NOS Sport

Ogen waren gericht op Kampschreur, maar De Langen steelt de show in Peking

Voorafgaand aan de Paralympische Spelen waren de ogen van de Nederlanders vooral gericht op Jeroen Kampschreur, maar na negen dagen wintersport in Peking is het Niels de Langen die naar huis gaat met de meeste medailles. Hij pakte brons op de supercombinatie en sloot het toernooi af met zilver op de slalom.

"Het is geweldig", jubelt De Langen na zijn zilveren slalommedaille. "To finish first, you first have to finish. Zo zie je maar." Daarmee doelt de 23-jarige Nederlander op de ontknoping van het slotnummer. Na de eerste run bezette hij de vijfde plaats, maar nadat enkele concurrenten onderuit waren gegaan in de tweede run, klom hij naar de tweede plaats.

Ook landgenoot en goede vriend Kampschreur haalde de finish niet in zijn tweede run. "Echt flink balen voor Jeroen. Ik weet dat dit hem ligt en dat hij het kan. Hij had hier gewoon goud kunnen pakken", weet De Langen.

Kampschreur zelf zag ook al een gouden medaille aan de horizon glinsteren, nadat hij in de eerste run de tweede tijd had neergezet. "Ik durf te wedden dat ik op goudkoers lag, en nu lig ik eruit", is zijn teleurgestelde reactie. "Ik had echt heel veel vertrouwen in vandaag, echt heel veel. Het is enorm teleurstellend dat dit gebeurde."

Bizar

Na zijn glijpartij bleef Kampschreur minutenlang naast de piste staan, op het punt waar het misging. "Ik was er nog helemaal niet aan toe om naar beneden te komen en iedereen te feliciteren", legt hij uit. "Ik had even wat tijd nodig." Eenmaal beneden ontving hij de nodige knuffels en vloeiden er wat tranen. "Dat is sport, het hoort erbij."

Zowel bij De Langen als bij Kampschreur moet het resultaat van de slalom nog even inzinken. "Echt bizar, ik besef het nog niet", aldus een glunderende De Langen, terwijl Kampschreur nog niet beseft dat het toernooi erop zit. "Dit was de laatste race, de Spelen zijn voorbij..."

De Langen ontvangt vol trots zijn tweede paralympische medaille in Peking

Toch kijkt Kampschreur ook met een trots gevoel terug op de afgelopen anderhalve week. "Ik kan ook tevreden zijn met m'n zilveren plak (van de supercombinatie, red.). Ik heb dan misschien op de onderdelen waar ik niet ben gefinisht geen resultaat neergezet, maar ik heb wel laten zien dat ik een van de besten ben en dat zal ik onthouden."

Er is dan ook geen enkele twijfel bij de Nederlander over het wel of niet doorgaan met zitskiën. "Ik ga gewoon door. Op dezelfde manier en dat is voor goud gaan. Gas is alles, remmen is voor watjes", besluit Kampschreur.

Voor de Nederlandse delegatie in Peking rest nu alleen nog de sluitingsceremonie, waarbij De Langen de Nederlandse vlag het stadion binnen zal dragen. "Ik ga hier heel erg van genieten", neemt hij zich voor. "Dit resultaat is een hele mooie toevoeging voor de sluiting."

Advertentie via Ster.nl