Asielzoekers bij het aanmeldcentrum maken zich op voor de nacht in de buitenlucht
NOS NieuwsAangepast

300 asielzoekers in Ter Apel sliepen vannacht buiten, hoogste aantal tot nu toe

Afgelopen nacht hebben 250 tot 300 asielzoekers buiten geslapen bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel omdat er te weinig bedden waren. Dat is het hoogste aantal van de afgelopen jaren, zegt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Ook komende nacht dreigden zo'n 300 asielzoekers buiten te moeten slapen en het COA was een groot deel van de dag bezig met het regelen van slaapplekken. Uiteindelijk zijn er in totaal 300 slaapplaatsen gevonden in Apeldoorn, Stadskanaal en Zuidbroek, waardoor volgens het COA voor iedereen onderdak is.

Triest dieptepunt

VluchtelingenWerk Nederland noemt de ongeveer 300 buitenslapers een "triest dieptepunt". Volgens een woordvoerder was de opvangsituatie voor het laatst zo slecht in 1993, toen vluchtelingen voor de oorlog in Joegoslavië moesten slapen in een maïsveld.

Volgens VluchtelingenWerk sliepen sommige asielzoekers in Ter Apel vannacht in hun overhemd, terwijl het 6 graden was. Boven hun slaapplekken hingen alleen wat tentdoeken en mensen van het COA en VluchtelingenWerk deelden lakens uit.

Deze groep zal alleen maar groter worden

VluchtelingenWerk Nederland

De afgelopen tijd sliepen er vaker mensen buiten, maar toen ging het dus om lagere aantallen. Een deel van die asielzoekers koos er zelf voor om niet naar een opvanglocatie op een andere plek te gaan. Ze waren bang om de volgende dag hun afspraak voor een gesprek met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Ter Apel mis te lopen.

Of onder de asielzoekers die afgelopen nacht buiten sliepen ook mensen zitten die een opvanglocatie elders hebben geweigerd, kon het COA nog niet zeggen.

Gemeenten dwingen

Volgens VluchtelingenWerk Nederland is er geen enkel perspectief dat deze groep asielzoekers over een paar dagen weg is. "Sterker nog: deze groep zal alleen maar groter worden", zegt een woordvoerder. Hij noemt het tekort aan slaapplekken vooral uitzonderlijk omdat er geen sprake is van een grote vluchtelingencrisis met hoge aantallen asielzoekers.

De organisatie die opkomt voor de belangen van vluchtelingen roept staatssecretaris Van der Burg op om haast te maken met wetgeving, waardoor gemeenten kunnen worden gedwongen om opvangplekken te regelen. "Het is nu wel duidelijk dat we van gemeenten op vrijwillige basis weinig hoeven te verwachten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl