ANP
NOS Nieuws

Kinderombudsvrouw: kinderen in Ter Apel verwaarloosd

De omstandigheden voor minderjarige vluchtelingen in aanmeldcentrum Ter Apel zijn onaanvaardbaar. De kinderen worden "mentaal verwaarloosd" en lopen in het aanmeldcentrum meer trauma's op. Dat zegt Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer tegen NRC.

Kalverboer bracht deze week een bezoek aan Ter Apel. Afgelopen weekend deed ook burgemeester Schuiling van Groningen dat. Hij kwam tot dezelfde conclusie. "Kinderen spelen er tussen het afval. Op een festivalterrein zijn oneindig betere sanitaire voorzieningen", zei hij. Schuiling noemde de toestand in Ter Apel "ons eigen Lampedusa", verwijzend naar het Italiaanse eiland waar de afgelopen jaren duizenden migranten werden opgevangen en daar in slechte omstandigheden leven.

Voor de 113 minderjarigen zonder familie is in Ter Apel niets geregeld, zegt Kinderombudsvrouw Kalverboer. Zij verblijven er langere tijd zonder enige vorm van dagbesteding of aandacht. "Geen onderwijs, geen activiteiten, geen hulp: niets. Ze krijgen te eten en dat is het. Begeleiders vertelden mij dat zij kinderen 's ochtends niet eens meer wakker maken, omdat er toch niets te doen is."

Ze komen uit een situatie van acute stress. Vervolgens stel je ze bloot aan totale verwaarlozing. Wat denk je wat er dan gebeurt? Je verergert hun problemen.

Margrite Kalverboer

Asielzoekers horen binnen zes dagen na aankomst in Ter Apel naar een opvanglocatie te gaan, maar volgens Kalverboer wordt die termijn nooit gehaald en verblijven ze er weken of maanden. Dat is schadelijk, zegt ze. "Ze komen uit een situatie van acute stress. Vervolgens stel je ze bloot aan totale verwaarlozing. Wat denk je wat er dan gebeurt? Je verergert hun problemen. Daar is de overheid verantwoordelijk voor."

Ze pleit ervoor dat als de termijn van zes dagen niet kan worden gehaald, er dagbesteding, scholing en hulpverlening moeten zijn voor minderjarigen. "Want het huidige beleid maakt deze kinderen stapelgek."

In een reactie aan de krant laat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) weten dat het de signalen herkent. Het COA wijst als verklaring naar het tekort aan opvangplekken in de rest van Nederland en zegt coaches in te zullen zetten om minderjarigen mentaal te ondersteunen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl