NOS Voetbal

Stille kracht Aursnes is belichaming van 'geen woorden, maar daden' bij Feyenoord

Stille kracht Aursens niet verrast door Europees succes Feyenoord

Van wie heb je veel geleerd?

- "Mijn ouders. Het zijn erg aardige mensen."

Wat doe je in je vrije tijd?

- "Ik blijf meestal thuis en kijk een serie op de bank."

Waar zou je graag willen wonen?

- "Ik voel me thuis in Noorwegen, waar ik vandaan kom."

Wat is je grootste angst?

- "Dat heb ik niet echt. Mijn gezondheid en die van mijn familie en vrienden is natuurlijk belangrijk."

Verwacht geen spannende antwoorden bij een interview met Fredrik Aursnes. De Noor is als persoon zoals hij voetbalt: de stille kracht op het middenveld van Feyenoord.

Van de elf spelers die woensdag namens Feyenoord aan de Conference League-finale beginnen, is hij misschien wel de meest onbekende. Aursnes speelt zijn wedstrijden vaak zo onopvallend dat hij haast onzichtbaar is.

Feyenoords aloude slogan 'Geen woorden maar daden' is hem op het lijf geschreven. "Een beetje wel, ja", zegt hij met een bijna verlegen glimlach. "Ik praat liever niet te veel, maar ben een jongen die gewoon zijn werk doet."

Fredrik Aursnes op het traininsgveld

Dat werk is vooral andere spelers beter laten spelen. Met één of twee balcontacten probeert Aursnes andere middenvelders of aanvallers in stelling te brengen. "Vroeger was ik meer een box-to-box-middenvelder, maar ik vind mijn huidige rol prettig. Het maakt mij niet uit als andere spelers de ster zijn."

Aursnes ziet oplossingen sneller

Toch moet zijn aandeel in het Europese succes van Feyenoord zeker niet onderschat worden. Trainer Arne Slot noemt de 26-jarige middenvelder zijn 'spelversneller'. "Hij ziet oplossingen eerder dan een ander. Hij heeft weinig balcontacten nodig om de bal naar voren te passen en hij kan het spel makkelijk van links naar rechts verplaatsen."

Een omschrijving waarin Aursnes zich goed kan vinden. "Ik denk dat ik goed kan anticiperen en snel kan bewegen als ik de bal heb", antwoordt hij bescheiden.

Zijn spel mag van de Noor geen 'tiki-taka' genoemd worden. Ook de vergelijking met FC Barcelona-controleur Sergio Busquets wijst hij af, wederom met die verlegen glimlach. "Dat is echt wel een ander niveau."

Mede door het goede spel van Aursnes zit Jens Toornstra de laatste maanden vaak op de bank. De aanvoerder van Feyenoord is desondanks erg positief over trainer Arne Slot:

Toornstra zag bij eerste meeting al dat Slot goede trainer is

De spelversneller speelde dit seizoen liefst 33 eredivisieduels en 12 Europese wedstrijden voor Feyenoord, waarin hij welgeteld één treffer maakte. Toch is hij uitgegroeid tot een onmisbare schakel in het elftal van de Rotterdammers.

Niet verrast door succes

"Het is een lange reis geweest, hè? Voordat ik kwam, verloor Feyenoord al bijna van Drita uit Kosovo", blikt hij terug op zijn eerste seizoen in Nederland.

Toch is hij niet verrast dat Feyenoord aan het einde van de lange reis voor het eerst sinds twintig jaar weer in een Europese finale staat. "We geloofden in onszelf, we zijn fit en hebben een goede staf. Dat is allemaal erg belangrijk geweest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl