Linda Le Bon (rechts) met dochter Ulla als gids
NOS Sport

Skiënde moeder neemt dochter mee als gids: 'Moet blind op haar vertrouwen'

Om met snelheden tot 100 kilometer per uur de berg af te skiën, moet je al stalen zenuwen hebben. Als je dan ook nog eens zo goed als blind bent, wordt de opgave om heelhuids de finish te halen alleen maar lastiger. Dan is het van groot belang dat je een gids hebt waar je honderd procent op kunt vertrouwen.

De 57-jarige Belgische Linda Le Bon moest vlak voor de Paralympische Spelen op een nieuwe gids gaan vertrouwen. Haar vaste voorskiër Pierre Couquelet, die zelf aan de Winterspelen van 1984 deelnam in het alpineskiën, werd namelijk geschorst na een positieve dopingtest. Als vervanger heeft Le Bon een bekende meegenomen: haar dochter Ulla Gilot.

Het is voor het eerst dat moeder en dochter samen meedoen aan een toernooi. "Het is wel heel spannend om hier te zijn met mama", bekent Gilot, die studeert aan de universiteit van Innsbruck en in de winter skileraar is.

Dochter moet skiënde moeder veilig naar de finish loodsen: 'Wel spannend'

Le Bon is aan haar ene oog vrijwel blind, met haar andere oog ziet ze minder dan vijf procent, vergelijkbaar met het kijken door een autoruit als het geregend heeft. Haar zicht begon negen jaar geleden te verslechteren, door de ziekte maculadegeneratie.

Voor die tijd was Le Bon behoorlijk sportief. Ze was onder meer een fanatiek rots- en bergbeklimmer en beklom de Cho Oyu in Nepal, een berg van meer dan 8.000 meter hoog. Op haar twintigste begon ze met skiën en niet veel later kroonde ze zich tot Belgisch kampioen langlaufen.

Techniek gaat achteruit

Op haar techniek van toen kan ze nu echter niet meer vertrouwen. "Mijn techniek gaat met mijn zicht achteruit. Als je geen zicht meer hebt, ga je breder skiën, je gaat ploegen als een beginneling om je zekerder te voelen. Dat is overlevingsinstinct, denk ik."

Volgens Le Bon heeft haar dochter een belangrijke taak tijdens de afdalingen. "Ik moet blind kunnen vertrouwen op mijn gids." Omdat ze pas een week voor de Spelen voor het eerst samen trainden, was het nog niet zo vanzelfsprekend dat de Belgische de finish zou halen. "Onze eerste afdalingen vlogen we eruit. Als je nooit met je gids hebt geskied en meteen een paralympische afdaling moet doen..."

Moeder en dochter hebben inmiddels de smaak te pakken in Peking. Na een zesde plaats op de afdaling en een zevende plaats op de Super G, werd Le Bon maandag op de supercombinatie vijfde. Er staan nog twee onderdelen op het programma voor Le Bon: vrijdag de reuzenslalom en zaterdag de slalom.

Advertentie via Ster.nl