Reuters
NOS Nieuws

Relatief rustige nacht in Oekraïne, nieuwe diplomatieke stappen

De dertiende dag van de oorlog in Oekraïne lijkt relatief rustig te zijn begonnen. Vannacht kwamen alleen vanuit de stad Soemy berichten over luchtaanvallen.

Het Oekraïense leger meldde dat er bij de luchtaanvallen op de stad in het noordoosten van het land tien doden zijn gevallen. Onder de slachtoffers zouden ook kinderen zijn.

De Oekraïense staatsnooddienst meldde ook luchtaanvallen in de plaatsen Tsjernihiv en Zjytomyr gisteravond.

Daar zijn olieopslagplaatsen in brand gevlogen:

Oliedepot in Oekraïense stad Zjytomyr in brand

Verder zijn er op het diplomatieke vlak stappen gemeld, met als concreetste ontwikkeling de aankondiging van een ontmoeting van de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Koeleba, en zijn evenknie Lavrov van Rusland, komende donderdag.

De twee moeten elkaar donderdag treffen in het Turkse Antalya, volgens Koeleba voor een serieus gesprek "van diplomaat tot diplomaat". "Maar als hij de absurde propaganda van de laatste tijd herhaalt, zal ik hem de harde waarheid vertellen", waarschuwde de Oekraïner.

De ontmoeting werd gisteravond aangekondigd door de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Cavusoglu. NAVO-lid Turkije, dat net als Oekraïne en Rusland aan de Zwarte Zee ligt, heeft relatief goede betrekkingen met beide landen. De Turkse regering heeft al eerder voorgesteld om te bemiddelen in het conflict.

Humanitaire corridors

Verder heeft Rusland opnieuw een voorstel gedaan tot een lokaal staakt-het-vuren om burgers te evacueren, ditmaal uit de vijf Oekraïense steden Kiev, Tsjernigov, Charkov, Marioepol en Soemy. Het Russische staatspersbureau RIA Novosti meldt dat dat om 08.00 uur Nederlandse tijd moet ingaan.

Eerder wees de Oekraïense president Zelensky dit soort voorstellen af. Hij noemde ze "een compleet immoreel verhaal" omdat de meeste corridors naar Rusland en Belarus leidden. Ook nu is dat bij een aantal corridors het geval, maar mensen die Soemy en Marioepol ontvluchten, krijgen naar verluidt ook de keuze om naar de Oekraïense steden Poltava en Zaporizja te reizen.

Zo werkt een humanitaire corridor in Oekraïne:

Zo werkt een humanitaire corridor in Oekraïne

Op militair vlak zijn de ontwikkelingen van afgelopen nacht minder concreet, maar niet minder wezenlijk. Zo claimt Oekraïne dat het bij gevechten in Charkov, in het noordoosten van het land, een hoge Russische generaal heeft gedood.

Het Oekraïense ministerie van Defensie schrijft dat het gaat om generaal-majoor Vitali Gerasimov, de stafchef en plaatsvervangend commandant van het 41ste gecombineerde leger van het Centrale Militaire District.

Gerasimov was eerder betrokken bij de Tweede Tsjetsjeense Oorlog (1999-2009) en de Russische militaire operatie in Syrië. Ook had hij een medaille gekregen voor zijn rol bij de annexatie van de Krim (2014).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl