Asielzoekers bij het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel, eerder deze maand
NOS NieuwsAangepast

'COA staat op instorten, bovengemiddeld veel verzuim'

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) staat op instorten, meldt NRC op basis van eigen onderzoek. In Ter Apel, waar het grootste asielzoekerscentrum van het land staat, is bijna één op de drie medewerkers uitgevallen, bevestigt het COA aan de krant.

Op andere locaties van de opvangorganisatie vallen ook bovengemiddeld veel mensen uit. Door heel Nederland ligt het verzuim volgens NRC op 9 procent, bijna twee keer zo hoog als het landelijke verzuimgemiddelde.

Verder kampt het COA met een flink personeelstekort. Er moeten voor het einde van het jaar ruim duizend vacatures worden ingevuld, boven op de ruim vierduizend mensen die al voor het COA werken.

'Onder de menselijke maat'

Een woordvoerder bevestigt aan de krant dat het COA al bijna een jaar geleden alarm heeft geslagen bij de staatssecretaris. In de brief van de COA-top hierover zou te lezen zijn geweest dat de opvang "onder de menselijke maat dreigde te raken", "voor zowel bewoners als voor medewerkers".

De afgelopen weken sliepen honderden asielzoekers buiten bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel, onder meer door een tekort aan bedden. Toen er eerder deze maand een nacht 250 tot 300 asielzoekers buiten moesten slapen, sprak het COA van het hoogste aantal in jaren. VluchtelingenWerk Nederland noemde het een "triest dieptepunt".

De opvangorganisatie erkent nu tegenover de krant dat het niet meer lukt om aan de wettelijke taak te voldoen, namelijk het "op humanitaire wijze" opvangen van asielzoekers. Door het werken onder hoge druk en de lange werkdagen ziet het COA geen oplossing meer voor de situatie.

Het COA vangt nu 43.000 mensen op en voor het einde van het jaar moeten er 51.000 opvangplekken zijn. Die zijn niet voor Oekraïense vluchtelingen, aangezien zij worden opgevangen door gemeenten. Voor Oekraïners zijn er nog zo'n vierduizend opvangplekken, ook doordat gemeenten geen vluchtelingen uit andere landen willen opvangen.

De krant haalt ook de grote achterstanden bij immigratiedienst IND aan als een oorzaak van de problemen. Daardoor verblijven asielzoekers maanden en soms jaren langer in asielzoekerscentra. Ook kunnen ze vaak niet weg als hun asielverzoek wordt ingewilligd, mede doordat gemeenten minder huizen beschikbaar stellen dan afgesproken.

NOS op 3 legt in deze video uit hoe de problemen in de asielopvang zijn ontstaan:

Waarom het totale chaos is in Ter Apel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl