NOS Nieuws

Kabinet richt crisisteam op voor vluchtelingenstroom Oekraïne

Het kabinet richt een crisisorganisatie op voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Dat heeft premier Rutte bekendgemaakt na een kabinetsoverleg. De crisisorganisatie komt onder leiding van minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid te staan.

Rutte: "De opvang van de grote aantallen mensen is een complex vraagstuk. We moeten dat in goede banen zien te leiden." Oekraïners die naar Nederland komen hoeven zich niet te melden in Ter Apel om asiel aan te vragen. Ze mogen hier nu al tijdelijk blijven.

Tijdens de bekendmaking zei Rutte ook: "We zijn in strijd met Poetin, niet met Russen":

Rutte: 'We zijn in strijd met Poetin, niet met Russen'

Het crisisteam van het kabinet gaat zich buigen over de huisvesting, de zorg en andere vraagstukken die de plotselinge stroom vluchtelingen met zich meebrengt. Er is dagelijks overleg met de betrokken ministers en staatssecretarissen van het kabinet en de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's waarin Nederland is opgedeeld.

Staatssecretaris Van der Burg zegt dat gemeenten heel snel met opvangplekken komen. De opvanglocatie in Harskamp zit vol, maar in andere gemeenten is er nog plek, zegt Van der Burg. Er wordt ook gedacht aan hotels en vakantieparken die geschikt zijn voor tijdelijke huisvesting van gezinnen.

Verder werkt het kabinet aan een vereenvoudiging van de regels waardoor Oekraïners hier kunnen werken. Nu moeten werkgevers via een procedure een werkvergunning aanvragen.

Van der Burg: "Er komen nu vooral vrouwen met kinderen van wie de mannen letterlijk aan het front aan het vechten zijn. Ze zijn nu nog vooral bezig met hoe het met hun geliefde is, maar op termijn kan het zijn dat vluchtelingen hier willen werken voor hun inkomen."

Met de gemeenten wordt gewerkt aan voorbereidingen op scholen zodat Oekraïense kinderen onderwijs kunnen blijven volgen.

2 miljoen

Volgens Rutte loopt het vluchtelingenprobleem Nederland nog niet over de schoenen, maar moet Nederland goed voorbereid zijn op de komst van enorme aantallen. Er zijn nu zo'n duizend geregistreerde vluchtelingen, maar mogelijk zijn er ook nog veel mensen "van wie wij het niet weten".

De Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties maakte vandaag bekend dat al zeker 2 miljoen mensen Oekraïne zijn ontvlucht.

Verwacht wordt dat er uiteindelijk vijf miljoen mensen het land uit vluchten. De meesten gaan naar Polen. De Poolse grenswacht zegt vandaag dat er zeker 1,2 miljoen mensen de grens zijn overgestoken.

In de Nederlandse asielopvang was maandenlang geen bed over. Waar ging het precies mis en hoe heeft het zo ver kunnen komen

Waarom onze asielopvang propvol zit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl