Pro Shots
NOS Voetbal

Feyenoord bereikt finale Conference League, na zenuwslopend avondje in Marseille

Feyenoord heeft voor de vierde keer in de historie een Europese finale bereikt. De Rotterdammers hielden stand op bezoek bij Olympique Marseille, waar een zenuwslopende return geen treffers opleverde (0-0). In de eindstrijd van de Conference League wacht nu het AS Roma van José Mourinho.

Zo mooi als vorige week in De Kuip, waar een open wedstrijd met vele kansen in 3-2 eindigde voor Feyenoord, was het voetbal niet. Maar dat hoefde ook niet, het zou ook een overlevingsslag worden in dat intimiderende sfeertje in Stade Vélodrome.

De eerste tien minuten konden de spelers elkaar amper zien, omdat de rook van het afgestoken vuurwerk maar langzaam kon wegtrekken. Er was zelfs met traangas gespoten. En er werd oorverdovend hard gezongen, ook al was de noordtribune door een sanctie van de Europese voetbalbond deze avond leeg.

Stadionramp herdacht

Diezelfde UEFA had er geen boodschap aan dat er op 5 mei in Frankrijk niet gevoetbald wordt, uit respect voor de slachtoffers van de stadionramp op Corsica. Precies dertig jaar geleden stortte er in Furiani een noodtribune in, tijdens een bekerwedstrijd tussen Bastia en Olympique Marseille. Er vielen negentien doden en 2.300 gewonden.

ANP
Arek Milik kon als invaller geen potten breken namens Olympique Marseille

Marseille speelde met rouwbanden, maar tijdens de geplande minuut stilte kookte het Vélodrome al over van de opwinding. Vooral Feyenoord had veel moeite zijn draai te vinden.

Onder leiding van regisseur Dimitri Payet trok de nummer twee uit de Franse competitie ten aanval, met de twee grootste kansen voor de sterspeler zelf. Eerst wierp Marcos Senesi zich voor een schot van Payet, die de bal even later rakelings over het doel krulde.

Blessure Payet opsteker Feyenoord

Tot de aanvaller ineens ging liggen, omdat de pijn in zijn been schoot toen hij weer eens een dieptepass verstuurde. Terwijl de geblesseerde Payet naar de kant geholpen werd, kwam ineens het vertrouwen terug bij de Rotterdammers.

Ook al kopte vervanger Arek Milik twee keer van gevaarlijk dichtbij recht in de handen van Ofir Marciano, ook Feyenoord durfde plotseling weer te voetballen met gesmoorde schoten van Guus Til en Cyriel Dessers. En dat alles onder leiding van de strenge scheidsrechter Sandro Schärer.

ANP
Dimitri Payet gaat geblesseerd van het veld

Luis Sinisterra loste vlak na rust het eerste schot op het Franse doel, maar Marseille nam de regie langzaam weer over. Verdediger Valentin Rongier dribbelde zomaar het strafschopgebied in, maar ook hij schoot recht op Marciano af.

Het duel werd grimmiger, met ook mogelijkheden voor Feyenoord om de genadeklap uit te delen. Maar Dessers kwam net een voetje tekort om Steve Mandanda te passeren en een schot van Gernot Trauner ging maar net over. In de extra tijd lepelde Orkun Kökcü de bal net over.

Geen schorsingen

De spanning was te snijden, waarbij de tijd steeds meer in het voordeel van de Rotterdammers ging werken. Maar Feyenoord bleef bij de les en liet zich ook geen onnodige kaarten en schorsingen aansmeren als de gemoederen hoog opliepen.

Het avontuur dat op 22 juli in Pristina begon, op bezoek bij FC Drita, eindigt op 25 mei in Tirana. In het fonkelnieuwe nationale stadion van Albanië, tegen AS Roma. Net als in de vorige finales tegen Celtic (1970), Tottenham Hotspur (1974) en Borussia Dortmund (2002) een grote naam. En Feyenoord versloeg ze allemaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl