NOS Voetbal

Twintig jaar na UEFA Cup geniet Van Marwijk: 'Mooi dat Feyenoord dit weer meemaakt'

Van Marwijk: 'UEFA Cup-winst was bijzonder, zoiets wordt steeds moeilijker'

Het is niet zo dat hij er al twintig jaar lang voortdurend aan wordt herinnerd. Maar op een jubileumdag als vandaag gaan de gedachten van Bert van Marwijk zonder meer terug naar 8 mei 2002, toen hij met Feyenoord ten koste van Borussia Dortmund de UEFA Cup won.

"Voor mijn gevoel is het heel lang geleden, maar als je erover gaat praten, of je ziet iets op tv, dan komt het gelijk weer heel dichtbij", aldus de 69-jarige Van Marwijk, die inmiddels is gestopt als trainer. "Voor mij was het een hoogtepunt. Maar: ik heb het niet gedaan, de spelers hebben het gedaan. We hebben het beste in elkaar naar boven gehaald."

Moord op Fortuyn

De finale in De Kuip was beladen, mede vanwege de moord op Pim Fortuyn, twee dagen ervoor. Een schok, ook voor de selectie van Feyenoord, die zich desondanks niet liet afleiden. "Ik heb aan mijn spelers gevraagd wat ze wilden. We hebben afgesproken dat we ons normaal voor zouden bereiden. Ik zou nu precies hetzelfde doen."

  • EPA
    Feyenoord-aanvoerder Paul Bosvelt ontvangt de UEFA Cup
  • ProShots
    Van Marwijk toont de zojuist gewonnen UEFA Cup aan het publiek

Op weg naar de eindzege schakelde Feyenoord in de kwartfinales PSV uit. De return in Rotterdam geldt voor Van Marwijk als een van de mooiste wedstrijden die hij ooit heeft meegemaakt, ook omdat zijn schoonzoon Mark van Bommel destijds bij PSV speelde.

"Mark maakte de 1-0 en ik zag hoe hij zich omdraaide en naar me keek. Toen trapte ik een reclamebord doormidden", herinnert Van Marwijk zich. "In de verlenging kreeg hij rood. Toen keek ik weer naar hem, maar toen draaide hij zich niet meer om."

Na PSV wachtten in de halve finales de gesoigneerde vedetten van Internazionale, in wereldstad Milaan. Van Marwijk: "Voor de wedstrijd stonden we even naar het veld te kijken. Mijn spelers waren allemaal in trainingspak. Ik rookte toen nog, dus ik stond een sjekkie te draaien en een beetje rond te kijken."

"Toen kwamen de spelers van Inter, in hun Dolce en Gabbana-kostuums, met zonnebrillen op en witte schoenen aan. Ze keurden ons geen blik waardig. Ik zag een paar spelers, met name Paul Bosvelt en Pierre van Hooijdonk, naar elkaar kijken en toen wist ik al: dat zit wel goed. Ze lieten wel blijken dat met ons niet te sollen viel."

Kans op nieuwe hoofdprijs

Op 25 mei hoopt Feyenoord een nieuwe hoofdprijs aan de collectie toe te voegen, als de finale van de Conference League wacht. Van Marwijk is onder de indruk van de Europese campagne van de ploeg van coach Arne Slot.

"Als je al kijkt naar de ploegen waar wij in 2002 tegen moesten en hun begrotingen ziet, dan is het ontzettend moeilijk om zo'n prijs te winnen", zegt Van Marwijk. "Ik heb ook het gevoel dat het steeds moeilijker wordt. Daarom ben ik zo blij dat juist Feyenoord dit nu weer meemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl