Dessers baalt

Feyenoord nipt onderuit in finale Conference League ondanks sterke tweede helft

Het is Feyenoord niet gelukt om de eerste editie van de Conference League te winnen. De Rotterdammers speelden in Tirana een moeizame eerste helft, veerden na rust op, maar kwamen in de finale tegen AS Roma net tekort: 1-0.

De Europese droom van Feyenoord spatte zo in het Air Albania Stadion uiteen. De ploeg van Arne Slot moest de beker laten aan het Roma van José Mourinho, die nog nooit een finale verloor.

Zoals vaker met ploegen van Mourinho was de finale voor de Rotterdammers een harde les in effectiviteit. Een doelpunt van Nicolò Zaniolo was genoeg voor de vijfde Europese beker van Mourinho, een record dat hij nu deelt met Giovanni Trapattoni.

Bijlow terug

Feyenoord kon tegen Roma weer een beroep doen op zijn eerste doelman Justin Bijlow. De doelman én aanvoerder, geboren in Rotterdam en al zijn hele leven fanatiek supporter van de club, had sinds begin maart geen wedstrijd meer gekeept door een voetoperatie, maar was precies op tijd fit om zijn gedroomde finale te spelen. Slot achtte een Bijlow zonder wedstrijdritme beter dan Marciano, die de afgelopen weken een wisselvallige indruk achterliet.

Justin Bijlow

De terugkeer van Bijlow was een opsteker voor Feyenoord, Roma kreeg al vroeg in de wedstrijd een domper te verwerken toen middenvelder Henrikh Mkhitaryan na een kwartier geblesseerd het veld moest verlaten. De Armeniër keerde in de finale juist terug van een blessure, maar bleek toch minder fit dan gedacht.

Noodrem

Feyenoord en Roma speelden in de eerste helft een finale zoals vooraf werd verwacht. De ploeg van Slot had de bal, maar kon maar moeilijk een gaatje vinden in de Italiaanse defensie. Mourinho's Roma loerde vooral op de tegenstoot met de snelle aanvaller Tammy Abraham. Na een klein halfuur leek de Roma-topscorer ervandoor te gaan, maar Gernot Trauner besloot aan de noodrem te trekken en had daar een gele kaart voor over.

De normaal zo betrouwbare Trauner ging even later onder een hoge voorzet van de zijkant door en daarvan kon Zaniolo profiteren. De 22-jarige aanvaller controleerde de bal met de borst en wipte de bal vervolgens kunstig langs de uitkomende Bijlow. De eerste goede kans werd Feyenoord zo gelijk fataal.

Nicolò Zaniolo viert zijn doelpunt

De openingstreffer viel in een fase dat Roma sterker was dan Feyenoord. De Rotterdamse aanvallers konden de bal maar moeilijk vasthouden voorin en dat gaf de Romeinen de ruimte om in hun spel te komen. Toch kreeg Roma mede dankzij een ijzersterke Marcos Senesi maar weinig mogelijkheden om de score uit te breiden.

Eerste schot

Het duurde uiteindelijk 41 minuten voordat Feyenoord het eerste schot op doel vuurde. Orkun Kökcu probeerde het van afstand met een venijnig schot, maar doelman Rui Patrício kon de bal keren.

Feyenoord leek een kansloze wedstrijd te spelen, maar na rust konden de Feyenoord-supporters in Tirana, de 50.000 in De Kuip en tienduizenden op het Stadhuisplein in Rotterdam opveren. Feyenoord beet van zich af en liet het spel zien dat ze al zo vaak lieten zien dit Europese seizoen. Veel druk naar voren, agressief en attractief.

Dat leidde al snel tot twee hele goede kansen. Eerst belandde de bal uit een hoekschop via een Romeins been op de paal. Guus Til schoot de bal vervolgens in de nastoot goed naar de hoek, maar de middenvelder zag Rui Patrício de bal knap redden.

Doorbeuken

Feyenoord bleef doorbeuken en Tyrell Malacia liet zich vanaf de linkerkant steeds vaker gelden. De back probeerde het met een vlammend schot van afstand, maar opnieuw kon Rui Patricio zijn ploeg op de been houden. De ervaren Portugese doelman tikte de bal via de paal naast.

De opleving van Feyenoord duurde zo'n twintig minuten, daarna ebde het weg. De 54 duels die de Rotterdammers dit seizoen speelden leken zijn tol te eisen en Roma kreeg goede kansen om de finale vroegtijdig te beslissen. Het was aan Bijlow te danken dat de Rotterdammers tot de laatste seconde nog mochten hopen op de gelijkmaker.

Die kwam er uiteindelijk niet, ondanks dat invaller Bryan Linssen er in de blessuretijd nog dichtbij was. Feyenoord verloor zo voor het eerst in de clubhistorie een Europese finale. Voor Roma, waar oud-Feyenoorder Rick Karsdorp in de basis stond, was het juist de eerste winst in een Europese finale sinds 1961.