Zaniolo.

AS Roma - Feyenoord 1-0

Spanning en frustratie in Rotterdam

ROM-FEY | 60' Eerste wissel

De eerste wissel van Feyenoord is een feit. Toornstra komt voor de onzichtbare Til.

AS Roma - Feyenoord 1-0

ROM-FEY | 50' Weer de paal!

Malacia haalt uit en via doelman Patricio en de paal (kruising) wordt het een corner. Wat een begin van de tweede helft voor Feyenoord!

AS Roma - Feyenoord 1-0

Tyrell Malacia haalt uit

ROM-FEY | 47' Paal!

Zo, Feyenoord is dicht bij de gelijkmaker! Trauner raakt van dichtbij de paal! Daarna wordt een schot van Til door Patricio tot corner verwerkt. De VAR checkt nog of er hands is gemaakt door Roma, maar dat levert Feyenoord niks op. Wel een goed begin van de tweede helft voor de Rotterdammers.

AS Roma - Feyenoord 1-0

ROM-FEY | Tweede helft

De tweede helft gaat van start. Is Feyenoord bij machte om het Roma nog moeilijk te maken?

Oranje onder 17 verslaat Italië en gaat naar halve finales EK

Oranje onder 17 verslaat Italië en gaat naar halve finales EK

Sfeer slaat om in Rotterdam

In het centrum van Rotterdam slaat de sfeer om. Zie het verschil: foto's van supporters na de 1-0, voorafgaand aan de 1-0 en voorafgaand aan de wedstrijd.

 • ANP
  Supporters na de 1-0
 • ANP
  Supporters voor de 1-0
 • ANP
  Supporters voorafgaand aan de wedstrijd

ROM-FEY | Rust in Tirana

Een vervelende eerste helft voor Feyenoord in de finale van de Conference League. Zelf niets gecreëerd en de eerste kans voor Roma, het eerste schot op doel van de Romeinen is gelijk raak. Nicolò Zaniolo is in de 32ste minuut de maker van de enige goal.

Ruststand: AS Roma - Feyenoord 1-0

Volle Kuip ziet Roma scoren

Volle Kuip ziet Roma scoren, nog 45 minuten te gaan

ROM-FEY | 41' Venijnig schot Kökçü

Orkun Kökçü met een venijnig schot op doel. Doelman Rui Patrício ziet de bal van zijn borst stuiteren, maar heeft hem in tweede instantie te pakken. Schaars gevaar van Feyenoord tegen het einde van de eerste helft. Het wachten is op een uitgespeelde kans voor de Rotterdammers.

AS Roma - Feyenoord 1-0

Gespannen sfeer in Rotterdam

ROM-FEY | 32' DOELPUNT AS ROMA!

Zaniolo zet de Romeinen met een fraai wippertje op voorsprong, nadat Trauner onder een hoge bal was doorgegaan. Dit is precies waar Roma op loerde en waar Feyenoord voor moest vrezen. Zonde.

AS Roma - Feyenoord 1-0

Nicolò Zaniolo viert de 1-0

Ook Ajacied Griekspoor hoopt dat Feyenoord de Conference League wint

Ook Ajacied Griekspoor hoopt dat Feyenoord de Conference League wint

ROM-FEY | 25' Eerste geel voor Trauner

Daar is even de dreigende counter van Roma na balverlies van Dessers. Trauner doorziet het gevaar van Abraham en werkt de Brit tegen de grond. Het levert de verdediger van Feyenoord een gele kaart op.

AS Roma - Feyenoord 0-0

Gernot Trauner werkt Tammy Abraham tegen de grond

ROM-FEY | 22' Mourinho ontevreden

Roma-coach José Mourinho oogt niet tevreden en is druk aan het coachen aan de zijlijn. Zijn ploeg is in Tirana de onderliggende partij. Bewust of niet bewust wachtend op de counter?

AS Roma - Feyenoord 0-0

José Mourinho

ROM-FEY | 17' Mkhitaryan valt uit

Tegenslag voor Roma. Henrikh Mkhitaryan stond vier weken aan de kant met een spierblessure en leek net op tijd fit voor de finale. Nu valt de Armeniër al snel uit. De Portugees Sérgio Oliveira is zijn vervanger, een iets minder aanvallender middenvelder dan de Georgiër.

Henrikh Mkhitaryan

ROM-FEY | 15' Initiatief Feyenoord, Roma loert

Het is tot nu toe een finale zoals je mag verwachten. Voorzichtigheid troef. Feyenoord heeft het meeste balbezit, beweegt zich vooral op de helft van Roma en de Romeinen loeren op een foutje van de Rotterdammers. Nog geen kansen aan beide kanten.

AS Roma - Feyenoord 0-0

Rick Karsdorp en Luis Sinisterra

ROM-FEY | 5' Aftasten

De eerste 5 minuten van de finale laten twee nog aftastende ploegen zien. Feyenoord is wel meer op de helft van Roma dan andersom. Vanaf de zijkant is José Mourinho druk bezig zijn AS Roma de goede kant op te coachen.

AS Roma - Feyenoord 0-0

Chris Smalling en Cyriel Dessers

ROM-FEY | Aftrap in Tirana

Als Feyenoord in een Europese finale staat, komt het wel goed, zo wijst de historie uit. Ook nu in de vierde finale, tegen AS Roma in de Conference League? De bal rolt in Tirana.

Feyenoord-fans

Feyenoord-coach Slot: het is een voorrecht om hier te staan

Trainer Arne Slot van Feyenoord noemt het een voorrecht om in de finale van de Conference League te staan. "Maar dat brengt wel de verplichting met zich mee er ook het maximale uit te halen", zei hij kort voor het begin van de wedstrijd tegen AS Roma bij Veronica. "En we weten allemaal wat het maximale is."

Hij kent de kracht van de tegenstander. "Zij scoren veel uit standaardsituaties en uit de counter. Wij moeten daarom oppassen niet te veel ruimte weg te geven. Natuurlijk weten wij ook hoe we de tegenstander kunnen verrassen. Maar laten we straks eerst maar laten zien dat we dat kunnen, voordat ik er al te veel over vertel."

Arne Slot

AS Roma-supporters

Ook bij de supporters van AS Roma zit de sfeer erin. Het stadion zit vol, inclusief een verdwaalde Rotterdamse vlag in het Romeinse vak.

AS Roma-supporters in Tirana

010 op het been van Karsdorp

Ex-Feyenoorder Rick Karsdorp verloochent zijn afkomst niet. Op zijn been staat 010 getatoeëerd.

010 op het been van Rick Karsdorp

Feyenoord-fans in De Kuip: 'Nou een keer winnen van Roma'

Feyenoord-fans maken zich in De Kuip op voor de finale: 'Nou een keer winnen van Roma'

Scheidsrechter uit Roemenië

István Kovács is de scheidsrechter in Tirana. De laatste keer dat een Roemeen een Europese clubfinale floot was in 1995 in Wenen, op een heuglijke avond voor Ajax. De Amsterdammers versloegen AC Milan in de finale van de Champions League.

István Kovács

Nog vijftig minuten tot de aftrap in Tirana!

Volg de finale LIVE!

De Conference League-beker

Clubicoon Kuijt lacht Feyenoord toe in Tirana

Dirk Kuijt

Dessers vs Abraham

Cyriel Dessers is met 10 goals de topscorer van de Conference League. De concurrentie om de topscorerstitel komt van....: Tammy Abraham (9 goals).

Inclusief de kwalificatie maakte Luis Sinisterra overigens nog meer doelpunten: 11.

Cyriel Dessers

OPSTELLING AS ROMA: Mkhitaryan start

José Mourinho had enkele onzekerheden voor de finale, maar Henrikh Mkhitaryan en Chris Smalling zijn op tijd fit en starten. Mkhitaryan stond vier weken aan de kant met een spierblessure. Leonardo Spinazzola, die eerder deze maand zijn comeback maakte na bijna een jaar afwezigheid vanwege een gescheurde achillespees, zit ook op de bank.

Ex-Feyenoorder Rick Karsdorp bezet zoals verwacht de rechterflank. Bondscoach Louis van Gaal verraste onlangs met het opnemen van Karsdorp in de voorselectie van Oranje. De rechtsback is dit seizoen een vaste waarde in het Roma van Mourinho. Karsdorp werd in 2017 kampioen met Feyenoord.

Opstelling AS Roma

OPSTELLING FEYENOORD: Bijlow terug onder de lat

Zoals verwacht keert Justin Bijlow na meer dan twee maanden afwezigheid terug onder de lat bij Feyenoord. Hij draagt meteen de aanvoerdersband. Ofir Marciano zit op de bank. Verder de gebruikelijke namen bij de ploeg van Arne Slot.

Opstelling Feyenoord

Spelersbussen Roma en Feyenoord arriveren bij stadion

De spelersbus van AS Roma komt aan bij het stadion in Tirana en even later volgt ook die van Feyenoord. Met anderhalf uur voor de aftrap volgt eerst een verkenning van het veld.

De opstellingen worden spoedig bekend.

 • Pro Shots
  Spelers Feyenoord inspecteren het veld
 • NOS
  Spelers op het veld

Tammy Abraham, schot in de roos van Mourinho

José Mourinho pakte vorig jaar hoogstpersoonlijk de telefoon om de toenmalige Chelsea-spits Tammy Abraham te overtuigen van een overgang naar AS Roma. Onder Thomas Tuchel was hij het perspectief in Londen kwijtgeraakt. De Engelse spits hapte toe en Roma legde voor de topaanwinst 40 miljoen euro neer.

In zijn debuutseizoen maakte Abraham de verwachtingen waar: 17 goals in de Serie A en tot nu toe 9 in de Conference League. Abraham biedt Roma alle opties in de aanval, door de lucht en over de grond. De spits is populair bij de fans en andersom toont hij zijn liefde voor de club, hij verfde zelfs zijn haar in de clubkleuren.

Tammy Abraham

Feyenoord-mars naar het stadion begonnen

Feyenoord-fans zijn in Tirana begonnen aan hun mars naar het stadion.

Feyenoord-fans op weg naar het stadion in Tirana

Steeds meer fans weten hun plek in het stadion van Tirana te vinden

Aboutaleb: ruimte voor ongeveer 30.000 extra mensen bij huldiging

Als Feyenoord vanavond de finale wint, is er vrijdag ruimte voor ongeveer 30.000 extra mensen bij de huldiging in Rotterdam, zegt burgemeester Aboutaleb. Het plan is om bij een groot parkeerterrein bij stadion De Kuip mensen via schermen de huldiging te laten kijken. In het stadion zelf is plaats voor ongeveer 50.000 mensen.

Wachten op fans uit de fanzone

De politie in Tirana bereidt zich voor op de fans uit de fanzone van Feyenoord:

Slot-effect

Waar Mourinho ervaringsdeskundige is, staat Arne Slot voor zijn eerste Europese finale. Hij kan in de voetsporen treden van Ernst Happel (1970), Wiel Coerver (1974) en Bert van Marwijk (2002), de enige coaches die Feyenoord naar een Europese triomf leidden.

De laatste Nederlandse coach die een Europese beker won, was Dick Advocaat in 2008 met FC Zenit (UEFA Cup).

Arne Slot

Mourinho-alert

José Mourinho staat als hoofdcoach voor de vijfde keer in de finale van een Europees clubtoernooi. De voorgaande vier won hij allemaal: met FC Porto in 2003 de UEFA Cup en in 2004 de Champions League, met Inter in 2010 de Champions League en in 2017 met Manchester United de Europa League ten koste van Ajax.

"We kunnen morgen geschiedenis schrijven", zei de Portugees gisteren. Dat kan hij zelf ook. Met vijf Europese bekers achter zijn naam kan Mourinho het record van Giovanni Trapattoni evenaren.

Jose Mourinho in Tirana

Feyenoord-supporters in Rotterdam

 • ANP
  Feyenoord-supporters in Rotterdam
 • ANP
  Feyenoord-supporters in Rotterdam
 • ANP
  Feyenoord-supporters in Rotterdam

Feyenoord-directeur Te Kloese: 'Finale moet geen incident zijn'

Algemeen directeur Dennis te Kloese van Feyenoord blikt vanuit Tirana vooruit op de finale. "Dit is een fantastische mogelijkheid voor de club zich op een goede manier te onderscheiden", zegt Te Kloese. "Dit moet geen incident zijn. Het is een fantastisch begin om door te groeien en elk jaar de ogen op ons gericht te hebben."

Feyenoord-directeur Te Kloese: ‘Finale moet geen incident zijn’

Fakkels, vuurwerk en clubliederen op het Stadhuisplein

Met fakkels en vuurwerk bereiden Feyenoordsupporters op het Stadhuisplein in Rotterdam zich voor op de finale.

Volgens de politie is het in de stad momenteel "gezellig druk". Er is tot nu toe een aanhouding geweest; op de Kruiskade gooide iemand vuurwerk naar de politie.

"Kat in 't bakkie", denkt een van de fans:

Fakkels, vuurwerk en clubliederen op het Stadhuisplein in Rotterdam

Primeur: eerste winnaar Conference League

De Conference League is zoals bekend een nieuw toernooi en de winnaar van vanavond pakt daarmee een primeur. Feyenoord en AS Roma kunnen zich voegen bij een mooi rijtje.

Real Madrid werd in 1956 de eerste winnaar van de Europa Cup I, FC Barcelona won in 1958 de eerste Jaarbeursstedenbeker/UEFA Cup/Europa League en Fiorentina was in 1961 de eerste winnaar van de inmiddels opgeheven Europa Cup II voor bekerwinnaars.

Real Madrid viert het winnen van de eerste Europa Cup I

Rijzende Roma-ster Zaniolo trekt ook buiten de lijnen de aandacht

Nicolò Zaniolo is één van de gezichten van een nieuwe generatie Italiaanse voetballers. De 22-jarige aanvaller is tevens één van de helden van AS Roma.

De rijzende ster van de Romeinse club trekt met zijn roerige privéleven ook buiten de lijnen de nodige aandacht.

Nicolò Zaniolo na het bereiken van de Conference League-finale

De sfeer is goed in de fanzone van fans AS Roma

Ook in de fanzone in Tirana van AS Roma, zo'n twee kilometer verwijderd van de fanzone van Feyenoord, zit de sfeer er goed in. Slechts een deel van de verwachte 60.000 Italianen is hier neergestreken.

De sfeer is goed in de fanzone van Fans AS Roma

UEFA-voorzitter snapt kritiek op beperkte capaciteit finalestadion

Dat het Air Albania-stadion in Tirana plaats biedt aan slechts 22.500 toeschouwers leidde in aanloop naar de Conference League-finale tot veel kritiek. UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin kan zich daar wel in vinden.

"Toen we in 2020 een beslissing namen over de locatie voor de finale hadden we niet verwacht dat er zoveel interesse zou zijn in de Conference League. Het was een nieuwe competitie, dus was het logisch om te beginnen met stadions met een kleinere capaciteit", aldus Ceferin.

"De grote belangstelling voor de finale is fantastisch. Als die trend zich doorzet, moeten we er misschien over nadenken om in de toekomst naar grotere stadions te gaan."

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin

Rotterdam sluit delen centrum af en past dienstregeling aan

In Rotterdam worden vandaag vanaf 22.00 uur delen van het centrum afgesloten voor verkeer in verband met de verwachte drukte door de finale. Ook past vervoerder RET de dienstregeling aan. Er worden extra metro's ingezet, bussen en trams worden omgeleid en reguliere diensttijden worden verlengd.

De wedstrijd kan onder meer gevolgd worden op het Stadhuisplein, bij de Erasmusbrug, het Noordplein en de Oude Haven. Het Weena in de richting van het Hofplein is vanaf 22.00 uur afgesloten. Ook een deel van de Coolsingel gaat dicht.

Een woordvoerder van de gemeente Rotterdam laat aan persbureau ANP weten dat de drukte in de stad in de gaten wordt gehouden vanavond. "Aan de hand van de actuele drukte kijken we of straten rondom de Coolsingel - zoals de Meent, Karel Doormanstraat, Aert van Nesstraat en Van Oldenbarneveltstraat - misschien ook worden afgesloten." Voor actuele afsluitingen verwijst Rotterdam naar de website Rotterdam Onderweg.

Omdat het Hofplein en een deel van de Coolsingel dichtgaan, rijden daar geen trams en bussen meer vanaf 22.00 uur. Er rijden daarom meer metro's die langer doorrijden. "We zetten tot 02.00 uur vier extra metro's op volle lengte in, dus ook na de reguliere dienstregeling die rond 01.00 uur stopt", aldus de RET-woordvoerder. Ook tramlijn 12 tussen Rotterdam Centraal en Beverwaard rijdt mogelijk langer door. Supporters die de wedstrijd in de Kuip kijken, kunnen gebruikmaken van die tramlijn.

Van Spaghetti Legs tot Noorse afgang; het eeuwige 'net-niet' van AS Roma

Waar de Feyenoord-erelijst wat betreft internationale prijzen goed is gevuld, heeft tegenstander AS Roma nog nooit een 'echte' Europese beker gewonnen. Op het palmares van de Italianen prijken alleen de Jaarbeursstedenbeker van 1961 en de Anglo-Italian Cup van 1972.

Prachtige studie-onderwerpen voor Italiaanse voetbalhistorici, maar de supporters van Roma zegt het helemaal niets. De club wil tegen Feyenoord afrekenen met het eeuwige 'net-niet'.

Perfecte score voor Feyenoord

Statistiekenbureau OPTA wijst op het slechte track record van AS Roma in 'echte' Europese finales: twee pogingen leverden twee nederlagen op. Feyenoord heeft juist een perfecte score in Europese finales:

Ierse kroegeigenaar in Vlaardingen is helemaal ingeburgerd: 'Er is maar één club'

In de Kuip komen volgens de laatste schattingen een kleine 50.000 mensen naar de finale kijken. Het Stadhuisplein in Rotterdam biedt daarnaast straks plaats voor ongeveer 5000 Feyenoordfans. Maar ook in Vlaardingen maakt men zich op voor de finale.

Junior Flynn, de Ierse eigenaar van een aantal kroegen in de stad, vertelt over de voorbereidingen van festiviteiten bij de Westhavenkade. En hij klinkt als een volleerd Feyenoord-fan: "Het is 100 procent een Feyenoord-stad", zegt hij over Vlaardingen. "Ik ga geen andere namen noemen of andere ploegen, nee er is er maar één."

Cultheld Lekbello: 'De band met Feyenoord is er nog steeds'

Wie Albanië en Feyenoord zegt, zegt natuurlijk "Conference League-finale", maar óók: Artur Lekbello. In 1991, toen hij met Partizan Tirana tegen Feyenoord speelde, werd hij door het Legioen van Feyenoord gebombardeerd tot cultheld en tot op de dag van vandaag doet zijn naam oudere én jongere supporters glimlachen.

De inmiddels 64-jarige Lekbello haalt nog graag herinneringen op aan die mooie avond in De Kuip, nu ruim dertig jaar geleden. Dinsdag kwam het zelfs tot een weerzien met John de Wolf, destijds speler en nu assistent-trainer van Feyenoord.

Meer lezen over Lekbello? Klik hier.

John de Wolf (rechts) samen met Artur Lekbello in Tirana

Feyenoordfans in Tirana gespannen: 'Pijn in mijn buik'

Feyenoordfans in Tirana gespannen: 'Pijn in mijn buik'

Tachtig rellende Roma-fans terug naar Italië gestuurd

De Albanese autoriteiten hebben tachtig rellende supporters van AS Roma het land uit gezet. Gisteravond braken er rellen uit in Tirana toen agenten probeerden te voorkomen dat Nederlandse supporters slaags raakten met fans uit Italië. Fans zochten toen de confrontatie met de politie en gooiden met onder meer stenen en flessen. In totaal werden zestig fans gearresteerd, onder wie twaalf Nederlanders. Negentien agenten raakten gewond. Eén van hen was neergestoken.

De politie heeft cafés en bars gevraagd om geen alcohol in glazen flessen te verkopen om te voorkomen dat ermee gegooid wordt. Rond de finale staan 2000 agenten paraat om de orde in Tirana te handhaven.

Ongeveer 4000 Feyenoord-aanhangers hebben een kaartje voor de wedstrijd. De rest kan in Tirana terecht op de promenade Murat Toptani in Tirana, die speciaal voor Feyenoordaanhangers is gereserveerd.

Van Hooijdonk ziet kansen voor Feyenoord: 'Roma niet te groot maken'

In het seizoen 2001/2002 was Pierre van Hooijdonk topscorer van Feyenoord. Mede dankzij zijn doelpunten (hij maakte er acht in Europees verband) wonnen de Rotterdammers destijds de UEFA Cup. Gisteren reisde Van Hooijdonk naar Tirana, om de finale bij te wonen.

"Het is een speciale dag. Europese finales zijn uniek", vertelt de oud-spits. "Na precies twintig jaar staat Feyenoord weer in een Europese finale. Het is een mooi moment om de geschiedenis te herhalen."

Van Hooijdonk blikt vooruit: 'Feyenoord moet eigen spel spelen'

Weersverwachting Tirana: 22 graden als de finale begint

Het is nu best heet in Tirana, maar gelukkig voor de voetballers koelt het nog wat af voordat de finale begint om 21.00 uur: bij de aftrap is het 22 graden Celsius, voorspelt Weerplaza.

Even de benen strekken: Feyenoord-selectie wandelt door Tirana

Deel kabinet in gezonde spanning over Feyenoord

Feyenoord heeft ook grote fans onder Nederlandse politici, zo blijkt voorafgaand aan de ministerraad. Staatssecretaris Van Rij voelt dezelfde spanning als in 1970, toen hij als kleine jongen de Europacupfinale tegen Celtic zag. Minister Jetten heeft zijn Feyenoord-shirt al in de auto liggen. Dat gaat na afloop van de ministerraad meteen aan, vertelt hij.

Minister Schouten heeft nog een debat vanmiddag, maar zal daarna binnen de snelheidslimiet naar huis racen. Minister Kuipers zal vanavond in de Tweede Kamer regelmatig de stand controleren op zijn telefoon. En minister De Jonge sluit niet uit dat hij in een fontein belandt.

Gezonde spanning in ministerraad over Feyenoord

Feyenoord is (bijna) altijd de eerste

Een goed voorteken voor de Rotterdamse fans is het feit dat Feyenoord vrijwel altijd als eerste Nederlandse club een bepaalde internationale prijs wint. Dat begon in 1970, met de Europa Cup I (de voorloper van de huidige Champions League) en de wereldbeker.

In 1974 legde Feyenoord als eerste Nederlandse club beslag op de UEFA Cup (het toernooi dat nu bekendstaat als de Europa League).

Met de UEFA Cup-winst in 2002 is Feyenoord ook de laatste Nederlandse club die een Europese beker aan de prijzenkast toe mocht voegen.

1970: premier Piet de Jong ontvangt de Feyenoord-selectie op het Catshuis na de winst van de Europa Cup I

RTL Nieuws noemt Conference League nu wel 'prijs'

Dat RTL Nieuws de Conference League eerder vandaag omschreef als een 'prijsje' viel niet bij iedereen in goede aarde. Onder anderen minister en Feyenoord-fan Hugo de Jonge reageerde verbolgen.

"Natuurlijk willen we niets afdoen aan de sportieve en emotionele waarde van deze PRIJS", meldt RTL Nieuws daarom nu op Twitter.

Fans in de rij voor een foto met de beker

Op het centrale Skanderbegplein in Tirana is het nog rustig. Het plein is één van de drie plekken waar mensen buiten het stadion naar de wedstrijd kunnen kijken. Feyenoordfans staan al in de rij om op de foto te gaan met een replica van de beker waar het allemaal om draait.

 • NOS
 • NOS
 • NOS
 • NOS
 • NOS
 • NOS
 • NOS
 • NOS

Minister en Feyenoord-fan De Jonge vindt Conference League meer dan een 'prijsje'

"Prijsje voor Feyenoord lonkt". Zo kondigt het RTL Nieuws een overzichtsartikel aan van de onderwerpen die vandaag in het nieuws zullen zijn.

Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en groot Feyenoord-fan, vindt dat geen gelukkige woordkeus, blijkt op Twitter:

Minister Hugo de Jonge reageert op Twitter op de term 'prijsje'

Feyenoordfan voorspelt winst op basis van statistieken

Hij weet het vrij zeker, Feyenoord-fan Jorrit Hoekstra: de kans is groot dat Feyenoord de winst gaat pakken. Hoekstra legt - aan de hand van statistieken - aan Rijnmond uit waarom Feyenoord gaat winnen van AS Roma.

Een voorbeeld van Hoekstra: spits Abraham is de speler van Roma die het meest wordt gevreesd, net zoals Payet dat was bij Marseille. In de heenwedstrijd in De Kuip, waarin Payet 90 minuten speelde, raakte de zwervende Fransman de bal slechts 45 keer. Normaal gesproken lukt hem dit 64 keer per wedstrijd. In het heenduel met Feyenoord had Payet, die geblesseerd uitviel in de return in Marseille, dus 30 procent minder balcontact.

Conclusie van Hoekstra: centrale verdedigers Marcos Senesi en Gernot Trauner weten hoe ze een beweeglijke aanvaller moeten uitschakelen.

PSV wenst Feyenoord succes: 'Laat de droom uitkomen'

Het Feyenoord-supportertje dat middelvinger opstak is nu 25 jaar

Het is twintig jaar geleden dat Feyenoord in een Europese finale stond: toen werd in Rotterdam de UEFA-cup gewonnen na een 3-2 overwinning op Borussia Dortmund. Een iconische foto van die wedstrijd is van een jong toeschouwertje dat zijn middelvinger opsteekt.

De Volkskrant sprak met deze Mikey Wilson, die nu 25 is en als teamleider logistiek bij Leen Bakker werkt. Wat blijkt? Hij wist niet wat hij deed, destijds. Volgens zijn vader, die hem altijd verbood om zijn middelvinger op te steken, was Mikey een lief, vrolijk ventje, zelfs verlegen. "En dat is hij nog steeds, al kan hij ook flink uit de hoek komen als de scheids tegen Feyenoord fluit. Dat hele negatieve heeft hij niet zo. Hij lacht liever. En hoopt zeker te lachen, woensdag."

Wel moet Mikey vanwege zijn werk de nieuwe Europese finale missen. "De andere teamleider logistiek had al vrij gevraagd, en ziek melden is echt geen optie. Dat doe je niet."

De foto van Mikey twintig jaar geleden:

Mikey Wilson tijdens de UEFA Cup-finale op 8 mei 2002

Feyenoord-fan mag na veel Ajax-gebakjes ook eens Feyenoord-tompoucen bakken

De provincie Utrecht heeft er met de komst van de gemeente Vijfheerenlanden een grote groep supporters van Feyenoord bijgekregen, denkt bakker Gerard van Vliet. Ook hij is verzot op de club en bakte vannacht duizenden rood-witte tompoucen. "Iedereen wil ineens zo'n gebakje", zegt hij tegen RTV Utrecht. "En dat snap ik wel, Feyenoorders hebben hier twintig jaar op moeten wachten."

Het was zijn baas, die zelf fan van Ajax is, die met het idee kwam om Feyenoord-tompoucen te gaan verkopen. Na vele malen Ajax-gebakjes maken kon Gerard dat wel waarderen. "Ruik je dat?", vraagt hij al roerend in de kokende room. "Dat is de geur van een overwinningsgebakje."

Slot positief over meespelen Bijlow: 'Wel aannemelijk'

Het heeft er alle schijn van dat doelman Justin Bijlow gewoon onder de lat staat bij Feyenoord. Bijlow werd in maart geopereerd aan zijn voet en Feyenoord maakte toen bekend dat het seizoen voor hem voorbij zou zijn.

De 24-jarige Rotterdammer herstelde echter voorspoedig en deed vorige week op het trainingskamp in Portugal weer voluit mee. "Als Justin de laatste training goed doorkomt, is die kans wel aannemelijk", antwoordde Arne Slot gisteren op de vraag of Bijlow beschikbaar zou zijn.

Verslaggever Arman Avsaroglu meldde gisteravond in Langs de Lijn op NPO Radio 1 dat de laatste training, in het stadion van de finale in Tirana, geen problemen heeft opgeleverd voor Bijlow.

Lees hier een uitgebreid verslag van de vooruitblik van Feyenoord-coach Slot op de finale.

Doelman Justin Bijlow traint met Feyenoord in Tirana

Superfan Jan (74) uit Mariahout: 'Mourinho kan doen wat hij wil'

De 74-jarige Jan Corsten uit Mariahout (Noord-Brabant) maakte al een paar Europese finales mee als Feyenoord-supporter. Vanavond zit hij met zijn zoon Bart in het stadion in Tirana.

Volgens Jan telt Mariahout slechts negen Feyenoordsupporters. In het dorp staan Jan en zoon Bart bekend om hun grote liefde voor de Rotterdamse club.

Jan gelooft in de overwinning: "Ik hoop dat Feyenoord in het eerste kwartier toeslaat, zodat ze AS Roma dwingen om ook naar voren te voetballen. Dan gaan we een heel andere wedstrijd zien en dan nemen we de cup mee naar Mariahout."

Bang voor de tegenstander is hij allerminst: "Mourinho kan doen wat hij wil, maar uiteindelijk moeten de spelers op het veld het laten zien", zegt hij tegen Omroep Brabant.

Feest bij fans in Tirana: 'Belangrijkste dag van mijn leven'

Feest bij fans in Tirana, 'belangrijkste dag van mijn leven'

Albanië kijkt uit naar finale, wedstrijddag is nationale feestdag

Tirana stroomt vol met fans van beide clubs voor de finale vanavond en voor de politie vormen zij een grote uitdaging. Toch kijken Albaniërs uit naar die finale, merkt verslaggever Onno Beukers in het NOS Radio 1 Journaal.

Nederlander Jorik Nijdam woont ongeveer tien jaar in Albanië en heeft er een reisbureau. Hij staat met Beukers bij het stadion waar de finale gespeeld wordt vanavond, het Air Albania Stadion, dat doorgaans de Arena Kombëtare wordt genoemd, ofwel 'nationaal stadion' in het Albanees. De roodzwarte kleur valt meteen op. "De kleuren van Albanië, daar zijn ze hier wel trots op", zegt Nijdam.

Het stadion heeft voor Albanese begrippen een normale omvang, zegt Nijdam, maar voor de twee finalisten is het misschien te klein. "Ik denk dat de UEFA had gedacht dat het twee vrij onbekende teams zouden worden, en geen Roma-Feyenoord."

Niet alleen supporters van de twee clubs kijken uit naar de finale, weet Nijdam. De wedstrijddag is zelfs een nationale feestdag. "De banken zijn dicht en het is autovrij. Het is de allereerste keer dat zoiets wordt georganiseerd in Albanië. Het is echt heel bijzonder voor Tirana en Albanië."

'Arne was jong en beetje eigenwijs'

Feyenoord-trainer Arne Slot was ooit zelf voetballer, je zou het haast vergeten. In 1995 krijgt Arend Martijn Slot als zeventienjarige een vaste plek in de selectie van FC Zwolle. Daarvoor maakte 'Arne' als vijftienjarige al zijn debuut tegen de amateurclub waar hij ooit begon, vierdeklasser VV Bergentheim. Als stunt kreeg de tiener de aanvoerdersband.

Op zijn 31ste - zijn rechterknie piept en kraakt - is het tijd voor een terugkeer naar huis. Afbouwen bij Zwolle in de eerste divisie. Daar krijgt de trainersdroom vorm, merkte teamgenoot Bram van Polen destijds.

"Arne was continu bezig met jongens in de ploeg op de training, toen al duidelijk een trainer in wording." De veteraan kon de boel op de training ineens op scherp zetten, vanaf de eerste rondo fel druk zetten. "Hij was erg gebrand nog een keer succes te behalen met Zwolle."

Supporters slaags met politie in Tirana, 12 Nederlanders gearresteerd

Supporters van Feyenoord en AS Roma zijn gisteravond in Tirana slaags geraakt met de politie. Zestig fans zijn gearresteerd, twaalf daarvan waren Nederlands, de rest Italiaans. Tien agenten raakten gewond. Een grotere groep fans zocht de confrontatie met de politie. Op beelden is te zien dat een politiewagen is vernield.

Enkele duizenden mensen zijn vanuit Nederland naar Tirana gereisd voor de finale. In totaal verwachten de Albanese autoriteiten 15.000 tot 20.000 Nederlanders. Het grootste deel van hen heeft geen kaartje voor de wedstrijd: de UEFA heeft 3000 plaatsen voor Feyenoord-fans beschikbaar gesteld.

Voetbalsupporters slaags in Tirana

Sportexplainer: dit valt er te winnen voor Feyenoord

Feyenoord begon al op 22 juli 2021 aan de voorrondes van de Conference League, met een gelijkspel (0-0) op bezoek bij het Kosovaarse FC Drita. Op de route naar de finale kwamen de Rotterdammers daarna onder meer Union Berlin, Partizan Belgrado, Slavia Praag (zowel in de groepsfase als in de kwartfinales) en Olympique Marseille tegen.

AS Roma stroomde in augustus 2021 in de laatste voorronde in. De ploeg van coach José Mourinho schakelde onder meer Vitesse, het Noorse FK Bodø/Glimt en Leicester City uit.

Meer weten over Feyenoords weg naar de finale? En over de opzet van de Conference League? Bekijk de NOS Sportexplainer.

Feyenoords finale: dit valt er te winnen

#MakingMemories: Feyenoord zet speciale video online

Feyenoord trapt de dag van de finale af met een sfeervolle video op Twitter, waarin de spelers worden toegesproken. "Nooit stopte je met dromen", is de boodschap aan het begin van de clip, waarin foto's uit de jonge jaren van de spelers te zien zijn.

"Jullie zijn een collectief dat harten verovert. Met goed voetbal, onverzettelijkheid en honger naar succes", vervolgt de voice-over. "Jullie maken herinneringen. Maar de allermooiste herinnering? Die moet nog komen."

Welkom!

Welkom in het liveblog voor de eerste Conference League-finale tussen Feyenoord en AS Roma. We houden je de hele dag op de hoogte van het laatste nieuws in aanloop naar de wedstrijd en doen verslag van de sfeer bij de supporters in Nederland en speelstad Tirana.

De finale is vanavond rechtstreeks te volgen bij de NOS via een livestream van het radioverslag en een liveblog op NOS.nl en in de NOS-app. Een samenvatting is te zien in de late uitzending van het NOS Journaal, rond 23.20 uur op NPO1.