Jeroen Kampschreur ziet een medaille als sneeuw voor de zon verdwijnen
NOS Sport

Wekdienst Peking: deceptie voor Kampschreur na val in allesbeslissende run

De reuzenslalom bij de zitskiërs op de Paralympische Spelen in Peking is uitgelopen op een deceptie voor Jeroen Kampschreur. De Nederlander lag op medaillekoers, maar door een val in de allesbeslissende run zag hij zijn droom in rook opgaan.

De allesoverheersende Jesper Pedersen uit Noorwegen pakte het goud, het is voor de Noor al zijn derde gouden medaille deze Spelen. Eerder pakte de 22-jarige al het goud op de Super G en de supercombinatie.

Risico

Kampschreur moest zich dus meten met de beste en deed dat in zijn eerste run knap. Het verschil met de Noor was 1,09 seconde. Misschien niet wat Kampschreur had gehoopt, de Nederlander schudde zijn hoofd na het zien van zijn tijd.

Motivatie om de tweede run beter te skiën, had de eveneens 22-jarige dus genoeg. Kampschreur begon zijn tweede run goed, zijn snelheid was hoog, maar daarbij kwamen ook de nodige risico's.

Kampschreur heeft zicht op medaille maar valt in tweede run reuzenslalom

Het lastigste stuk op de piste was de zitskiër voorbij en met nog zo'n zes poorten te gaan lag een medaille voor het oprapen. Maar Kampschreur verloor de controle over zijn ski en ging onderuit. Weg medaille.

"Ik heb alles op alles gezet", reageerde hij na afloop. "Moet ik dan op safe en voor zilver gaan? Zo zit ik totaal niet in elkaar. Ik wil gewoon winnen en daarvoor ben ik hier." Een duidelijk balende Kampschreur heeft geen spijt van hoe hij het heeft aangepakt, maar kan wel janken. "Ik ga het niet doen, maar kan wel janken. Zo dichtbij."

Niels de Langen, die op de supercombinatie verrassend het brons haalde, had vooraf de reuzenslalom bestempeld als zijn afstand. Maar na de eerste run stond de 23-jarige zitskiër op een teleurstellende vijftiende plaats.

In de tweede run verbeterde hij zichzelf aanzienlijk en noteerde hij de vierde tijd van het veld, de Nederlander werd daardoor uiteindelijk zevende. Floris Meijer werd tiende.

'Blafheet' voor Stuut

Bij de staande skiërs, waar het deelnemersveld voor de reuzenslalom uit maar liefst 44 skiërs bestond, werd Jeffrey Stuut twintigste. Tot nu toe is een elfde plaats op de Super G de hoogste notering van de Nederlander. Eerder dit toernooi werd hij zeventiende op de afdaling en haalde hij de finish van de supercombinatie niet.

"Het is echt blafheet, mijn voeten staan in brand", reageerde Stuut na zijn tweede afdaling. "Mijn handen zweten de pan uit. Ik denk dat ik straks in bikini ga want het is veel te warm. Doe mij maar een ijskoud biertje want dit zijn zomerse temperaturen."

Stuut heeft nu nog één onderdeel te gaan, zondagnacht sluit hij zijn eerste Spelen af met de slalom. Barbara van Bergen komt vrijdagnacht bij de vrouwen in actie op de reuzenslalom, eerder greep ze net naast het podium op de Super G. Op de afdaling en bij de supercombinatie viel ze en haalde ze de finish niet.

Paralympische banked slalom met een Nederlands tintje, gaat het de boarders helpen?

Vrijdagnacht komen ook de Nederlandse snowboarders weer in actie. In de finales van de cross afgelopen maandag hadden vlaggendragers Chris Vos en Lisa Bunschoten niet het geluk aan hun zijde. Door botsingen vervloog de hoop op een medaille als sneeuw voor de zon.

En dus zijn de zinnen gezet op de banked slalom, die nota bene door een Nederlander mede-ontworpen is. Bell Berghuis, oud-snowboarder, heeft de baan in Peking gevormd en weet precies waar de Nederlanders, onder wie ook Renske van Beek, het beste uit zichzelf kunnen halen.

Bekijk hieronder het programma van 11 maart en de stand in het medailleklassement.

Advertentie via Ster.nl