ANP
NOS Voetbal

Weg van de gekte laadt Feyenoord zich op voor finale: 'Heel het land kijkt naar ons'

  • Eline de Zeeuw

  • Eline de Zeeuw

In Rotterdam gaat het deze dagen maar over één ding: Tirana. En de gekte rond de finale van de Conference League neemt naarmate 25 mei dichterbij komt, alleen maar toe.

Feyenoord verplaatste zich woensdag 2.200 kilometer en drie uur vliegen naar het zuiden en ontsnapte daarmee aan de hectiek in de thuisstad. De selectie vloog naar de anonimiteit van het Portugese kuststadje Lagos, waar het team zich oplaadt voor de wedstrijd van het decennium.

Het was mede dankzij een belletje van Giovanni van Bronckhorst dat Arne Slot besloot zijn ploeg mee naar de Atlantische kust te nemen. Van Bronckhorst deed hetzelfde met Feyenoord in 2018, destijds als voorbereiding op de bekerfinale tegen AZ.

Met het geruis van de oceaan op de achtergrond moet de ploeg in alle rust de juiste focus en scherpte zien te vinden.

"Het geeft een nieuwe prikkel om even ergens anders te zijn dan op Varkenoord", erkent Arne Slot. "En wat er ook bij komt kijken: als je in Rotterdam bent, krijg je continu wel heel veel aandacht voor de finale."

Je voelt dat het zich opbouwt. De spanning, de aandacht.

'Mister Conference League' Cyriel Dessers

Bovendien is het luxueuze vijfsterren Cascade-resort waar Feyenoord verblijft bekend terrein, getuige ook de Nederlandse vlag die er wappert. Oranje vertoefde er eerder in voorbereiding op onder andere het WK van 2014 en de Nations League-finale van 2019.

De faciliteiten zijn er uitmuntend: de gym is van alle gemakken voorzien, de twee voetbalvelden zijn groen en vers gemaaid.

Toch wordt de serene kalmte die er heerst op donderdag ruw verstoord. Een batterij aan vaderlandse én internationale journalisten is naar Portugal afgereisd voor de door de UEFA verplichte mediadag.

Bij de open training verschijnt pers uit Oostenrijk, Engeland en Noorwegen langs het veld vanwege de spelers die uit dat land komen. En natuurlijk zijn er ook journalisten uit Italië. Sky Italia vindt de tegenstander van AS Roma in de Conference League-finale zelfs zó belangrijk, dat de verslaggever elk halfuur live op tv gaat om de training te duiden.

  • NOS
    Het resort waar Feyenoord verblijft is van alle gemakken voorzien
  • NOS
    Feyenoord zocht de Portugese zon op om zich rustig voor te bereiden

In het Italiaans vertelt hij over 'Mister Conference League' Cyriel Dessers en Orkun Kökcü en Marcos Senesi, die in de belangstelling van de Romeinse club zouden staan.

Eén ding is zeker, zegt de verslaggever: Italië kijkt reikhalzend uit naar woensdag. "Net als in Rotterdam gaat het in voetbalgek Rome nog maar over één wedstrijd. Als je in de taxi stapt begint de chauffeur er gelijk over - en als je dan niet ook voor AS Roma juicht dan word je eruit gezet!"

Dankzij de tientallen interviewverzoeken is het voor persvoorlichter Samuël Sanches ook een belangrijke dag. Sterker: in de aanloop naar een wedstrijd is de aandacht voor Feyenoord nog nooit zo groot geweest. "Je ziet de selectie op het veld staan, maar het aantal journalisten dat er naast staat is bijna net zo groot. Ik denk dat het in de geschiedenis van Feyenoord minimaal twintig jaar geleden is dat het een week voor een wedstrijd zo druk was."

Hoe ontspannen de sfeer ook is, Cyriel Dessers reist naar Tirana af met een doel.

Dessers: 'Niet naar de finale voor sightseeing'

Als de training is afgelopen en er op z'n Portugees geluncht is met pastéis de nata (Portugese custardtaartjes, red.) toe, is er ruimte voor interviews. In de tuin van het resort dollen Bryan Linssen en Jens Toornstra met de pers. Er wordt gelachen. Dat de sfeer bij Feyenoord goed zit, zie je aan de ontspannen manier waarop ze met elkaar én de pers omgaan.

Routinier Toornstra verzekert dan ook: "In al die jaren heb ik nog niet zo'n leuke spelersgroep gehad." Al erkent hij dat zoiets natuurlijk ook samenhangt met succes.

Toch komt er wel degelijk veel op de spelers af. Achter de perstafel vertelt aanvaller Dessers dat de spanning bij de spelers langzaam toeneemt. "Je voelt dat het zich opbouwt. De spanning, de aandacht. Heel het land kijkt naar je... En volgende week woensdag ook een heel groot deel van Europa, of misschien wel de wereld."

"Maar ik denk dat ons team daar rustig en nuchter genoeg voor is. We zijn wel wat gewend omdat we bij Feyenoord spelen, waar het nooit helemaal rustig is. Maar dit is wel iets anders. We zien het als iets positiefs en iets leuk waar we van proberen te genieten. We laten ons niet afleiden."

ANP

En dat is dus ook precies de reden dat Arne Slot besloot voor even uit Nederland te ontsnappen met zijn ploeg. Of hij wel zat te wachten op een mediadag met al deze journalisten? Hard lachend antwoordt hij: "Op een aantal niet. Nee, grapje hoor. Dit hoort er ook gewoon bij."

Aan het eind van de middag pakken de journalisten hun microfoons en camera's weer in en kunnen de spelers op hun beurt naar het zwembad om te relaxen. Feyenoord kan nog even genieten van de rust. Tot woensdag, dan.

Tijdens de persconferentie van Arne Slot ging het onder meer over de trainer van AS Roma: José Mourinho.

Slot over Mourinho: 'Trainers worden snel in hoekje gedrukt'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl