NOS Sport

Oostenrijkse familie Aigner heerst op de paralympische skipiste: negen medailles

Familie Aigner sleept in Peking negen medailles in de wacht: 'Trots en verrast'

Bij de Oostenrijkse paralympische ploeg heeft de trip naar Peking wel wat weg van een familie-uitje. Vader Christian, moeder Petra, dochters Veronika, Barbara en Elisabeth en zoon Johannes zijn allemaal te vinden op of naast de skipiste in China.

Veronika, Barbara en Johannes hebben net als hun moeder een visuele beperking. Ondanks hun verminderde zicht stonden de Aigners al vroeg op de skilatten. Zo begon Veronika al op haar tweede en ze deed dat in eerste instantie nog zonder gids.

Toen haar zicht steeds meer achteruit ging en ze de slalompoortjes niet meer goed zag, klopte ze aan bij haar oudere zussen, die geen visuele beperking hebben. Eerst hielp Irmgard haar, door als gids voor haar te gaan skiën, later nam Elisabeth die rol over. Elisabeth had er op dat moment een driejarige carrière als slalomskiër opzitten.

Veronika Aigner (rechts) met gids en zus Elisabeth na het goud op de reuzenslalom

Voor de tweeling Barbara en Johannes was het door hun skiënde zussen ook al snel duidelijk dat zij op de skilatten zouden gaan staan. "Wij zagen ze skiën en wilden allemaal hetzelfde doen", luidt de verklaring van Johannes.

Succesvol in Peking

Terwijl de hele familie op de Spelen aanwezig is, bleef dochter Irmgard thuis om op de boerderij te passen. Zij heeft vanuit Oostenrijk kunnen zien hoe succesvol haar broers en zussen in Peking zijn. De 19-jarige Veronika pakte de paralympische titel op de slalom en de reuzenslalom en werd daarbij bijgestaan door haar gids en oudere zus Elisabeth.

Johannes Aigner op de reuzenslalom

Bij beide onderdelen werden ze op het podium vergezeld door de 16-jarige Barbara. Zij pakte op de slalom het zilver en op de reuzenslalom het brons. Haar tweelingbroer Johannes is de succesvolste van de familie in Peking. Hij greep op de afdaling en de reuzenslalom goud, werd tweede op de supercombinatie en de slalom en pakte brons op de Super G.

Daarmee heeft de familie Aigner een groot aandeel in de medailleoogst van de Oostenrijkse ploeg. Liefst 9 van de 13 behaalde plakken staan op naam van een Aigner. "We zijn trots en verrast", laat jongste dochter Barbara weten. Vader Christian en moeder Petra aanschouwden het allemaal van dichtbij, als coaches van de skiploeg.

"Dit is ongelooflijk, geweldig", jubelt moeder. "Zo'n succes te behalen, dat is een geweldig verhaal. Je leeft mee en omdat ik slecht zie, vraag ik steeds: wie ligt er voor? Nu ben ik enorm opgelucht."

Advertentie via Ster.nl