Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, afgelopen zaterdag
NOS NieuwsAangepast

Voor het eerst in lange tijd slapen geen asielzoekers gedwongen buiten in Ter Apel

Voor het eerst in lange tijd hebben geen asielzoekers gedwongen buiten geslapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, meldt opvangorganisatie COA. Voor alle mensen die buiten moesten wachten zijn opvangplekken gevonden. Volgens het COA hebben enkele mensen er zelf voor gekozen om de nacht buiten door te brengen.

Een woordvoerder van het COA zegt dat niet duidelijk is waarom zij buiten wilden blijven. "Ze wezen alles af", zegt een woordvoerder. De mensen kunnen als ze dat willen wel terecht in het aanmeldcentrum van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Ook konden ze een veldbed en slaapzak krijgen van het Rode Kruis.

Het COA meldt dat er bijna 500 opvangplekken zijn gevonden voor mensen die gisteren buiten moesten wachten. Het gaat om opvangplekken in verschillende delen van het land, zoals Dordrecht, Haaksbergen en Zuidbroek. Ook heeft een kerkelijke vluchtelingenorganisatie voor opvang gezorgd.

Voor 125 alleenstaande minderjarige vreemdelingen uit de opvanglocatie in Ter Apel is onderdak gevonden in Amsterdam en Doetinchem.

11 graden

Gisterennacht moesten 250 mensen gedwongen buiten slapen voor het aanmeldcentrum. Voor die mensen was toen geen opvangplek gevonden. Ze moesten slapen bij een minimumtemperatuur van 11 graden zonder tent onder een luifel.

Zo'n twintig mensen kregen zondagmorgen medische behandeling door Artsen Zonder Grenzen. Volgens een woordvoerder hadden ze last van open wonden, zweren of andere huidaandoeningen als gevolg van de onhygiënische situatie voor het aanmeldcentrum.

"Mensen hebben 's nachts pijn in hun botten en lijf", zegt de woordvoerder. "Ze liggen onder dekens op dunne matrasjes op de koude grond en het wordt steeds slechter weer." Diverse hulporganisaties deelden eten, drinken, dekens en kleding uit.

Hulporganisaties deelden zondag eten en drinken uit bij het aanmeldcentrum

In de nacht van vrijdag op zaterdag werden zo'n 400 asielzoekers geëvacueerd van het terrein. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd had alarm geslagen en aangedrongen op onmiddellijk ingrijpen. "In Ter Apel is er een groot risico dat er infectieziekten uitbreken als gevolg van het totale gebrek aan hygiëne op het terrein: gebrek aan water, schone wc's, douches en beschutting."

Het kabinet heeft een reeks maatregelen aangekondigd om de chaos in de asielopvang aan te pakken. Zo wil het gezinshereniging inperken, 20.000 extra woningen regelen en inzetten op tijdelijke extra noodopvanglocaties.

Tientallen leden van regeringspartij ChristenUnie eisen in een brief aan het bestuur dat de asielplannen van het kabinet worden teruggedraaid. "Dat een fundamenteel recht als gezinshereniging wordt ontnomen aan vluchtelingen mogen wij als partij van het gezin nimmer accepteren", schrijven de opstellers. "Dit is geen asielcrisis. Het is geen opvangcrisis. Het is een beleidscrisis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl