Tammy Abraham viert de openingstreffer

Irritaties, matig voetbal en Romeins theater: Leicester knielt voor Mourinho's Roma

AS Roma en José Mourinho staan in de finale van de Conference League. Op een avond vol irritatie, overtredingen en theater van de thuisploeg hadden de Romeinen genoeg aan een 1-0 overwinning op Leicester City.

In de finale staat AS Roma tegenover Feyenoord. Dan kan Mourinho zijn 26ste prijs als hoofdcoach grijpen.

Na de heenwedstrijd vorige week donderdag mocht AS Roma nog van geluk spreken dat het in de return nog een kans had. Met energiek spel drukte Leicester City thuis in Engeland de Romeinen ver naar achter. Na het gelijkspel (1-1) bleef Leicester achter met het gevoel dat er meer had in gezeten.

De ploeg van Mourinho, die vooral verdedigde, stapte opgelucht in het vliegtuig terug naar huis, waar het in Stadio Olimpico dit seizoen alleen verloor van Italiaanse topclubs AC Milan, Juventus en Internazionale.

Snoeiharde kopbal

Vastberaden de finaleplek binnen te slepen, begon AS Roma donderdagavond met Rick Karsdorp in de basis aan de return. Van goed voetbal en uitgekiende aanvallen was eigenlijk vanaf minuut één geen sprake, maar door een hoog tempo en fel duelleren dwong het in de beginfase direct wat mogelijkheden af.

Leicester-doelman Kasper Schmeichel greep voldoende, maar niet overtuigend, in op een vrije trap en later een halfvolley van Lorenzo Pellegrini. Maar al na tien minuten bleek een snoeiharde kopbal van spits Tammy Abraham - na weer een gevaarlijke corner van Pellegrini - te machtig: 1-0.

Tammy Abraham viert de 1-0

Leicester moest komen, maar kon dat eigenlijk niet. Dat bood Roma de mogelijkheid af te wachten en vanuit de reactie er snel uit te komen. Voetbal waar Mourinho zich niet voor schaamt.

Leicester kreeg zo weinig voor elkaar op de Romeinse helft en Roma kwam zo zelden tot een fatsoenlijke aanval dat beide elftallen bij gebrek aan inspiratie maar nog meer strijd gingen leveren. Het gevolg: veel fouten, veel irritaties en veel kleine en soms wat grotere overtredingen - vooral die met gestrekt been van Gianluca Mancini was geel met een rode gloed.

Geen pretje voor de Servische scheidsrechter Srdan Jovanović, die opgelucht voor de rust floot nadat Mourinho hem met wilde armgebaren en een pruimgezicht erop had gewezen dat de twee minuten blessuretijd van de eerste akte in het Romeinse theater voorbij waren.

Mourinho is niet blij langs de lijn

Het vriendelijkste moment van de avond vond kort na rust plaats. Op het grote scherm in Stadio Olimpico verscheen een zwart, rond brilletje en een vriendelijk gezicht. Onmiskenbaar Claudio Ranieri, de oud-trainer en -speler van AS Roma én voormalig succescoach van Leicester City - onder Ranieri won Leicester in 2016 de Premier League.

De meegereisde Britten gingen staan en begonnen te klappen. De Romeinen deden hetzelfde. Ranieri klom uit zijn stoel, lachte vriendelijk en stak zijn hand de lucht in. Zo vonden de Romeinen en Britten elkaar toch nog, in hun liefde voor de 70-jarige Italiaan.

Leicester machteloos

Intussen werd er doorgespeeld, met opnieuw veel geduw en getrek. Het wedstrijdbeeld van voor de pauze - Leicester aanvallend zonder echte slagkracht, Roma tegenhoudend - bleef na rust in stand.

Leicester drong meer en meer aan, maar kon de muur die de Romeinen optrokken rond het eigen strafschopgebied, niet neerhalen. Veel verder dan twee afzwaaiers van Kiernan Dewsbury-Hall, het eerste schot tussen de palen na bijna tachtig minuten van James Madisson en een wat nerveuzig slotoffensief, kwamen de Britten niet.

AS Roma staat op woensdag 25 mei om 21.00 uur in de Albanese hoofdstad Tirana in de finale tegen Feyenoord.